Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Csíkszeredában tette le a veszprémi Controlsoft Kft. új leányvállalatának alapkövetét

2022. május 16. 14:44
Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi minisztere a helyi elöljárókkal pénteken részt vett a Controlsoft Automatika Szolgáltató Kft. beruházásának alapkőletételén.

Az eseményen Dr. Berzsenyi Miklós, a vállalat ügyvezetője azt mondta, egy régi álom beteljesülése és jelentős mérföldkő a saját és a Controlsoft vállalat életében is az, hogy elkezdődött első külföldi leányvállalatuk beruházása.

– A magunk szerény eszközeivel szeretnénk ahhoz is hozzájárulni, hogy értelmes, izgalmas, szakmai kihívásokkal teli munkát biztosítsunk, amiért érdemes visszatérni a szülőföldre Bukarestből, Brassóból, Kolozsvárról vagy akár Németországból is. Egy olyan jövőképet szeretnénk a fiataloknak adni, hogy a szülőföldön is lehet boldogulni, nem kell innen elvándorolni máshová – mondta az ügyvezető igazgató. Hozzátette: meggyőződése, mindenki ott érzi magát otthon, ahol született, és ebben szeretnének segítséget nyújtani.

Korodi Attlia, Csíkszereda polgármestere beszédében emlékeztetett: másfél évvel ezelőtt az önkormányzat egyik legfontosabb célkitűzése volt a gazdaság fejlesztése és az, hogy Csíkszereda Székelyföld zászlóshajója legyen.

– Az elmúlt másfél évben, akkor, amikor a Caola Zrt.-vel vagy a Controlsoft Kft.-vel szándéknyilatkozatokat írtunk alá fejlesztésekről, az ennek a szellemiségében történt, és itt nem állunk meg, mert az a fontos, hogy a csíkszeredai helyi vállalkozók vagy az ide betelepülő kis- és közepes vállalkozások, azok az 50-100 munkahelyet adó gazdasági egységek, amelyek közösségünk sava-borsát képezik, minél nagyobb számban legyenek, egymás között minél jobban össze tudjanak kapcsolódni – mondta a város elöljárója. Hozzátette: ehhez több partner kell, ugyanakkor megköszönte magyar kormánynak, hogy olyan forrásokat tud biztosítani, amelyeket itthon nem találnak meg.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte: szükség van arra, hogy azok, akik most külföldön dolgoznak, hazatérjenek és itthon találjanak munkát.

– A termékek mellett egyre inkább hangsúlyt kapnak a szolgáltatások, és úttörő fejlesztésnek számít az, hogy a Controlsoft részt vesz a külhoni együttműködésekben, ami fontos külgazdasági téren. Ez minket abban erősít meg, hogy azok, akik távol vannak, vagy nem látják a perspektívát, kapjanak kapaszkodót és lehetőséget – mondta a megyeelnök.

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere beszédében köszönetét fejezte ki a külhoni magyaroknak az április eleji magyar országgyűlési választáson való részvételért. Kiemelte: korábban soha nem vettek részt annyian a határon túliak a választáson, mint április 3-án. A külügyminiszter úgy fogalmazott: a választási eredmény egyrészt megerősítése a nemzetpolitikának, másrészt megerősítése annak a gazdaságpolitikai stratégiának, amely az elmúlt években nemcsak Magyarországnak, hanem egész Közép-Európának, és ennek köszönhetően Magyarország az elmúlt 12 év minden válságából erősebben került ki, mint ahogyan azokba belekerült. Szijjártó Péter arra is rámutatott: a 2021-es év rekordot jelentett, hiszen a kommunizmus bukása óta a magyar gazdaság soha nem volt annyira erős, mint tavaly.

– Ma egy újabb magyar vállalati beruházást indítunk el Románia területén, és ennek a beruházásnak három fontos szempontból van jelentősége. Először is ez a beruházás a kifektetési stratégiánk sikerét támasztja alá. A magyar gazdaság jövőbeni növekedése szempontjából kifejezetten meghatározó jelentősége van annak, hogy a sikeres magyar vállalatok külföldön is sikeresen tudjanak beruházásokat végrehajtani. Hiszen ezek a sikeresen végrehajtott magyar vállalati beruházások tovább növelik a magyar exportot, a magyar technológiai tudás megjelenítését, és sikeres működésükkel az otthoni gazdaság sikerességéhez is hozzájárulnak – mondta Szijjártó. Hozzátette: nem véletlen, hogy 52 vállalatnak adtak összesen 73 milliárd forintnyi támogatást, amelynek nyomán 144 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre a támogatott magyar vállalatok külföldön. Megjegyezte: ebből 15 vállalat hazánk területén végez fejlesztéseket, 25 milliárd forintnyi magyar kormányzati támogatással 60 milliárd forintnyi magyar vállalati beruházás jön létre Románia területén.

– A második fontos jelentősége ennek a mai beruházásnak abban áll, hogy ez továbbfejleszti Magyarország és Románia gazdasági együttműködését. Ez a gazdasági együttműködés az elmúlt időszakban rekordot rekordra halmozott, hiszen a magyarországi vállalati tőke ötödik legjelentősebb célországa ma már Románia, a kétmilliárd eurót is meghaladja az itt felgyülemlett magyar vállalati beruházott tőke. A kereskedelmi forgalmunk tavaly megközelítette – egy húszszázalékos növekedést követően – a tízmilliárd eurót, a magyar gazdaság hatmilliárd eurónyi exportterméket és szolgáltatást juttatott el ide – részletezte a külügyminiszter. Hangsúlyozta és kifejezetten az eseményen jelen lévő román sajtó képviselőinek mondta: elkötelezettek, hogy Magyarország és Románia gazdasági együttműködését továbbfejlesszék. Hozzátette: a magyarok mindig is a pragmatikus és észszerű együttműködésben hittek és hisznek.

– Mi mindig is abban hittünk és hiszünk a mai napon is, hogy kölcsönös tisztelet talaján állva ezt az együttműködést tovább lehet fejleszteni. Hogyha a kölcsönös tisztelet talaján áll az együttműködésünk, akkor abból mindkét ország és mindkét nemzet nagyon sokat tud profitálni. Azt gondoljuk, hogy ennek a sikeres együttműködésnek a legstabilabb, a legfontosabb alapját a nemzeti közösségeink alkotják, az Erdélyben, Székelyföldön élő magyarság és a Magyarországon élő románok közössége. Mi arra buzdítjuk a Magyarországon élő román közösséget, hogy éljék meg nemzeti identitásukat, a szimbólumaikat szabadon használják, mert amennyivel ők erősebbek lesznek, annyival erősebb lesz Magyarország is. Mi a Románia területén élő magyar nemzeti közösségre és a Magyarország területén élő román nemzeti közösségre úgy tekintünk, mint a legbiztosabb alapra Románia és Magyarország együttműködésének jövőbeni fejlesztésére – mondta Szijjártó. Hozzátette: a harmadik jelentősége a csíkszeredai beruházásnak abban áll, hogy egy újabb fontos közös lépést tesznek a közös kihívások kezelésére a környezet megvédése érdekében.

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter azt mondta: ezek a külföldi beruházások hihetetlenül fontosak az itteni gazdasági szereplők számára.

– A Controlsoft egy olyan stabil, tudást és technológiát birtokló vállalat, amely képes lesz kitörni akár ebből a térségből is, a nemzetközi piacon is biztos meg fogja állni a helyét. Kiváltságos helyzetben vagyunk azáltal, hogy Csíkszeredát választották, mert ez a csíkszeredai, székelyföldi befektetés tudást, hozzáállást és munkamorált tud hozni Székelyföldre, amelyre óriási szükségünk van, és amely csak előreviszi a térségünket – részletezte Tánczos Barna.

A Controlsoft Automatika Szolgáltató Kft. csíkszeredai leányvállalata 50 új munkahelyet teremt, és a széles körű mérnöki szolgáltatások közül a vízkezelési és vízgazdálkodási célú tevékenységeknek ad majd otthont.

vehir.hu
további cikkek
Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.