2022. június 27.
//
László névnap

Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák

Vasárnap lehull a lepel, vagy stílszerűen „tiszta sört öntenek a pohárba” ugyanis kiderül, melyik manufaktúra terméke lesz a jövőben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros hivatalos söre. Az Óváros piacon ezen a napon nem csak a bejelentés történik meg, számos program és a gasztronómiai kínálat is a sörkultúra körül fog forogni.

Bár vannak olyan tradicionális kultúrák, mint például a német, vagy a belga, ahol a sörnek kitüntetett szerepe van a gasztronómiában, valójában ez a több ezer éves ital az összes kontinensen nagy népszerűségnek örvend. Ebben persze annak is szerepe van, hogy például a borokkal szemben a készítésnél itt nem játszik akkora szerepet a földrajzi adottság, vagy a klíma, valamint a hozzávalók, a komló, vagy a maláta is könnyen szállítható.

A komló az egyik alapanyaga a sörnekA komló az egyik alapanyaga a sörnek

Tungli Péter, a VEB 2023 gasztronómiai és borászati projektjeinek a vezetője a sörkultúra hazai vonatkozásában azt is kiemelte, régen szinte az összes jelentősebb magyar városnak volt saját sörfőzdéje. Ez a szám aztán az évtizedek alatt megcsappant, viszont az utóbbi években ismét reneszánszukat élik ezek a kisebb manufaktúrák, amelyek nem feltétlenül a tömeggyártásra helyezik a hangsúlyt, hanem sokkal inkább arra, hogy a környék sörfogyasztóit lássák el „folyékony kenyérrel”.

A tartályokban pedig legtöbbször az úgynevezett kraft-típusú kézműves sörök készülnek, ezek javában felső erjesztésűek és citrusos ízvilágot képviselnek, de a különböző komlókkal és élesztőkkel bőven van lehetőség a kísérletezésre, mondta Tungli Péter.

Magyarországon körülbelül 10-15 éve indult ez a „sörforradalom”, de mégsem hazánk és nem is Európa volt az első, ahol feléledt a kisüzemi sörfőzés hagyománya, hanem az USA-ban jelentek meg először az egyszerű garázsfőzdék. Visszatérve Magyarországra, Tungli Péter szerint ma már több tucat ilyen főzde működik itthon is, ezek közül pedig

az egyik Veszprémhez közeli manufaktúra nemrég megalkotta azt a sört, ami hamarosan az EKF hivatalos söre lesz.

Hogy melyik ez a sörfőzde, az csak vasárnap délelőtt 10 órakor fog kiderülni az Óváros piacon, de Tungli Péter annyit elárult a sörről, hogy egy modern, fiatalos ízvilágot képvisel majd. Ezt bárki megtapasztalhatja majd vasárnap, hiszen amellett, hogy az EKF csapata bemutatja és elárul számos érdekességet a sörfőzőről és a sörről, a közönséget is megkínálják az új, hivatalos itallal.

Vasárnap 10 órakor leplezik le az EKF sörét az Óváros piaconVasárnap 10 órakor leplezik le az EKF sörét az Óváros piacon

Sőt, a piac aznapi tematikája is a sörök köré szerveződik majd, a gasztronómiai kínálatban különböző sörökben pácolt ételek és sörkorcsolyák közül lehet válogatni, valamint egy játékot, pontosabban egy ötletpályázatot is meghirdetnek, ennek a lényege, hogy a közönségtől várják majd az ötleteket, hogy mi legyen az egyelőre név nélküli új EKF sörnek a neve, ami majd felkerül a címkékre is a jövőben. Az ötletbörzére május 29. és június 5. között a Veszprém-Balaton 2023 Facebook oldalán várják a frappáns ötleteket.

vehir.hu

További cikkek

Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Közel 50 év néma csend után ismét beindultak az egyik veszprémi malomnak az őrlői. A Fenyves utcában szerelemprojektként újraindított malom látványőrlésekkel és a veszprémi malomiparról szóló lexikonnyi információval várja az érdeklődőket, mindezt interaktív formában. A Múzeumok éjszakáján portálunkat is körbevezette Tamás Péter, a hely tulajdonosa ott, ahol egykor 0-24-ben folyt az őrlés.
Juhannus napját ünnepelték Veszprémben
Juhannus napját ünnepelték Veszprémben
A finn hagyományoknak megfelelően szombaton tartották meg Veszprémben is Juhannus-napját. A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület tagjai a Kolostorok és Kertekbe szervezett interaktív programjainak zárásaként látványosan meggyújtottak egy máglyát, ami aztán a csónakázó tavon egy ladikon égett el a szürkületi időben.
Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Vass László, műgyűjtő és cipészmester sokáig csak előbbi szenvedélyével volt jelen Veszprémben, szombaton viszont megnyílt a Várban a nevéhez kapcsolódó világhírű cipőmárkát és ezen elegáns termékek kézműves gyártását bemutató tárlat is, a Vass Cipőtár. Az ünnepi eseményen Vass László és több kollégája is ellátogatott személyesen a Királynék városába.
Nincsenek titkok a vár felújításával kapcsolatban
Nincsenek titkok a vár felújításával kapcsolatban
Országos sajtóérdeklődés mellett tartotta meg csütörtök délelőtt a Veszprémi Főegyházmegye azt az újságírói háttérbeszélgetést, amelyen részletesen bemutatták a veszprémi várnegyed felújításának minden részletét. Az egyházi és városvezető mellett a gigaprojekten dolgozó szakemberek is megszólaltak, akik választ adtak több vitatott kérdésre is, többek közt arra, mi indokolja, hogy fehérre meszeljék a székesegyház falait.
Hiszek az előadó és a néző közötti kölcsönhatásban
Hiszek az előadó és a néző közötti kölcsönhatásban
Kormos Anett új önálló estjét múlt pénteken láthatta a veszprémi közönség az Agórában. A műsor, melynek címe TOP LESZ, sokakat érdekelt: teltház és vastaps várta a standupost, akit fellépése után kérdeztünk az estről.