2022. október 3.
//
Helga névnap

Először készítettek képet a Tejút közepén található fekete lyukról

2022. május 12. 15:23
BBC
Pontosabban az árnyékáról – mivel a fekete lyukból nem szökik ki a fény, így lefényképezni sem lehet.

A galaxisunk közepén található Sagittarius A* fekete lyuk négymilliószor nehezebb, mint a mi napunk. A csütörtök délután közzétett képen a fekete lyukat körülölelő forró gázkorong látható, amelyet brutális sebességre gyorsít fel a fekete lyuk gravitációja; valamint látható az erre a gázkorongra vetülő árnyék is, amit a Sagittarius A* vet. 

Fotó: EHTFotó: EHT

A gázgyűrű átmérője nagyjából a Merkúr pályájával egyezik meg (63 millió kilométer) – ebből is érzékelhető, hogy a Sagittarius A* négymillió napnyi tömege nagyjából ugyanakkora helyre összpontosul, mint a naprendszerünk legszűkebb magja – a kis térfogat és a nagy tömeg együttese okozza a fekete lyukakra jellemző legyőzhetetlen gravitációt. 

A képet az Event Horizont Telescope konzorcium készítette, akik a világ legnagyobb földfelszíni rádióteleszkópjaival célozták meg a galaxismagot, és együttes adatgyűjtésük révén született meg a csütörtökön publikált kép a tőlünk 26 ezer fényévre található szupernagy tömegű objektumról. 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

'Vedd át az irányítást!'
'Vedd át az irányítást!'
Tizenegyedik alkalommal szerveztek sétát Veszprémben a mellrák elleni küzdelem jegyében, ahol a résztvevők által viselt rózsaszín zászlók és szalagok a megelőzés fontosságára is felhívták a figyelmet. A séta elején elhangzott, az elmúlt évben a világon 7,3 millió nőnél diagnosztizálták a kórt, ez közel annyi ember, mint Magyarország lakossága.
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Ma 0 órakor elindult a 2022. évi népszámlálás. A kérdőív online kitölthető a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül október 1. és 16. között. A kérdőívet interneten kitöltők nyereményjátékban vehetnek részt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) naponta öt darab, egyenként százezer forint értékű vásárlási utalványt sorsol ki közöttük.
Állatvédelmi szakjogász képzés indul az országban
Állatvédelmi szakjogász képzés indul az országban
Hiánypótló, az országban egyedülálló állatvédelmi szakjogászképzést indított a Miskolci Egyetem együttműködésben az Állatorvostudományi Egyetemmel. A miskolci Állam- és Jogtudományi Kar posztgraduális kurzusára jelentkezők betekintést nyerhetnek az állatvédelmi jog és a hozzá kapcsolódó tudományterületekbe. Az Állatorvostudományi Egyetem hozzáadott értékeként pedig a szakterület állatorvosi, pszichológiai, kommunikációs, gazdasági, szociológiai és antropológiai vonatkozásait is megismerhetik a hallgatók.
Az időseket ünnepelték
Az időseket ünnepelték
Zenés műsorral kedveskedett a veszprémi időseknek az Agóra az idősek világnapján pénteken.
Energetikai Tanácsot alakítottak és megváltoztatták a parkolási zónákat szeptemberben
Energetikai Tanácsot alakítottak és megváltoztatták a parkolási zónákat szeptemberben
Havi hírösszefoglalónkban mutatjuk szeptember hónap legfontosabb veszprémi híreit.