Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Tippek a sikeres életmódváltáshoz

2022. május 19. 8:25
Az életmódváltás bármikor elkezdhető, azonban, ha nem tartunk be néhány tanácsot, könnyen kudarcba fulladhat. Cikkünkben a sikeres életmódváltáshoz adunk tippeket.

Az év vége, valamint a következő év eleje általában a fogadalmak időszaka. Megfogadjuk, hogy leadunk néhány kilót, letesszük a cigarettát, vagy életmódot váltunk. Lassan itt a nyár, a korábbi fogadalmak pedig a többségünk számára már igen csak távolinak tűnnek.

Az életmódváltáshoz ugyanakkor nem szükséges az év elejét, vagy más szimbolikus napot kijelölnünk, elkezdhetjük bármikor. Cikkünk további részében a sikeres életmódváltáshoz adunk tanácsokat, melyek nem csak az egészségünkkel kapcsolatos célok, hanem más ötletek megvalósításában is segítséget nyújtanak.

Végezzünk számvetést!

Az első és az egyik leglényegesebb dolog, hogy számvetést végezzünk. Gondoljuk végig mi az, amit szeretünk az életünkben és mi az, amit kevésbé. Szeretjük a munkánkat, vagy váltanánk? Megfelelőnek találjuk az egészségi állapotunkat, vagy ránk férne a változás? Rágjuk át magunkat ezeken a kérdéseken és határozzuk meg, min szeretnénk változtatni.

Tűzzünk ki reális célokat!

Az életmódváltás, sok esetben azért sikertelen, mert nem kézzel fogható, sőt egyenesen irreális célokat fogalmazunk meg. Népszerű cél például a fogyás, amelyet többnyire így fogalmazunk meg: „le szeretnék fogyni”. Ebben a formában ez csak egy vágy, nem konkrét, kézzel fogható cél, mivel nem tartalmaz konkrétumokat (mennyi idő alatt, mennyit, hogyan szeretnénk elérni, milyen ütemben stb.).

Maradva a fogyás példájánál, konkrét cél, ha azt mondjuk, 5 kg-t szeretnénk fogyni 3 hónap alatt, és meghatározzuk azt is, ehhez milyen lépések szükségesek (napi x perc mozgás, étrend megváltoztatása stb.). A lépéseket úgy határozzuk meg, hogy betarthatók legyenek és legyen bennük fokozatosság – írja a Stilusneked.hu női életmód magazin.

Ha eddig egyáltalán nem mozogtunk, akkor ne napi 1 óra intenzív testmozgással kezdjünk, hanem mondjuk heti néhány alkalom kíméletesebb mozgással. Ahogy javul a fizikai állapotunk növelhetjük az időtartamot és az intenzitást.

Számoljuk fel a káros szokásokat!

A sikeres életmódváltáshoz rendkívül fontos, hogy megszabaduljunk a káros szenvedélyektől is, mint amilyen például a dohányzás. Hiába ügyelünk az étkezésre és kezdünk bele a mozgásba, ha egy másik szokással romboljuk az így elért eredményeket, károsítjuk a testünket. Ha lemondunk az ártalmas szokásokról, már önmagában is sokat tettünk az egészségünk érdekében, a helyes étkezés és a testmozgás áldásos hatása pedig fokozódik.

Ne csak a testünkre, a lelkünkre is figyeljünk!

Az életmódváltás során, nem elég csak a testre koncentrálni, figyelni kell a lélekre is, ehhez érdemes elsajátítanunk a megfelelő légzéstechnikát, valamint a meditációt. Ha olyan mozgásformát keresünk, ami a testet és a lelket is edzi a jóga és a pilates remek választást jelent!

Írásunk a Stílus magazin közreműködésével készült.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.