Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szándékosan mérgezhetik a macskákat Veszprém egyik nyugodt körzetében

2022. május 13. 15:10
Több mérgezéses eset is történt az elmúlt hetekben a Baláca utca környékén Veszprémben, az áldozatok minden esetben a környéken élő házi macskák. A gyanú szerint egy környéken élő lakos lehet a tettes, ahol már az állatkínzás bűncselekménye is felmerülhet.

Az állat először olyan tüneteket mutat, mintha bódult lenne, tántorog, botladozik, hányingere van, azaz öklendezik, nyáladzik, ezután feltűnően sokat kezd el inni, majd hirtelen görcsrohamok jönnek rá. Ezek a legtipikusabb jelei annak, amikor az állatok fagyálló folyadékot isznak, ami 12-72 óra elteltével már veseelégtelenséget okoz, a szervezetük sav-bázisa felborul, majd a központi idegrendszer is sérül, végül elpusztul legtöbbször a házi kedvenc kutya, vagy macska.

A fagyállós mérgezések sajnos nem ritkák, legtöbbször viszont gondatlanságból történik meg a baj egy garázsban kint felejtett, vagy kifolyt folyadék miatt, viszont időről időre előfordul, hogy szándékosan helyeznek ki ilyen vegyszert, kifejezetten azért, hogy élénk szaga miatt rátaláljon az állat és megigya azt.

Több ilyen esetről lehetett hallani az elmúlt hetekben Veszprémben is a Baláca utca környékéről. Portálunkat több helyi lakos is megkereste azzal, hogy a saját, vagy szomszédjuk macskái időben gyanúsan közel egymáshoz ilyen tüneteket produkálva elpusztultak. Ebből kiindulva pedig arra lehet következtetni, hogy nem véletlen és egymástól elszigetelt esetekről van szó, sokkal inkább szándékos mérgezésről.

A fagyállós mérgezés esetében sajnos csak a gyors beavatkozás adhat esélyt az állatnak a túlélésre. Ha valaki tanúja annak, hogy az állat ilyen folyadékot fogyaszt, érdemes azonnal állatorvoshoz vinni, ugyanis fél órán belül hánytatással még megelőzhető, hogy felszívódjon a méreg. Ha viszont már csak a tüneteket tapasztalja valaki a kedvencén, akkor is azonnal állatorvos segítségét kell kérni, ugyanis itt néhány perc is sokat számíthat a túlélésben. Kutyák esetében 8-12 óra, macskák esetében viszont alig 2 óra áll rendelkezésre arra, hogy megkapja az életmentő kezelést. Ezt túllépve viszont szinte biztos, hogy már nem lehet segíteni az állaton.

Az állatok szándékos megmérgezésének cselekedete egyébként a 2022. január 1-től életbe lépett új, szigorúbb állatvédelmi törvényben is szerepel. Sőt, az egyik módosítás szerint már a méreg, vagy csalétek kihelyezésének előkészülete is bűncselekménynek számít.

A törvény 3. § 4. pontja szerint állatkínzásnak minősül az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá az öröklődő betegségben szenvedő - nem kísérleti célra szánt - állategyed tenyésztése, szaporítása.

A Baláca utca nyugodt környéknek számít VeszprémbenA Baláca utca nyugodt környéknek számít Veszprémben

A büntetési tétel is szigorúbb lett, akár 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető az, aki méreg alkalmazásával, vagy az élet kioltására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozza, ráadásul visszaesőként.

A Baláca utca környékén élők közül jelenleg többen is inkább bent tartják a házi kedvenceiket és csak felügyeletük mellett engedik ki őket a házból, ezzel is megvédve őket a veszélytől, amíg az ügy nem tisztázódik.

vehir.hu
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.