2023. január 30.
//
Martina névnap

Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát

A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.

A Balaton Regatta ötlete először még dr. Gaál Zoltán fejében fogalmazódott meg. A Pannon Egyetem idén elhunyt rektora 1999-ben azzal a céllal hívta életre a versenyt, hogy egy, az Oxford és Cambridge egyetemek közti hagyományos evezőversenyt a Balatonon is meghonosítsák, ahol a Pannon Egyetem veszprémi kampuszának hallgatói és oktatói, valamint akkor még a felsőoktatási intézményhez tartozó keszthelyi Georgikon Kar versenyzői mérkőzzenek meg egymással a vízen.

A Balaton Regatta nem csak azért különleges, mert egy angolszász hagyományt honosított meg itt a Dunántúlon állóvízen. A hajók is egyediek, amelyekben 10 evezős és egy kormányos száll vízre. Mivel a Balatonon nem lehetett alkalmazni azokat a hagyományos hajókat, amelyeket folyókon használnak, ezért speciális, egyedi tervezésű, 12 méteres üvegszálas hajókat építettek erre a célra.

Idén a Balaton Regattát már 20. alkalommal szervezték meg, ezúttal Balatonalmádiban a Nereus strandon. Az érdeklődés pedig a vártál is nagyobb volt, több mint 600-an jöttek el szurkolni a csapatoknak, ebben minden bizonnyal az is szerepet játszott, hogy az elmúlt 3 évben a koronavírus-járvány, illetve a kedvezőtlen időjárás is meggátolta a verseny lebonyolítását.

A Balaton Regatta hagyományának erejét mi sem bizonyítja jobban, hogy továbbra is a keszthelyi csapatokkal mérkőznek meg a veszprémi indulók, habár a Georgikon Kar tavaly óta már nem a Pannon Egyetem intézményéhez tartozik, hanem a gödöllői Szent István Egyetemhez, de ez a váltás nem tudta felülírni a tradíciókat.

Ezt emelte ki többek közt dr. Gelencsér András, rektor is a megnyitón, aki külön kiemelte dr. Gaál Zoltán szerepét, akinek tiszteletére 1 perces néma csenddel is adóztak a nyitóceremónián.

Ezt követően Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke beszélt arról, hogy eljött az idő, hogy a Pannon Egyetem híre nemzetközi szinten is megerősödjön, ebben pedig az ilyen hagyományok, mint amilyen a Balaton Regatta is nagy szerepet játszanak.

A hamarosan ismét miniszteri feladatok elé néző Navracsics továbbá beszélt a térség és a felsőoktatási intézmény elválaszthatatlanságáról is, mint mondta, a Balaton egyeteme egyértelműen a Pannon.

A pénteki napon több versenyszámot is rendeztek, vízre szálltak a senior-futam résztvevői, az öregdiákok, a jelenlegi hallgatók, de rendeztek nyílt futamot is a Vízisport és Vitorlás Egyesület Balatonföldvár csapata, a Pannon Egyetem Senior Női csapata és a Veszprémi Egyetemi Sport Club junior csapata részvételével.

Az idei évben először pedig a karok csapatai is megmérkőztek egymással a dr. Gaál Zoltán emlékversenyen, itt a Mérnöki Kar, a Gazdaságtudományi Kar, a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar, valamint a Műszaki Informatikai Kar hallgatói szálltak vízre.

A Balaton Regatta történelmi hagyományairól korábban mi is írtunk, amit az Ecoport magazin 2021/III. számában lehet elolvasni.

Fotók: Pesthy Márton / Pannon Egyetem

Hajas Bálint

További cikkek

Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Együttműködési megállapodást írtak alá az állatok védelméért
Együttműködési megállapodást írtak alá az állatok védelméért
Szerda délelőtt a Pannon Egyetem aulájában a Nyugdíjas Egyetem rendezvényét megelőzően egy különleges együttműködés született.
Izgalmas előadásokkal szólították meg az egyetemek az Ipari diákjait
Izgalmas előadásokkal szólították meg az egyetemek az Ipari diákjait
Hétfő délelőtt pályaorientációs napot tartott a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikuma.
Közösen kell megteremteni az alkotó élethez szükséges békét – Csák János
Közösen kell megteremteni az alkotó élethez szükséges békét – Csák János
Vasárnap délután a Pannon Egyetem auláját A nagy Himnusz sztori című rendkívül népszerű előadás töltötte meg. Nyáry Krisztián és Bősze Ádám humoros, ugyanakkor tényszerű estjét az innovációs és kulturális miniszter, Csák János is megtisztelte.
Brusznyai örökségét viszik tovább
Brusznyai örökségét viszik tovább
Emlékhangversenyt szerveztek Brusznyai Árpád, 1956-os veszprémi tanár és a forradalom mártírjának emlékére szombat este a Pannon Egyetem aulájában. Az ünnepi eseményen adták át az idei Brusznyai-díjakat is, a hangversenyen pedig a Mendelssohn Kamarazenekar mellett fellépett a helyi általános és középiskolai kórusokból, valamint veszprémi énekkarokból álló Brusznyai oratóriumkórus is.