2023. március 30.
//
Zalán névnap

Felpezsdült a madárröpte csütörtök délelőtt az állatkertben

A madarak és fák napja alkalmából régi hagyománya szerint ismét vendégül látta a Veszprémi Állatkert a Kozmutza Flóra óvoda és általános iskola gyermekeit.

10 évre tekint vissza az a kapcsolat, amit a Veszprémi Állatkert és a Kozmutza Flóra óvoda és iskola ápol egymással. Ennek keretében pedig minden évben a vadaspark a fák és madarak napja alkalmából meghívja és vendégül látja a gyermekeket és kísérőiket.

Nem volt ez másképpen idén sem, amikor csütörtök délelőtt a madárröpténél találkoztak a gyermekek, ahol Csizmadia Károly zoopedagógus tartott rövid ismertetőt a fák és madarak napjának fontosságáról, amit még Hermann Ottó természettudós fogalmazott meg és minden év májusában tartják meg világszerte. A gyermekek pedig rajzokkal és verssel készültek erre a tematikus napra.

Ezt követően elsőként a madárröpdét nézték meg a látogatók, ahol – Csizmadia Károlytól megtudtuk – közel 40 faj példányaival lehet találkozni, közülük is a legnépszerűbbek a látványos chilei flamingók és a skarlát íbiszek, amelyekről a tapasztalt zoopedagógus úgy nyilatkozott, a színük olyan különleges, amelyet csak a természet képes megalkotni.

A veszprémi madárröpde egyébként a legnagyobb bejárható madárröpde Magyarországon a maga 5000 m2-es nagyságával, az állatkert gondozói és vezetése pedig igyekszik a legjobb körülményeket megteremteni itt is az egzotikus fajoknak.

Hogy ez mennyire sikerült, arra Török László, az intézmény igazgatója adta meg a választ csütörtökön a Kozmutzás gyermekek látogatásakor, amikor elmondta: több faj is évről évre költ itt Veszprémben, ez pedig csak akkor lehetséges, ha ideálisnak érzik a körülményeket ehhez.

vehir.hu
Szalai Csaba

További cikkek

Kolobusz bébi született a Veszprémi Állatkertben
Kolobusz bébi született a Veszprémi Állatkertben
Még a szokásos tavaszi babyboom előtt, februárban megszületett a Veszprémi Állatkert legújabb lakója, egy hím zászlósfarkú kolobusz, adta hírül az állatkert a Facebook-oldalán.
Cudar időt jósoltak a veszprémi medvék
Cudar időt jósoltak a veszprémi medvék
A néphagyomány szerint ha Gyertyaszentelő napján a medve előbújik a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor azon nyomban sarkon fordul és visszafekszik aludni, mert hosszú lesz még a tél.
Hamarosan megkezdődhet az út építése az állatvédelmi kompetenciaközponthoz
Hamarosan megkezdődhet az út építése az állatvédelmi kompetenciaközponthoz
Az önkormányzat kisajátítás révén jut hozzá azokhoz az ingatlanokhoz, amelyekre a külső körgyűrű északi szakasza mellett épülő állatvédelmi kompetenciaközponthoz vezető út épülhet.
Gyerekek készítettek karácsonyi ajándékot az állatkert lakóinak
Gyerekek készítettek karácsonyi ajándékot az állatkert lakóinak
A veszprémi állatkert lakói közül két majomcsapat is megkapta a karácsonyi ajándékát, ünnepi csomagolással befedve, meglepetésként a kifutójukon. Mikulás és Jézuska helyett viszont helyi óvodások állították össze és adták át ezeket a csomagokat szerdán délelőtt.
Az állatkert mindenkié
Az állatkert mindenkié
Évek óta hagyomány, hogy a Veszprémi Állatkert a Mozgássérültek Aktív Egyesületével közösen egy nap külön kedveskedik a kerekesszékeseknek: az érintettek ilyenkor nemcsak díjmentesen nézhetnek körül az állatkertben, de a szakvezetésen a zoo kulisszatitkaiba is betekinthetnek. Szeptember 10-én ismét megrendezték a kerekesszékesek napját.