Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A veszprémi nő sokszínűsége és értékteremtése a főszerepben

2022. május 9. 11:55
Elindult a Királynék Földjén programsorozat Veszprémben, amely azt a célt tűzte a zászlajára, hogy széles körben bemutassa a nagybetűs „veszprémi Nőt” és azokat a rejtett női értékeket, amelyek az évszázadok során és napjainkban is formálják a megyeszékhely kulturális és közéletét.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program támogatásával megvalósuló rendezvénysorozat egészen a 2023-as év végéig készül tematikus programokkal, amelyekben megjelenik a kultúra, a közösségépítés, a különbözői női szerepek kiteljesedése, valamint a helytörténet és a gasztronómia is. A Királynék Földjén program első nagy érdeklődést kiváltó eseményét május 8-án a Gizella-napok keretében tartották, amikor a Gizella Női Kar adott jubileumi koncertet a veszprémi Megyeháza Szent István-termében.

Veszprém sokoldalú, kreatív, stílusos és mindig mozgásban lévő város képét mutatja, amelynek egyik fő hajtóereje az a női energia, ami már évszázadok óta jelen van helyben. Ugyanakkor esszenciálisan még nem mutatta be senki azt a sokszínűséget, amivel a veszprémi nők hozzájárultak és hozzájárulnak ma is a „veszprémiség” erősítéséhez. – Ez a gondolat hívta életre a Királynék Földjén programot, amelyben veszprémi nők, főként civil szereplők, mentálhigiénés szakemberek, vállalkozók, művésznők, családanyák, háziasszonyok fogtak össze, hogy még nagyobb figyelmet irányítsanak a női szerep sokszínűségére és értékteremtő mivoltjára.

A programon keresztül arra keresik a választ, hogy a veszprémi nők mitől mások, mint más városokban élő társaik, mi adja, és miben jelenik meg a veszprémiségük. Ezt a sokféle képességet és élethelyzetet pedig a színes programokon keresztül igyekeznek értékként bemutatni a nagyközönség előtt is.

Az első ilyen eseményt, amely a Királynék Földjén programon keresztül valósult meg május 8-án tartották, amikor a Gizella-napok kísérőrendezvényeként a veszprémi Megyeháza Szent István-termében adott húszéves jubileumi koncertet a Gizella Női Kar.

A koncert előtt Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, a Királynék Földjén program fővédnöke beszédében emlékeztetett arra, Veszprém 2019-ben elnyerte az UNESCO – a zene városa rangot, ráadásul a megyeszékhely azért kapta ezt a kitüntetett rangot, mert a város hétköznapjaiban jelen van a zene, sok közösség szerveződik e kulturális érték köré, többek közt a Gizella Női Kar, amelynek 20 éves fennálláshoz a polgármester is gratulált.

A Királynék Földjén programmal kapcsolatban Porga Gyula kiemelte, Gizella királyné öröksége máig itt él Veszprémben, viszont eljött az ideje annak is, hogy a szélesebb közönség is felfedezze azokat az értékeket, amelyeket a ma itt élő nők képviselnek a városban, akik nélkül szegényebb lenne a város és akiknek a bája és női energiája szükséges ahhoz, hogy Veszprém elérje a maga elé kitűzött céljait.

Ezt követően a koncerten a Gizella Női Kar koncertjét élvezhették a megjelentek, ahol Borbásné Gazdag Gabriella vezényletével, valamint Eklekta Énekegyüttes közreműködésével adtak elő dalokat, amelybe két népdal erejéig a közönséget is bevonták egy közös éneklésre a szervezők.

A Királynék Földjén a jövőben még több városi rendezvényen fog megjelenni, különböző interaktív és ismeretterjesztő előadásokon és foglalkozásokon keresztül. Ezen kívül saját programokkal is készülnek 2022-ben és 2023-ban, többek közt helytörténeti kiállítással, gasztroudvarral, családi napokkal, konferenciával és workshopokkal.

A programsorozat 2023 őszén fog kiteljesedni, ekkor szervezik meg a Veszprémi Nő Hetét, amikor több napon keresztül az egész város figyelme a veszprémi nőiségre, a veszprémi nők értékteremtő munkájára fog irányulni.

A Királynék Földjén aktuális eseményeit nyomon lehet követni a program hivatalos Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/kiralynek.foldjen

A Királynék Földjén program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program Komplex Kulturális-művészeti projektek támogatásának köszönhetően valósulhat meg.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.