2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Különleges pünkösdi koncert a bakonybéli monostorban

2022. június 3. 11:45
Köveken, faágakon, csigaházakon zenél Dés András a bakonyi monostorban

Nincs ember, aki belép az erdőbe, és ne érintené meg az atmoszféra, a levegő, a táj. És persze az akusztika, ami mindennél fontosabb egy zenész számára. Dés András ezek miatt indult el a Bakonyba három zenésztársával és egy hangmérnökkel 2019 nyarán. Hangszert nem vitt magával, hanem az ott talált köveket, faágakat, csigaházakat szólaltatta meg, időnként pedig kisegítette őket egy-egy madár.

“Jazz-zenészként mindig is a spontaneitás vonzott, amikor az ember zeneileg kockázatos és meglepő helyzetekbe viszi bele magát és zenésztársait. Amikor nem tudsz felkészülni a következő pillanatra. A nagy dolgok a peremvidékeken történnek” - mondja Dés.

A terv jobban sikerült, mint várta. A helyszínkeresésnél hamar rábukkantak egy varázslatos vadászházra csörgedező patakkal, nagy tisztással, csenddel. 

Tavasszal. 

A nyári megérkezésükre ugyanis a patak kiszáradt, a tisztás áthatolhatatlan bozóttá sűrűsödött, a felvétel utolsó napjára pedig a Bakony Rally hangzavara töltötte meg az erdőt. Az első nap összegyűjtött faágak és egyéb természetes hangszerek éjjel bőrig áztak, ezért másnap ismeretlen hangon csendültek fel.

“Tetszett nekünk a vad, rusztikus, szinte őserdőszerű táj, jó nagy adagban kaptuk meg a váratlant és kiszámíthatatlant. Az egész helyzet maga volt a jazz.”

Dés tehát Fenyvesi Márton gitárossal, Ávéd János szaxofonossal, Szandai Mátyás nagybőgőssel és Szabó Viktor hangmérnök segítségével elkészítette az einschliesslich című albumot, amit épp az első pandémiás lezárás előtt mutattak be.

“Az első lezárás alatt döbbentem rá, hogy az új helyzet fényében milyen kísérteties jópár számunk címe, mint például a Ghost Town, a Life Sings On, a Cautious Party vagy a Long Distance Relationship. Az erdő mindenesetre része volt az alkotási folyamatnak, a lombok suhogása, az erdei élőlények neszezése párbeszédbe lép a zenével. Madarak több ihletett pillanatban is közbeszólnak, például az utolsó, Epilogue című számban, tökéletes ritmusérzékről tanúskodva, tulajdonképpen a lemez lezárásaképpen.”

Hogy az erdőnek az akusztikája veri a legjobb koncerttermekét, már korábbi erdőbeli zenélésekből tudta. De kihívás volt, hogy a biztonságos és békés stúdiókörnyezet helyett itt nem lehetett utólag belenyúlni, belejavítani a termékbe. “Csúcsra járattuk a spontaneitást és improvizációt”.

Dés és az Erdőkerülő Quartet június negyedikén a Kultháló egyik bázisát képező bakonybéli monostorban játszik. A Veszprém-Balaton 2023 keretén belüli programban a résztvevő is részesévé válik a művészi folyamatnak.

A rendezvényről további részletek a Facebook-eseményében találhatók.

 

A hosszú hétvégén további programokat is tartogat a bakonybéli monostor a látogatók számára. A vajdasági Bakos Árpád Trió Kárpát-medencei népdalokat ad elő, Novák Erik filmrendező, festőművész festészeti workshopot tart.

Godard, Ravel, Debussy és Feraud műveit szólaltatja meg közös koncertjén a Junior Prima Díjas Anasztázia Razvaljajeva hárfaművész és az Artisjus-díjas Illés Eszter fuvolaművész.

Vasárnap a Pannonhalmi Bencés Gimnázium volt és jelen tanáraiból és tanulóiból álló Bencés Big Band swing-, latin-, funky-örökzöldeket és mai slágerekkel szórakoztatja a közönséget. A HolddalaNap zenekar pedig egy palóc legenda nyomába ered, s koncertjükön magyar népdalok, versfeldolgozások, felnőtteknek, s gyerekeknek szóló énekek segítségével keresik Pünkösd titkát.

vehir.hu

További cikkek

A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.
A kis csodákban tudok hinni
A kis csodákban tudok hinni
Akik az utóbbi években mélyebben is belefolytak Veszprém kulturális életébe, azoknak nem lehet ismeretlen Somogyi Csaba neve, hiszen a slam poetry egyik kiemelkedő alakja. Miközben Várpalotán egy általános iskola felső tagozatában magyart tanít, az intézmény könyvtárosa is, hetente két könyvet olvas el, s volt idő, hogy még a Rubik-kocka szakkör vezetése is belefért az idejébe, mindeközben pedig saját versein is dolgozik.