Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
23°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
23°C

Úttörő projekt az energiatárolásban

2022. június 1. 14:00 // Forrás: Greendex
A lítiumion-akkumulátortól eltérő, merőben új, vanádium redox flow technológiát alkalmazó energiatárolási projekt indult hazánkban. A konzorciumban megvalósuló kutatás-fejlesztési program projektgazdája az Ideona Zrt., és konzorciumi tagként a Budapesti Műszaki Egyetem és a Pannon Egyetem is részt vesz a munkában.

A május 31-én formálisan is megtartott projektindítón Dr. Mihalovics Péter, az Ideona Zrt. igazgatósági elnöke kiemelte:

Tanácsadóként, majd projektmenedzserként az Ideona Zrt. 4 éve foglalkozik villamosenergia-tárolással, de a jelenlegi kutatás-fejlesztési programot immáron projektgazdaként valósítja meg. Ez nemcsak a cégcsoport számára hatalmas előrelépés, hanem mérföldkőnek számít a közép-európai vanádium alapú ipari energiatárolás szemszögéből is. Az Ideona Zrt. stratégiai célja, hogy Közép-Európában ennek az új technológiának a vezető képviselője legyen.

Dr. Kaderják Péter, a Zéró Karbon Központ vezetője a BME oldaláról volt jelen a megbeszélésen. Támogatóan beszélt az Ideona Zrt. azon törekvéséről, hogy kutatási központokkal közösen kezdenek vanádium redox flow rendszerek fejlesztésébe.

Mi is az a bizonyos vanádium (VRFB – vanadium redox flow) technológia?

A vanádium redox flow akkumulátor olyan elektrokémiai energiatároló rendszer, mely környezeti hőmérsékleten működik. Elve a vanádium különböző ionizált formáinak redukcióján és oxidációján alapul. A vanádium könnyen hozzáférhető anyag, amelyet az acélgyártásban, valamint kémiai katalizátorként használnak, a természetben is megtalálható, különféle hulladékáramokból könnyedén visszanyerhető.

San Diego-ban egy egész energiatároló létesítményt hoztak létre ezzel a technológiával. A vanádium redox flow akkumulátorok folyékony elektrolitokat tartalmazó tartályokból és szivattyúkból állnak. Forrás: power-grid.comSan Diego-ban egy egész energiatároló létesítményt hoztak létre ezzel a technológiával. A vanádium redox flow akkumulátorok folyékony elektrolitokat tartalmazó tartályokból és szivattyúkból állnak. Forrás: power-grid.com

Mitől olyan fontos a vanádium redox flow technológia?

Kovács Szilárd, az Ideona Zrt. energetikai üzletág vezetője elmondta, hogy a vanádium flow a megújuló energia, így a napelemrendszerek megfelelő kiegészítője azáltal, hogy a jelen pillanatban elterjedt lítiumionos akkumulátorokhoz képest sokkal hosszabb ideig képes a napközbeni többlet energiát az esti órákra raktározni és leadni. Élettartama sokszorosa a mostani technikákénak, üzembiztonsága stabil.

A tengerentúlon már tör előre

Észak-Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában a vanádium alapú tárolási technológia az energiapolitika fókuszában álló megoldás. Itthoni elterjedésének kulcsa az első, a gyakorlatban is működő rendszer felállítása. (Kezdetben ez volt a gátja a nagy méretű lítiumionos energiatárolásnak is.)

Itt a térségben még nem rendelkeznek releváns adatokkal a szakemberek, a közös vállalkozás célja az is, hogy ezen változtassunk, és a Pannon Egyetem és a BME kutatói adatokat gyűjthessenek a gyakorlati működéséről. És így integrálható legyen a hazai elektromos hálózatba!

vehir.hu
további cikkek
Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. tegnap 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. ma 14:40 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. tegnap 14:13 Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! A pedagógusokat ünnepelték csütörtök délután a Lovassy László Gimnáziumban, ahol átadták a Ranolder-díjakat. tegnap 11:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.