Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák

2022. május 27. 15:01
Vasárnap lehull a lepel, vagy stílszerűen „tiszta sört öntenek a pohárba” ugyanis kiderül, melyik manufaktúra terméke lesz a jövőben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros hivatalos söre. Az Óváros piacon ezen a napon nem csak a bejelentés történik meg, számos program és a gasztronómiai kínálat is a sörkultúra körül fog forogni.

Bár vannak olyan tradicionális kultúrák, mint például a német, vagy a belga, ahol a sörnek kitüntetett szerepe van a gasztronómiában, valójában ez a több ezer éves ital az összes kontinensen nagy népszerűségnek örvend. Ebben persze annak is szerepe van, hogy például a borokkal szemben a készítésnél itt nem játszik akkora szerepet a földrajzi adottság, vagy a klíma, valamint a hozzávalók, a komló, vagy a maláta is könnyen szállítható.

A komló az egyik alapanyaga a sörnekA komló az egyik alapanyaga a sörnek

Tungli Péter, a VEB 2023 gasztronómiai és borászati projektjeinek a vezetője a sörkultúra hazai vonatkozásában azt is kiemelte, régen szinte az összes jelentősebb magyar városnak volt saját sörfőzdéje. Ez a szám aztán az évtizedek alatt megcsappant, viszont az utóbbi években ismét reneszánszukat élik ezek a kisebb manufaktúrák, amelyek nem feltétlenül a tömeggyártásra helyezik a hangsúlyt, hanem sokkal inkább arra, hogy a környék sörfogyasztóit lássák el „folyékony kenyérrel”.

A tartályokban pedig legtöbbször az úgynevezett kraft-típusú kézműves sörök készülnek, ezek javában felső erjesztésűek és citrusos ízvilágot képviselnek, de a különböző komlókkal és élesztőkkel bőven van lehetőség a kísérletezésre, mondta Tungli Péter.

Magyarországon körülbelül 10-15 éve indult ez a „sörforradalom”, de mégsem hazánk és nem is Európa volt az első, ahol feléledt a kisüzemi sörfőzés hagyománya, hanem az USA-ban jelentek meg először az egyszerű garázsfőzdék. Visszatérve Magyarországra, Tungli Péter szerint ma már több tucat ilyen főzde működik itthon is, ezek közül pedig

az egyik Veszprémhez közeli manufaktúra nemrég megalkotta azt a sört, ami hamarosan az EKF hivatalos söre lesz.

Hogy melyik ez a sörfőzde, az csak vasárnap délelőtt 10 órakor fog kiderülni az Óváros piacon, de Tungli Péter annyit elárult a sörről, hogy egy modern, fiatalos ízvilágot képvisel majd. Ezt bárki megtapasztalhatja majd vasárnap, hiszen amellett, hogy az EKF csapata bemutatja és elárul számos érdekességet a sörfőzőről és a sörről, a közönséget is megkínálják az új, hivatalos itallal.

Vasárnap 10 órakor leplezik le az EKF sörét az Óváros piaconVasárnap 10 órakor leplezik le az EKF sörét az Óváros piacon

Sőt, a piac aznapi tematikája is a sörök köré szerveződik majd, a gasztronómiai kínálatban különböző sörökben pácolt ételek és sörkorcsolyák közül lehet válogatni, valamint egy játékot, pontosabban egy ötletpályázatot is meghirdetnek, ennek a lényege, hogy a közönségtől várják majd az ötleteket, hogy mi legyen az egyelőre név nélküli új EKF sörnek a neve, ami majd felkerül a címkékre is a jövőben. Az ötletbörzére május 29. és június 5. között a Veszprém-Balaton 2023 Facebook oldalán várják a frappáns ötleteket.

vehir.hu
további cikkek
Hogyan ünnepelnek a különböző országokban? Hogyan ünnepelnek a különböző országokban? A karácsony a szeretet, a béke és az összetartozás ünnepe, amelyet világszerte eltérő szokásokkal ünnepelnek. Bár gyökerei a keresztény hitvilágból származnak, a különböző kultúrák sokszínűsége számos egyedi hagyományt hozott létre. tegnap 16:18 Karácsonyi ízek a világ körül Karácsonyi ízek a világ körül A karácsony nemcsak a szeretet és a családi összejövetelek ünnepe, hanem a gasztronómiai kalandoké is. Ahány ország, annyi szokás – és ez különösen igaz az ünnepi asztalokra. A helyi kultúra, történelem és ízvilág keveréke teszi egyedivé a karácsonyi ételeket, amelyek gyakran generációról generációra öröklődnek. Szerkesztőségünk most képletesen elutazott a világ különböző nemzeteinek ünnepi konyháiban, hogy megismerjük, milyen fogások varázsolják felejthetetlenné az ünnepeket! 2024. december 21. 17:29 Újra megjelent Darnay Kálmán: Kaszinózó táblabírák I-II. – korfestő történeti tréfák című könyve kultúra Újra megjelent Darnay Kálmán: Kaszinózó táblabírák I-II. – korfestő történeti tréfák című könyve 2024. december 18. 13:51 Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat vásároljuk szívesen bor Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat vásároljuk szívesen Az ünnepi asztalról nem hiányozhat egy palack kiváló vörösbor, amely jól passzol többféle karácsonyi ételhez. A vásárlók ízlése azonban nagyot változott az elmúlt években, a testes, nehéz vörösborok helyett ma már a gyümölcsös, könnyedebb tételeket keresik – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. tegnap 14:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.