Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A környék rejtett értékeinek bemutatására vállalkozott Veszprém legújabb podcastje

2022. május 25. 16:09
Veszprém-Balaton Calling néven indult el az az új podcast-csatorna, amiben a szerkesztők arra vállalkoztak, hogy a helyi mainstream látnivalók és érdekességek bemutatása helyett az ezek mögött megbúvó, nem az első sorban szereplő értékeket tárják fel és mutatják be a hallgatóságnak. Éppen ezért az új podcast egyszerre célozza meg a turistákat, de a helyben élőknek is szolgál új érdekességekkel a környékükről.

A podcast mint online tartalomkészítő műfaj a 2000-es évek közepén látott napvilágot, főleg a hordozható zenelejátszó eszközök elterjedése miatt, amikor az audio-tartalom lejátszásához már nem volt szükség magnóra, hifire, egy egyszerű, a zsebekbe csúsztatható eszköz is megadta ezt az élményt. A podcastek mégsem a zenei élményre alapoznak elsősorban, sokkal inkább az ismeretterjesztésre, mindezt sok esetben ráadásul amatőr, vagy fél-amatőr tartalomkészítők tolmácsolásában.

Ugyanis a podcasteket bárki készíthet, csak egy hangfelvevő kell hozzá, valamint néhány olyan személy, akik véleményüket, meglátásaikat nem rejtik a véka alá és szívesen közzéteszik az internet népének. Éppen ezért a podcastek sokkal lazább és könnyedebb hangvételűek, mint egy hasonló rádió- vagy TV-műsor. Ma a Youtube-on is fellelhető több ilyen műsor, de léteznek direkt olyan oldalak is, ahol témakörönként lehet szemezgetni az effajta műsorokból.

Ezekhez csatlakozott idén áprilisban a Veszprém-Balaton Calling nevű műsor is, amit két helyben ismert személyiség, Szekeres Dávid, a Méz Rádió reggeli műsorvezetője, valamint Raffai Csilla, a Túrajó alapítója szerkesztenek és vezetnek.

Veszprémmel és a térséggel kapcsolatban először mindenkinek a történelmi Vár, az állatkert és persze a Balaton jut eszébe, de mi, akik itt élünk jól tudjuk, hogy nem csak ezek az adottságok azok, amelyek meghatározzák ezt a térséget. Még akkor is így érezzük, amikor nem feltétlen ismerjük részleteiben, hogy például milyen értékek bújnak meg egy kisebb településen, vagy egy eldugottabb utca valamelyik régi épületében. A Veszprém-Balaton Callingban éppen ezért arra vállalkoztunk, hogy minél több ilyet rejtett értéket mutatunk be Veszprémből és a Balaton-környékéről, amelyek az itt élőknek, de turistáknak is ugyanúgy érdekesek lehetnek

- mondta el Szekeres Dávid, a podcast egyik szerkesztője, akitől a mikrofon amúgy sem áll távol, hiszen a Méz Rádió műsorvezetőjeként polgári foglalkozásában is ez az egyik első számú segítsége, csak ezúttal nem az éteren keresztül, hanem az online világban szólal meg.

A podcast másik állandó szereplője és szerkesztője Raffai Csilla, idegenvezető, a Túrajó megalapítója.

A Túrajónál szenvedélyünk a kevésbé ismert helyszínek, emberek felkutatása és egyedi történeteik bemutatása, így a sétáink eleve komoly muníciót adnak a podcast beszélgetéseihez

- mondta Csilla arról, hogyan keresik meg a témákat és hogyan készülnek az adásokra, valamint milyen koncepció mentén hívnak meg vendégeket a műsorba.

Minden interjúalanyunk más: van, akit bátorítani kell kérdésekkel és van, hogy a vendég szinte önállóan betölti az étert. Ettől függetlenül sok múlik a jó kérdésen, hiszen a jó kérdés tágítja ismereteinket és izgalmas, új területekre visz. Éppen ezért rengeteg kérdéssel készülök a műsorokra, amelyeknek jó esetben a felét fel is tudom tenni. Számomra az a legnagyobb élmény, ha sikerül egy valóban pezsgő beszélgetést fenntartani és minőségi tartalmat adni a hallgatóknak.

A Veszprém-Balaton Calling témamerítésnél átlépi a megyeszékhely határait, hiszen, ahogy az Európa Kulturális Főváros program is térségben gondolkodik, úgy ez az online műsor is ennek a régiónak a rejtett értékeit, érdekes megoldásait keresi. A podcast ötletét az EKF is felkarolta és a Kulturális-Művészeti Programok pályázatain keresztül támogatja a projektet.

Láss mögé, lépj túl, ezek az EKF pályázatának hívószavai közt is szerepelnek, amit a podcastünkben is képviselünk és ennek szellemében szerkesztjük az adásokat. Figyelünk arra, hogy a hallgatóknak olyan tartalommal szolgáljunk, ami könnyen emészthető, befogadható, mégis rávilágít sok kevésbé ismert helyi érdekességre, amit aztán lehet, hogy pont nekünk köszönhetően fedeznek fel még inkább az emberek. Talán mondhatjuk, hogy hiánypótló az, amit csinálunk és ilyen tartalommal még senki nem készült eddig

- mondta Dávid.

A Veszprém-Balaton Calling podcastnek eddig három adása készült el. Az első a veszprémi húszemeletes titkaiba avat be egészen az építés első fázisától, az ajkai bányák történetéről is készült műsor, ahogy a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza is megjelenik az adások között.

Ezek elérhetőek Youtube-on, Spotify-on és az ismert podcast-csatornákon, természetesen a műfajnak megfelelően ingyenesen.

Idén összesen 11 adást terveznek, de már tervben van, hogy 2023-ban is folytatódik a sorozat, ahol már a hallgatóság is nagyobb szerepet kapna a műsorok szerkesztésében.

vehir.hu
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.