Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Huszonöt éve indítja el a fiatal kutatók pályáját a Bolyai János ösztöndíj

2022. május 10. 17:43
A Bolyai János kutatási ösztöndíj alapításának 25. évfordulóját ünnepelte a Veszprémi Akadémiai Bizottság kedd délután.

Tulassay Tivadar akdémikus, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumának elnöke felidézte: negyed évszázaddal ezelőtt azért hívták életre az ösztöndíj-programot, hogy a kutatás kíváncsiságával “megferőzött” fiatal generáció olyan támogatást és lendületet kapjon, amely révén későbbi életüket a kutatás és a tudomány oltárára helyezhetik.

Mára a Bolyai az Akadémia legnagyobb presztizsű ösztöndíj-programjává vált, az elmúlt negyed évszázadban 4400 kutató vett részt benne – ez egy rendkívüli intézményrendszer, büszkék lehetünk azokra, akik annak idején megálmodták és azokra is, akik azóta működtetik. Tulassay hozzátette: ez emberfeletti munka, évente nyolcszáz pályázatot bírálnak el, a próbálkozók közül 160-an részesülhetnek  támgoatásban, a hároméves támogatási ciklusok pedig azt jelentik, hogy egyidőben mintegy ötszáz fiatal kutató ügyes-bajos dolgait kell egyengetniük az Akadémia titkárságán dolgozóknak, akik nagy odaadással és emberséggel foglalkoznak a fiatalokkal. 

A kedd délutáni, Veszprém megyei egykori ösztöndíjasok jelenlétében megrendezett találkozó nyitóelőadásában Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja emlékezett vissza ösztöndíjas éveire. Gelencsér az elsők között, 1998-ban nyerte el a kitüntető támogatást, mely révén a Mészáros Ernő vezette kutatócsoporthoz csatlakozhatott Veszprémben, akik a levegőkémiával foglalkoztak.

A későbbi rektor kutatói pályafutásának – legalábbis a publikációk számát tekintve kétségtelenül – egyik legaktívabb időszaka volt az a három év, amit azonban nehéz önmagában vizsgálni, hiszen az itt megfogant ötletek, irányok alapvetően befolyásolták a kutató későbbi munkásságát, az ekkor elültetett magok később szöktek szárba. Gelencsér András az ösztöndíj-program tudományos jelentősége mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az közösségek kialakulásához is vezetett, amik aztán szintén meghatározók az ember életében.

Az ösztöndíj-program névadója Bolyai János magyar matematikus (1802–1860), a nemeuklideszi geometria megalkotója, akinek munkássága alapjául szolgált a tudományág 20. századi fejlődésének. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A fejlesztő foglalkozás ablak a világra A fejlesztő foglalkozás ablak a világra Ötödik alkalommal tartják meg a Fejlesztő Foglalkoztatók Fesztiválját, melynek idén Veszprém ad otthont.  A fesztivál vendégei szakmai előadásokon vehetnek részt, lehetőség nyílik a személyes tapasztalatcserére, illetve az eseményt az ellátottak által előadott műsorszámok is színesítik.   tegnap 20:09 Öt év 6 hónap fogházra ítélték a Viking Sigyn kapitányát Öt év 6 hónap fogházra ítélték a Viking Sigyn kapitányát Vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt első fokon 5 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Jurij C.-t, a Hableány katasztrófáját okozó Viking Sigyn kapitányát kedden Budapesten. Az ítélet nem jogerős. tegnap 10:34 Megvan Magyarország kórképe Megvan Magyarország kórképe Alig tíz hónappal a felmérés után már közzé is tette a KSH a részletes népszámlálási adatokat. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen helyzetben van jelenleg az a 9,6 millió ember, amit magyar társadalomnak hívnak. tegnap 10:32 Őszinte sorok igazi veszprémi nőktől Őszinte sorok igazi veszprémi nőktől Az I. világháborútól kezdve a múlt század végéig mesélnek azok a történetek, amelyeket veszprémi lányok, asszonyok jegyeztek le, s amelyeket eddig a VENŐKE milleniumi ládája őrzött – egészen addig, amíg a Királynék hetén fel nem tárult a láda. tegnap 14:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.