2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Különleges pünkösdi koncert a bakonybéli monostorban

2022. június 3. 11:45
Köveken, faágakon, csigaházakon zenél Dés András a bakonyi monostorban

Nincs ember, aki belép az erdőbe, és ne érintené meg az atmoszféra, a levegő, a táj. És persze az akusztika, ami mindennél fontosabb egy zenész számára. Dés András ezek miatt indult el a Bakonyba három zenésztársával és egy hangmérnökkel 2019 nyarán. Hangszert nem vitt magával, hanem az ott talált köveket, faágakat, csigaházakat szólaltatta meg, időnként pedig kisegítette őket egy-egy madár.

“Jazz-zenészként mindig is a spontaneitás vonzott, amikor az ember zeneileg kockázatos és meglepő helyzetekbe viszi bele magát és zenésztársait. Amikor nem tudsz felkészülni a következő pillanatra. A nagy dolgok a peremvidékeken történnek” - mondja Dés.

A terv jobban sikerült, mint várta. A helyszínkeresésnél hamar rábukkantak egy varázslatos vadászházra csörgedező patakkal, nagy tisztással, csenddel. 

Tavasszal. 

A nyári megérkezésükre ugyanis a patak kiszáradt, a tisztás áthatolhatatlan bozóttá sűrűsödött, a felvétel utolsó napjára pedig a Bakony Rally hangzavara töltötte meg az erdőt. Az első nap összegyűjtött faágak és egyéb természetes hangszerek éjjel bőrig áztak, ezért másnap ismeretlen hangon csendültek fel.

“Tetszett nekünk a vad, rusztikus, szinte őserdőszerű táj, jó nagy adagban kaptuk meg a váratlant és kiszámíthatatlant. Az egész helyzet maga volt a jazz.”

Dés tehát Fenyvesi Márton gitárossal, Ávéd János szaxofonossal, Szandai Mátyás nagybőgőssel és Szabó Viktor hangmérnök segítségével elkészítette az einschliesslich című albumot, amit épp az első pandémiás lezárás előtt mutattak be.

“Az első lezárás alatt döbbentem rá, hogy az új helyzet fényében milyen kísérteties jópár számunk címe, mint például a Ghost Town, a Life Sings On, a Cautious Party vagy a Long Distance Relationship. Az erdő mindenesetre része volt az alkotási folyamatnak, a lombok suhogása, az erdei élőlények neszezése párbeszédbe lép a zenével. Madarak több ihletett pillanatban is közbeszólnak, például az utolsó, Epilogue című számban, tökéletes ritmusérzékről tanúskodva, tulajdonképpen a lemez lezárásaképpen.”

Hogy az erdőnek az akusztikája veri a legjobb koncerttermekét, már korábbi erdőbeli zenélésekből tudta. De kihívás volt, hogy a biztonságos és békés stúdiókörnyezet helyett itt nem lehetett utólag belenyúlni, belejavítani a termékbe. “Csúcsra járattuk a spontaneitást és improvizációt”.

Dés és az Erdőkerülő Quartet június negyedikén a Kultháló egyik bázisát képező bakonybéli monostorban játszik. A Veszprém-Balaton 2023 keretén belüli programban a résztvevő is részesévé válik a művészi folyamatnak.

A rendezvényről további részletek a Facebook-eseményében találhatók.

 

A hosszú hétvégén további programokat is tartogat a bakonybéli monostor a látogatók számára. A vajdasági Bakos Árpád Trió Kárpát-medencei népdalokat ad elő, Novák Erik filmrendező, festőművész festészeti workshopot tart.

Godard, Ravel, Debussy és Feraud műveit szólaltatja meg közös koncertjén a Junior Prima Díjas Anasztázia Razvaljajeva hárfaművész és az Artisjus-díjas Illés Eszter fuvolaművész.

Vasárnap a Pannonhalmi Bencés Gimnázium volt és jelen tanáraiból és tanulóiból álló Bencés Big Band swing-, latin-, funky-örökzöldeket és mai slágerekkel szórakoztatja a közönséget. A HolddalaNap zenekar pedig egy palóc legenda nyomába ered, s koncertjükön magyar népdalok, versfeldolgozások, felnőtteknek, s gyerekeknek szóló énekek segítségével keresik Pünkösd titkát.

vehir.hu

További cikkek

Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak. A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Dr. Udvardy György, veszprémi érsek a Szent Mihály székesegyházban tart misét, de videóüzenetében minden embernek üzent.
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.