2023. június 3.
//
Klotild névnap

Ukrán menekült gyerekeknek tartanak színjátszót a Pannon Egyetemen

Domonkos Ágnes, a Ptah Theatre vezetője férjével közösen tart színjátszót minden vasárnap, a Pannon Színitanodában.

Ágnes a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesületen keresztül vette fel a kapcsolatot a Veszprémbe érkező ukrán családokkal, hogy férjével közösen a szakmájukon keresztül is segítsék őket. Ahogy Ágnes fogalmazott: „Mindenféle tárgyi segítségen túl fontosnak gondoltuk, hogy a szakmánkon keresztül is adni tudjunk. Amikor megtudtuk, hogy milyen sok menekült van a városban, rögtön tudtuk, hogy tenni kell valamit.

Én nem csupán színész, illetve színházpedagógus vagyok, hanem pszichológus is, tehát a mentálhigiénés foglalkozások egyáltalán nem állnak tőlem távol.

Nagy igény volt ezekre a vasárnapi találkozásokra, több, mint húszan vannak, és folyamatosan jönnek újak. Négyévesektől egészen a tizenévesekig vannak, ezért két részre szedtük a társaságot korosztály szerint. Amíg az egyik csapattal játszunk, addig a többiek kint beszélgetnek, rajzolnak, origamiznak.”

Arról, hogy miért éppen a Pannon Színitanodában vannak a foglalkozások, Ágnes a következőket mondta: „A Pasztával szoros kapcsolatban állok, a közeljövőben egy pályázat keretén belül foglalkozást is vezetek majd, és amikor helyszínt kerestem a vasárnapi találkozásokra, rögtön a Paszta vezetője, Komáromi Sándor jutott az eszembe. Szerencsére elsőre igent mondott, támogatta az ötletet.”

Ágnes kérésünkre beszámolt arról is, milyen jellegű foglalkozásokat kell elképzelni: „Öröm látni, ahogy a zárkózott kapucnis gyerekek szépen lassan kinyílnak. Fizikai színházi technikát alkalmazunk, vagyis rengeteg mozgásos gyakorlat van, mindez persze játékosan. Sokat foglalkozunk a testtel, a koncentrációs gyakorlatokkal, de a színjátszó második felében már színészkedni is szoktunk, nagyon élvezik.

Nem gondoltam volna, hogy ennyire bátrak lesznek, meglepően ügyesek.

Mindennél fontosabb, hogy egy biztonságos, támogató közeget nyújtsunk a gyerekek számára. További terveink, hogy a nyáron napközis tábort szervezzünk, ez még egyeztetés alatt áll.”

Szabó Eszter

További cikkek

Szent Margit bátor sorsvállalása a mai ifjúságnak is példaértékű lehet
Szent Margit bátor sorsvállalása a mai ifjúságnak is példaértékű lehet
Különleges helyszínen, a Szent Margit romoknál tartja legújabb bemutatóját a Kabóca Bábszínház június 6-7-én.
A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház
A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház
Kedd délután a Hangvilla kávézójában ismertették a 2023/24-es színházi évad bemutatóit.
A magyar virtus a kulcs – jön a hatodik Operett Fesztivál
A magyar virtus a kulcs – jön a hatodik Operett Fesztivál
A Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál hatéves történetében első alkalommal saját bemutatóra is készül a Veszprémi Petőfi Színház társulata, méghozzá a Csárdáskirálynővel. Június 15-18. között tehát az operetté lesz a főszerep.
Ünnepélyes keretek közt zárult a Bűvös Bábos Fesztivál
Ünnepélyes keretek közt zárult a Bűvös Bábos Fesztivál
Vasárnap délután az Acticity nagytermében a négynapos fesztivál záró gondolataira került sor.
A tánc fesztiválja, ami nem csak a táncról szól
A tánc fesztiválja, ami nem csak a táncról szól
Hamarosan indul a TÁNC XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál. Május 14-21. között a város a tánc műfajának különleges egyvelegét látja vendégül. Viszont a fesztivál összművészeti jellegű, így senki se lepődjön meg, ha a Kossuth utcán szembejönnek vele például gólyalábasok, Lajkó Félix vagy éppen egy óriás ruhalabda.