2022. június 27.
//
László névnap

Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát

A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.

A Balaton Regatta ötlete először még dr. Gaál Zoltán fejében fogalmazódott meg. A Pannon Egyetem idén elhunyt rektora 1999-ben azzal a céllal hívta életre a versenyt, hogy egy, az Oxford és Cambridge egyetemek közti hagyományos evezőversenyt a Balatonon is meghonosítsák, ahol a Pannon Egyetem veszprémi kampuszának hallgatói és oktatói, valamint akkor még a felsőoktatási intézményhez tartozó keszthelyi Georgikon Kar versenyzői mérkőzzenek meg egymással a vízen.

A Balaton Regatta nem csak azért különleges, mert egy angolszász hagyományt honosított meg itt a Dunántúlon állóvízen. A hajók is egyediek, amelyekben 10 evezős és egy kormányos száll vízre. Mivel a Balatonon nem lehetett alkalmazni azokat a hagyományos hajókat, amelyeket folyókon használnak, ezért speciális, egyedi tervezésű, 12 méteres üvegszálas hajókat építettek erre a célra.

Idén a Balaton Regattát már 20. alkalommal szervezték meg, ezúttal Balatonalmádiban a Nereus strandon. Az érdeklődés pedig a vártál is nagyobb volt, több mint 600-an jöttek el szurkolni a csapatoknak, ebben minden bizonnyal az is szerepet játszott, hogy az elmúlt 3 évben a koronavírus-járvány, illetve a kedvezőtlen időjárás is meggátolta a verseny lebonyolítását.

A Balaton Regatta hagyományának erejét mi sem bizonyítja jobban, hogy továbbra is a keszthelyi csapatokkal mérkőznek meg a veszprémi indulók, habár a Georgikon Kar tavaly óta már nem a Pannon Egyetem intézményéhez tartozik, hanem a gödöllői Szent István Egyetemhez, de ez a váltás nem tudta felülírni a tradíciókat.

Ezt emelte ki többek közt dr. Gelencsér András, rektor is a megnyitón, aki külön kiemelte dr. Gaál Zoltán szerepét, akinek tiszteletére 1 perces néma csenddel is adóztak a nyitóceremónián.

Ezt követően Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke beszélt arról, hogy eljött az idő, hogy a Pannon Egyetem híre nemzetközi szinten is megerősödjön, ebben pedig az ilyen hagyományok, mint amilyen a Balaton Regatta is nagy szerepet játszanak.

A hamarosan ismét miniszteri feladatok elé néző Navracsics továbbá beszélt a térség és a felsőoktatási intézmény elválaszthatatlanságáról is, mint mondta, a Balaton egyeteme egyértelműen a Pannon.

A pénteki napon több versenyszámot is rendeztek, vízre szálltak a senior-futam résztvevői, az öregdiákok, a jelenlegi hallgatók, de rendeztek nyílt futamot is a Vízisport és Vitorlás Egyesület Balatonföldvár csapata, a Pannon Egyetem Senior Női csapata és a Veszprémi Egyetemi Sport Club junior csapata részvételével.

Az idei évben először pedig a karok csapatai is megmérkőztek egymással a dr. Gaál Zoltán emlékversenyen, itt a Mérnöki Kar, a Gazdaságtudományi Kar, a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar, valamint a Műszaki Informatikai Kar hallgatói szálltak vízre.

A Balaton Regatta történelmi hagyományairól korábban mi is írtunk, amit az Ecoport magazin 2021/III. számában lehet elolvasni.

Fotók: Pesthy Márton / Pannon Egyetem

Hajas Bálint

További cikkek

Pitch Dayt szerveztek a GTK speciális ösztöndíjasai számára
Pitch Dayt szerveztek a GTK speciális ösztöndíjasai számára
Az NKFIH és az Express Innovation Agency által támogatott Hungarian Startup University Program (HSUP) 2022 júniusában zárul. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar speciális ösztöndíjas hallgatói csapatai számára a program zárásaként 2022. június 20-án Pitch Day-t szervezett, ahol a csapatok az előző félévben továbbjutó ötleteik megvalósítását mutatták be a szakmai zsűri előtt.
Kiderült, mennyire is lesz zöld a Zöld város
Kiderült, mennyire is lesz zöld a Zöld város
Újabb helyszínbejárással folytatódott az önkormányzat és az Európa Kulturális Fővárosa program által meghirdetett sorozat, amelyen civileknek személyesen a városvezetők, valamint tervezők és kivitelezők mutatják be Veszprém legnagyobb, jelenleg is zajló beruházásait. Kedden a Zöld város program került terítékre. A Szent Miklós-szeget, az Erzsébet-ligetet és az egyetem alsó kampuszát is magába foglaló fejlesztés bejárásán az is kiderült, hány fa marad meg a beruházást követően.
Új teremben, új módszerekkel dolgozik a Pannon Színitanoda
Új teremben, új módszerekkel dolgozik a Pannon Színitanoda
Komáromi Sándor, a Paszta vezetője, a Pannon Egyetem oktatója megkeresésünkre számos újdonságról számolt be, melyek a drámapedagógiai képzésen kívül más területeket is érintenek.
Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
A szeretet és a szerelem filozófiája köré épült a Pannon Kultúrklub legutóbbi beszélgető-estje a Papírkutyában.
Más véleményen vagy? Gyere, beszélgessünk!
Más véleményen vagy? Gyere, beszélgessünk!
Képzelj el egy világot, amelyben értelmes, felnőtt beszélgetéseket folytatunk le személyeskedő fröcsögés helyett, még akkor is, ha történetesen homlokegyenest más nézetet vallunk. Utópia? Ha szerinted sem csak az lehet, akkor ott a helyed a My City Talks rendezvényén!