Bár vannak olyan tradicionális kultúrák, mint például a német, vagy a belga, ahol a sörnek kitüntetett szerepe van a gasztronómiában, valójában ez a több ezer éves ital az összes kontinensen nagy népszerűségnek örvend. Ebben persze annak is szerepe van, hogy például a borokkal szemben a készítésnél itt nem játszik akkora szerepet a földrajzi adottság, vagy a klíma, valamint a hozzávalók, a komló, vagy a maláta is könnyen szállítható.
Tungli Péter, a VEB 2023 gasztronómiai és borászati projektjeinek a vezetője a sörkultúra hazai vonatkozásában azt is kiemelte, régen szinte az összes jelentősebb magyar városnak volt saját sörfőzdéje. Ez a szám aztán az évtizedek alatt megcsappant, viszont az utóbbi években ismét reneszánszukat élik ezek a kisebb manufaktúrák, amelyek nem feltétlenül a tömeggyártásra helyezik a hangsúlyt, hanem sokkal inkább arra, hogy a környék sörfogyasztóit lássák el „folyékony kenyérrel”.
A tartályokban pedig legtöbbször az úgynevezett kraft-típusú kézműves sörök készülnek, ezek javában felső erjesztésűek és citrusos ízvilágot képviselnek, de a különböző komlókkal és élesztőkkel bőven van lehetőség a kísérletezésre, mondta Tungli Péter.
Magyarországon körülbelül 10-15 éve indult ez a „sörforradalom”, de mégsem hazánk és nem is Európa volt az első, ahol feléledt a kisüzemi sörfőzés hagyománya, hanem az USA-ban jelentek meg először az egyszerű garázsfőzdék. Visszatérve Magyarországra, Tungli Péter szerint ma már több tucat ilyen főzde működik itthon is, ezek közül pedig
az egyik Veszprémhez közeli manufaktúra nemrég megalkotta azt a sört, ami hamarosan az EKF hivatalos söre lesz.
Hogy melyik ez a sörfőzde, az csak vasárnap délelőtt 10 órakor fog kiderülni az Óváros piacon, de Tungli Péter annyit elárult a sörről, hogy egy modern, fiatalos ízvilágot képvisel majd. Ezt bárki megtapasztalhatja majd vasárnap, hiszen amellett, hogy az EKF csapata bemutatja és elárul számos érdekességet a sörfőzőről és a sörről, a közönséget is megkínálják az új, hivatalos itallal.
Sőt, a piac aznapi tematikája is a sörök köré szerveződik majd, a gasztronómiai kínálatban különböző sörökben pácolt ételek és sörkorcsolyák közül lehet válogatni, valamint egy játékot, pontosabban egy ötletpályázatot is meghirdetnek, ennek a lényege, hogy a közönségtől várják majd az ötleteket, hogy mi legyen az egyelőre név nélküli új EKF sörnek a neve, ami majd felkerül a címkékre is a jövőben. Az ötletbörzére május 29. és június 5. között a Veszprém-Balaton 2023 Facebook oldalán várják a frappáns ötleteket.