2023. január 28.
//
Károly, névnap

Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban

Dudaron, Nagyesztergáron, Szentkirályszabadján a helyi általános iskolák tornatermeit újították fel, Ősiben pedig tantermet modernizáltak az elmúlt időszakban. Minderre a Magyar Falu Program támogatásai révén volt lehetősége a tankerületnek, amelynek van olyan intézménye, ahol az utóbbi 5 évben megduplázódott a gyermeklétszám.

Csütörtök délelőtt tartották annak a közel 90 millió forintos fejlesztésnek a záró sajtótájékoztatóját, amelyben a megye 4 általános iskolája volt érintett, 3 esetében a tornatermeket, 1 helyen pedig tantermet újítottak fel.

Az eseményen Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója kihangsúlyozta, az ő körzetükben viszonylag sok kistelepülési általános iskola működik, éppen ezért még szembetűnőbb a magyar kormány által ezek felzárkóztatására indított Magyar Falu program támogatásai.

Egy másik megközelítésből pedig a mindennapos testnevelés bevezetése óta a tornatermek minősége szintén felértékelődött, Veszprém környéki települések iskolái pedig a mostani projektnek köszönhetően ezen a téren is nagy előrelépést tettek.

Az „Iskolai tornaterem, tornaszoba fejlesztése - 2020” című konstrukcióban három intézmény tornatermét újították fel, a nagyesztergári az Ányos Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskoláét, a Dudari Általános Iskoláét – itt közel 1 millió forintból új sporteszközöket is vásároltak -, valamint a szentkirályszabadjai a Szent István Király Általános Iskoláét.

A padlók modern burkolatot kaptak, a pályák új vonalazását is megcsinálták. Felújították a villamoshálózatot, vezetékeket cseréltek, új szerelvényeket, lámpatesteket helyzetek fel. Az öltözők, tornatermek ajtóit újra cserélték. Részlegesen megújították a kiszolgáló helyiségekben a padlóburkolatokat, falburkolatokat, a falakat újra festették.

Az „Iskolaépület felújítása - 2020” alprogramban az Ősi Általános Iskola meglévő és elavult állapotú politechnika épületét újították fel.

Az épület két bejáratánál a töredezett lépcsőket elbontották, helyükre újakat építettek. A tantermekben a régi padlóburkolat helyére új laminált parkettaburkolat került. Az iskola többi helyiségében új, kerámia járólapot raktak le. A beltéri ajtókat újra cserélték. Az épület belső tereit átalakították, ezáltal további egy-egy fiú és leány vizesblokkot alakítottak ki a már meglévő vizesblokkok felújítása mellett. A vizesblokkokba új radiátorokat helyeztek fel.

A villamoshálózat korszerűsítésével a meglévő hálózatot részben elbontották. Az előtér új vezetékezést és új elosztó berendezést kapott. A helyiségekben a meglévő lámpatesteket és szerelvényeket elbontották, modern lámpatesteket és szerelvényeket szereltek be.

A projektben érintett 4 iskolában összesen 512 gyermek jár, ez a szám pedig folyamatosan növekszik, ahogy a sajtótájékoztatón Széplaki Zoltán, a szentkirályszabadjai iskola intézményvezetője is kiemelte, náluk az elmúlt években megkétszereződött a gyermeklétszám, de folyamatosan emelkedik Ősiben is a diákok száma.

Az intézményvezetők közül pedig többen is kiemelték, a fejlesztésnek köszönhetően nem csak a sportolási lehetőségei javultak, de több helyen a tornatermekben rendezik meg az iskolai ünnepségeket is, erre most még jobb és szebb környezetben kerülhet sor.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Izgalmas előadásokkal szólították meg az egyetemek az Ipari diákjait
Izgalmas előadásokkal szólították meg az egyetemek az Ipari diákjait
Hétfő délelőtt pályaorientációs napot tartott a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikuma.
Megemelték a sikeres nyelvvizsga díjához nyújtott támogatást
Megemelték a sikeres nyelvvizsga díjához nyújtott támogatást
A korábbi 50 ezer forintról 58 ezer forintra emelkedett januártól az első sikeres nyelvvizsga díjához nyújtott kormányzati támogatás - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára.
Szombaton tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat
Szombaton tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat
Szombaton 10 órától írnak központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a Belügyminisztérium által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok - tudatta az Oktatási Hivatal szerdán a honlapján.
Brusznyai örökségét viszik tovább
Brusznyai örökségét viszik tovább
Emlékhangversenyt szerveztek Brusznyai Árpád, 1956-os veszprémi tanár és a forradalom mártírjának emlékére szombat este a Pannon Egyetem aulájában. Az ünnepi eseményen adták át az idei Brusznyai-díjakat is, a hangversenyen pedig a Mendelssohn Kamarazenekar mellett fellépett a helyi általános és középiskolai kórusokból, valamint veszprémi énekkarokból álló Brusznyai oratóriumkórus is.
Fél évszázados a csetényi óvoda
Fél évszázados a csetényi óvoda
Születésnapi ünnepséggel emlékeztek meg Csetényben arról, hogy 50 éve működik a bakonyi település óvodája, ám a rendezvényen sokkal több olyan elem volt, ami már inkább a jövőbe mutatott. A köszöntők mellett országos díjjal is jutalmazták az intézmény családbarát törekvéseit.