Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

Civil segítséggel borulnak virágba a lakótelepi erkélyek

2022. május 17. 11:31
Több ezer tő egynyári virágpalántát osztott szét a Virágzó Veszprém Egyesület, amelyek hamarosan a veszprémi házak balkonjait díszítik majd. Ez az akció viszont csak az első lépése volt egy versenynek, aminek a végén a legszebb erkélyeket díjazzák Veszprémben.

Veszprémben 18 éve hagyomány, hogy civilek segítségével válnak színesebbé, vidámabbá elsősorban a lakótelepi társasházak erkélyei. Ezt még a koronavírus-járvány sem tudta hátráltatni, idén pedig ismét népes embertömeg jelent meg a Kálvin parkban hétfő délután, ahol a Virágzó Veszprém Egyesület jóvoltából közel 3000 virágpalánta talált gazdára, hogy hamarosan a társasházak erkélyein lássák viszont őket.

A helyszínen Jung Edinától, az egyesület elnökétől megtudtuk, 18 éve a Lokálpatrióták kezdték el ezt az akciót, az ő szervezetük 4 éve vette át tőlük a feladatot, de továbbra is kettőjük támogatásából valósulhat meg ez a kezdeményezés.

Igyekeznek tudatossá és jól szervezetté tenni ezt a virágosítási kezdeményezést, ezért egy tagság alapú rendszert találtak ki, amelyben aki befizet egy jelképes 2000 forintnak megfelelő összeget, az jogosult egy 10 palántából és 5 nagyobb virágból álló csomagra, kifejezetten olyan növényekből, amelyek alkalmasak, hogy virágládákban az erkélyeken éljenek. Ezek összértéke egyébként 8000 forint lenne csomagonként. Sőt, aki megváltja ezt a tagságot, az további kedvezményekben részesülhet, többek közt ingyenes botanikai tanácsadást kaphat, valamint részt vehet azon az ünnepi vacsorán, amit szeptemberben rendeznek majd, amikor a Virágzó Veszprém Egyesület a virágosítási verseny díjátadóját tartja.

Hogy pontosan mit is takar ez a verseny, arról ugyancsak Jung Edina beszélt portálunknak.

Június elején kezdik végigjárni a veszprémi utcákat, elsősorban a lakótelepi részeken, ahol keresik a legszebben virágosított erkélyeket. Ezt utána augusztusban megismétlik, ahol már botanikus szakember is elkíséri őket, az itt látottak után pedig kihirdetik a legszebben virágosított erkélyeket.

A mostani virágosztási akció is azt hivatott elősegíteni, hogy minél többen fordítsanak figyelmet szűkebb lakóhelyük kicsinosítására, de az egyesület ennél is tovább ment, nem csak virágpalántákat osztott szét, hanem igény szerint – ezt előre lehetett jelezni – kertészeti eszközöket, tápoldatot, virágföldet, edényeket.

A virágosztásban több önkormányzati képviselő is segített az egyesületnek, hétfőn kilátogatott a Kálvin parkba Strenner Zoltán, Stigelmaier Józsefné, Pálinkás Roland és Kovács Áron is, valamint Porga Gyula polgármester is szerepet vállalt az akció sikerében.

Az akció eredményességet az is jól bizonyítja, hogy körülbelül 200-an vették át a palántákat, amelyek pár nap múlva már az erkélyeket fogják díszíteni.

A Virágzó Veszprém Egyesület programjairól a szervezet honlapján további információkat lehet kapni.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.