2022. szeptember 30.
//
Jeromos névnap

Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák

Vasárnap lehull a lepel, vagy stílszerűen „tiszta sört öntenek a pohárba” ugyanis kiderül, melyik manufaktúra terméke lesz a jövőben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros hivatalos söre. Az Óváros piacon ezen a napon nem csak a bejelentés történik meg, számos program és a gasztronómiai kínálat is a sörkultúra körül fog forogni.

Bár vannak olyan tradicionális kultúrák, mint például a német, vagy a belga, ahol a sörnek kitüntetett szerepe van a gasztronómiában, valójában ez a több ezer éves ital az összes kontinensen nagy népszerűségnek örvend. Ebben persze annak is szerepe van, hogy például a borokkal szemben a készítésnél itt nem játszik akkora szerepet a földrajzi adottság, vagy a klíma, valamint a hozzávalók, a komló, vagy a maláta is könnyen szállítható.

A komló az egyik alapanyaga a sörnekA komló az egyik alapanyaga a sörnek

Tungli Péter, a VEB 2023 gasztronómiai és borászati projektjeinek a vezetője a sörkultúra hazai vonatkozásában azt is kiemelte, régen szinte az összes jelentősebb magyar városnak volt saját sörfőzdéje. Ez a szám aztán az évtizedek alatt megcsappant, viszont az utóbbi években ismét reneszánszukat élik ezek a kisebb manufaktúrák, amelyek nem feltétlenül a tömeggyártásra helyezik a hangsúlyt, hanem sokkal inkább arra, hogy a környék sörfogyasztóit lássák el „folyékony kenyérrel”.

A tartályokban pedig legtöbbször az úgynevezett kraft-típusú kézműves sörök készülnek, ezek javában felső erjesztésűek és citrusos ízvilágot képviselnek, de a különböző komlókkal és élesztőkkel bőven van lehetőség a kísérletezésre, mondta Tungli Péter.

Magyarországon körülbelül 10-15 éve indult ez a „sörforradalom”, de mégsem hazánk és nem is Európa volt az első, ahol feléledt a kisüzemi sörfőzés hagyománya, hanem az USA-ban jelentek meg először az egyszerű garázsfőzdék. Visszatérve Magyarországra, Tungli Péter szerint ma már több tucat ilyen főzde működik itthon is, ezek közül pedig

az egyik Veszprémhez közeli manufaktúra nemrég megalkotta azt a sört, ami hamarosan az EKF hivatalos söre lesz.

Hogy melyik ez a sörfőzde, az csak vasárnap délelőtt 10 órakor fog kiderülni az Óváros piacon, de Tungli Péter annyit elárult a sörről, hogy egy modern, fiatalos ízvilágot képvisel majd. Ezt bárki megtapasztalhatja majd vasárnap, hiszen amellett, hogy az EKF csapata bemutatja és elárul számos érdekességet a sörfőzőről és a sörről, a közönséget is megkínálják az új, hivatalos itallal.

Vasárnap 10 órakor leplezik le az EKF sörét az Óváros piaconVasárnap 10 órakor leplezik le az EKF sörét az Óváros piacon

Sőt, a piac aznapi tematikája is a sörök köré szerveződik majd, a gasztronómiai kínálatban különböző sörökben pácolt ételek és sörkorcsolyák közül lehet válogatni, valamint egy játékot, pontosabban egy ötletpályázatot is meghirdetnek, ennek a lényege, hogy a közönségtől várják majd az ötleteket, hogy mi legyen az egyelőre név nélküli új EKF sörnek a neve, ami majd felkerül a címkékre is a jövőben. Az ötletbörzére május 29. és június 5. között a Veszprém-Balaton 2023 Facebook oldalán várják a frappáns ötleteket.

vehir.hu

További cikkek

Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Péntek reggel a kívül és belül is megújult Szent Anna-kápolnában találkoztak a hívek, amikor Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a felújított egyházi épületet.
Ez a négy nap megmutatja, hogy a gasztronómia több mint eszem-iszom
Ez a négy nap megmutatja, hogy a gasztronómia több mint eszem-iszom
Csütörtök délutántól egész vasárnap estig tart a környék legkülönlegesebb gasztrofesztiválja, a Balaton Wine & Gourmet. A négynapos rendezvényen a régió legkiválóbb borászatai és éttermei mellett Spanyolország és Japán is képviselteti magát, mindez pedig tökéletes alkalom arra, hogy rájöjjünk, a gasztronómia igencsak túlmutat az evés-iváson: egy ország értékei is ott vannak benne.
Fájdalmas és vidám dallamok – LéviStory a Petőfi Színházban
Fájdalmas és vidám dallamok – LéviStory a Petőfi Színházban
Péntek este mutatják be Kerényi Miklós Gábor, Kossuth-díjas művész rendezését.
Magyar és finn testvérvárosok osztották meg egymással saját 21. századi módszereiket
Magyar és finn testvérvárosok osztották meg egymással saját 21. századi módszereiket
„A magyarok és a finnek az évszázadok során sohasem voltak egymás ellenségei, a rokonságunk mellett pedig szoros barátság is összeköti a két nemzetet” - hangzott a szerdán kezdődött Magyar-Finn Testvérvárosi Konferencia megnyitóján Veszprémben a Hangvillában. A baráti kötelékeken túl a mostani találkozó még inkább megerősítheti a magyar-finn kapcsolatokat, ugyanis a konferencia olyan 21. századi témákat jár körbe, mint a fenntarthatóság, a digitalizáció és a kreatív ipar, mindezt a két nemzet saját példáin keresztül.
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
Harmincadik számához érkezett az Ecoport magazin, melynek címlapján ezúttal Ozsváth Gergely „Mentha”, a Hősök zenekar egyik frontembere és a veszprémi murálok megálmodója és megvalósítója szerepel.