Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Táskákat rugdosott, testvérpárt ütött meg egy Veszprém megyei tanítónő

2022. május 16. 12:57 // Forrás: Veszprém Megyei Főügyészség
Kiskorú veszélyeztetésének bűntettével és könnyű testi sértés vétségével vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség azt a tanítónőt, aki a durva fegyelmezési módszereivel veszélyeztette a rábízott gyerekek testi, erkölcsi és értelmi fejlődését.

A vádirat szerint az 56 éves elkövető több mint két évtizede dolgozott pedagógusként, és 2013 óta tanított egy Veszprém megyei általános iskolában, ahol ismert volt a túlzott szigorúságáról és fegyelmezési módszereiről. Bánásmódja gyakorta ellentétben állt a gyermekek életkori sajátosságaival, akikkel szemben visszatérően durva, megalázó és trágár kifejezéseket használt, ha pedig a tanulók nem értették a tananyagot, volt, hogy felrugdosta az iskolatáskáikat, földhöz vágta a füzeteiket.

Egy testvérpár is a nevelése alá került, a fiúgyermek 2017-ben 8 évesen, húga 2019-ben 7 évesen lett a tanítványa. A tanítónő mindkettőjükkel szemben hasonlóan durva módszereket alkalmazott, továbbá, amikor nem tetszett neki a gyerekek viselkedése, bántalmazta is őket. A kisfiút egyszer úgy megütötte, hogy lefejelte a padot és vérzett a szája, melyet követően a vádlott kiküldte a mosdóba, majd elküldte testnevelésórára. Hibás házi feladata miatt többször becsmérlő kifejezést tett a kislány értelmi képességeire, de olyan is volt, hogy büntetésből elvette a tízóraiját, vagy egy rossz feladatmegoldás miatt szinte az összes lapot kitépte a füzetéből. 2020. év elején egy rossz feladatmegoldást követően tenyérrel homlokon ütötte a padban ülő gyermeket, aki ennek következtében hátraesett, és a mögötte lévő padba verte a fejét.

A fiúgyermek sokáig nem mert szólni a nevelőszüleinek, csak miután megtudta, hogy húgával is kegyetlenül bánik a tanítója, számolt be a vele történtekről. A gyermekeket ezt követően másik iskolába íratták, ahol a problémáik megszűntek.

Az ügyészség a tanítónővel szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak és indítványozta, hogy a bíróság tiltsa el minden olyan foglalkozástól, amelynek során tizennyolc év alatti személyek nevelését, felügyeletét végezné, illetve vagy ilyen személlyel hatalmi vagy befolyási viszonyba kerülne.

Nyitókép: Taylor Wilcox/Unsplash

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.