2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Ismét megszervezték az országos szemétszedő akciót

Tizedik alkalommal rendezik meg Magyarország legnagyobb közösségi szemétszedő akcióját TeSzedd! néven május 2. és 8. között.

Az országos akcióhoz számos településen csatlakoztak önkéntesek, akik egy online felületen előzetesen regisztrálva választhattak a meghirdetett helyszínek között. A meghirdetett program szerint a szemétszedők kizárólag olyan hulladékot gyűjthetnek, ami a testi épségüket és egészségüket nem veszélyezteti – így például építési hulladékot, gyógyszereket, autó akkumulátort, elektronikai berendezéseket nem, minden olyan dolgot viszont igen, ami gumikesztyűvel biztonságosan felszedhető és szemeteszsákban elszállítható. Mivel az eldobált hulladék jellemzően szennyezett, így nem újrahasznosítható, tehát mindent egy zsákba, nem szelektíven helyeznek el az önkéntesek. Tavaly országosan közel háromezer tonna illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az akció keretében.

Veszprémben és környékén is több helyszínen csatlakoztak a kezdeményezéshez, nem egy esetben politikusok is gumikesztyűt ragadtak. Ovádi Péter parlamenti képviselő Szentgálon csatlakozott az önkéntesekhez. Úgy nyilatkozott: fontosnak tart minden, a környezetünk megóvását célzó kezdeményezést. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Szentgál minden ilyen célú programhoz kapcsolódik – az önkéntesek találkozóhelyén, a Herceggyöp téren például az országfásítási akció során elültetett fák sorakoznak az út mentén. A képviselő hozzátette: választókörzetében elindította az “Unokáink fája” programot, mellyel azt szeretné elérni, hogy ne csak a jelenben tartsunk rendet és tisztaságot magunk körül, hanem alapozzuk meg a következő nemzedékek számára is a lehetőséget, hogy egészséges környezetben élhessenek.

A Fidesz-KDNP veszprémi önkormányzati frakciójának több képviselője is a tettek mezejére – és a Cserepes utca fái közé – léptek. Bázsa Botond, Brányi Mária, Csik Richárd, Halmay Gábor, Kovács Áron, Pálinkás Roland, Sótonyi Mónika és Stigelmaier Józsefné ezt a területet tisztították meg.

vehir.hu
Domján Attila
Kovács Bálint

További cikkek

Üdvözlet Tartuból - egy veszprémi lány segíti az észt EKF-programot
Üdvözlet Tartuból - egy veszprémi lány segíti az észt EKF-programot
Eck Izabella már több, mint négy hónapja él Észtországban, Tartuban. A fiatal veszprémi lány nem csak világot látni utazott el a balti országba, annál egy sokkal fontosabb feladata van, a tartui Európa Kulturális Főváros programban vesz részt önkéntesként. Kulturális tapasztalatokról, az észt emberekről és mindennapokról, valamint az ottani EKF-programról is beszélgettünk vele.
Gyermekek és fiatalok mondhatják el rajzaikon és esszéjükön keresztül, hogyan kell jól segíteni
Gyermekek és fiatalok mondhatják el rajzaikon és esszéjükön keresztül, hogyan kell jól segíteni
"Milyen a jó segítség?" Erre a kérdésre keresik a választ a Kapaszkodó Mentálhigiénés Egyesület által meghirdetett rajz- és esszépályázaton, ahol 6-18 éves korig várnak pályamunkákat. A civil szervezet arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a gyermekek körében is van lehetőség elmélyíteni azt a magatartást, amikor látják, hogy gyengébb társukat bántják, kiálljanak egymásért.
Nemzetközi önkéntesek is segítik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program sikerét
Nemzetközi önkéntesek is segítik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program sikerét
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt egyik alapértéke az önkéntesség és az ebben foglalt szellemiség meghonosítása, kiterjesztése. Az EKF program önkéntes tevékenysége hatalmas sikert ért el: az Európai Szolidaritási Testület pályázatán csaknem 30 millió forint támogatást nyert el, amelyből a program nemzetközi színtérre léphet!
A telefon mögött ülve mentenek életeket a veszprémi önkéntesek, akik most új kollégákat toboroznak
A telefon mögött ülve mentenek életeket a veszprémi önkéntesek, akik most új kollégákat toboroznak
Önkéntes segítőket keres a Veszprémben működő, de országos lefedettséget biztosító Kapaszkodó Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat. A jelentkezőknek térítésmentes képzést is biztosítanak, mielőtt munkába állnának a lelki krízises áteső és segítségre szoruló emberek megsegítésére.
Nyugat-európai szintre növelné az állampolgári részvételt Veszprém
Nyugat-európai szintre növelné az állampolgári részvételt Veszprém
Kétnapos nemzetközi konferenciát rendeztek az önkéntesség témakörében Magyarországon. A résztvevők szombaton Veszprémbe látogattak, hogy megismerkedjenek az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program önkéntességet ösztönző elemeivel.