Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Huszonöt éve indítja el a fiatal kutatók pályáját a Bolyai János ösztöndíj

2022. május 10. 17:43
A Bolyai János kutatási ösztöndíj alapításának 25. évfordulóját ünnepelte a Veszprémi Akadémiai Bizottság kedd délután.

Tulassay Tivadar akdémikus, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumának elnöke felidézte: negyed évszázaddal ezelőtt azért hívták életre az ösztöndíj-programot, hogy a kutatás kíváncsiságával “megferőzött” fiatal generáció olyan támogatást és lendületet kapjon, amely révén későbbi életüket a kutatás és a tudomány oltárára helyezhetik.

Mára a Bolyai az Akadémia legnagyobb presztizsű ösztöndíj-programjává vált, az elmúlt negyed évszázadban 4400 kutató vett részt benne – ez egy rendkívüli intézményrendszer, büszkék lehetünk azokra, akik annak idején megálmodták és azokra is, akik azóta működtetik. Tulassay hozzátette: ez emberfeletti munka, évente nyolcszáz pályázatot bírálnak el, a próbálkozók közül 160-an részesülhetnek  támgoatásban, a hároméves támogatási ciklusok pedig azt jelentik, hogy egyidőben mintegy ötszáz fiatal kutató ügyes-bajos dolgait kell egyengetniük az Akadémia titkárságán dolgozóknak, akik nagy odaadással és emberséggel foglalkoznak a fiatalokkal. 

A kedd délutáni, Veszprém megyei egykori ösztöndíjasok jelenlétében megrendezett találkozó nyitóelőadásában Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja emlékezett vissza ösztöndíjas éveire. Gelencsér az elsők között, 1998-ban nyerte el a kitüntető támogatást, mely révén a Mészáros Ernő vezette kutatócsoporthoz csatlakozhatott Veszprémben, akik a levegőkémiával foglalkoztak.

A későbbi rektor kutatói pályafutásának – legalábbis a publikációk számát tekintve kétségtelenül – egyik legaktívabb időszaka volt az a három év, amit azonban nehéz önmagában vizsgálni, hiszen az itt megfogant ötletek, irányok alapvetően befolyásolták a kutató későbbi munkásságát, az ekkor elültetett magok később szöktek szárba. Gelencsér András az ösztöndíj-program tudományos jelentősége mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az közösségek kialakulásához is vezetett, amik aztán szintén meghatározók az ember életében.

Az ösztöndíj-program névadója Bolyai János magyar matematikus (1802–1860), a nemeuklideszi geometria megalkotója, akinek munkássága alapjául szolgált a tudományág 20. századi fejlődésének. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Három sportág országos bajnokságának ad otthont Veszprém vármegye Három sportág országos bajnokságának ad otthont Veszprém vármegye Veszprém vármegyében rendezik a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság három sportágának versenyét, így a vívásét, az atlétikáét, valamint a triatlonét, méghozzá a Pannon Egyetem, a VEDAC, a VESC, a Spirit SC és a Tapolca Vívóklub összefogásának köszönhetően. Az eseményeket beharangozó sajtótájékoztatót szerda délelőtt tartották a Pannon Köztérben. tegnap 14:40 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.