2022. augusztus 11.
//
Zsuzsanna névnap

Úttörő projekt az energiatárolásban

A lítiumion-akkumulátortól eltérő, merőben új, vanádium redox flow technológiát alkalmazó energiatárolási projekt indult hazánkban. A konzorciumban megvalósuló kutatás-fejlesztési program projektgazdája az Ideona Zrt., és konzorciumi tagként a Budapesti Műszaki Egyetem és a Pannon Egyetem is részt vesz a munkában.

A május 31-én formálisan is megtartott projektindítón Dr. Mihalovics Péter, az Ideona Zrt. igazgatósági elnöke kiemelte:

Tanácsadóként, majd projektmenedzserként az Ideona Zrt. 4 éve foglalkozik villamosenergia-tárolással, de a jelenlegi kutatás-fejlesztési programot immáron projektgazdaként valósítja meg. Ez nemcsak a cégcsoport számára hatalmas előrelépés, hanem mérföldkőnek számít a közép-európai vanádium alapú ipari energiatárolás szemszögéből is. Az Ideona Zrt. stratégiai célja, hogy Közép-Európában ennek az új technológiának a vezető képviselője legyen.

Dr. Kaderják Péter, a Zéró Karbon Központ vezetője a BME oldaláról volt jelen a megbeszélésen. Támogatóan beszélt az Ideona Zrt. azon törekvéséről, hogy kutatási központokkal közösen kezdenek vanádium redox flow rendszerek fejlesztésébe.

Mi is az a bizonyos vanádium (VRFB – vanadium redox flow) technológia?

A vanádium redox flow akkumulátor olyan elektrokémiai energiatároló rendszer, mely környezeti hőmérsékleten működik. Elve a vanádium különböző ionizált formáinak redukcióján és oxidációján alapul. A vanádium könnyen hozzáférhető anyag, amelyet az acélgyártásban, valamint kémiai katalizátorként használnak, a természetben is megtalálható, különféle hulladékáramokból könnyedén visszanyerhető.

San Diego-ban egy egész energiatároló létesítményt hoztak létre ezzel a technológiával. A vanádium redox flow akkumulátorok folyékony elektrolitokat tartalmazó tartályokból és szivattyúkból állnak. Forrás: power-grid.comSan Diego-ban egy egész energiatároló létesítményt hoztak létre ezzel a technológiával. A vanádium redox flow akkumulátorok folyékony elektrolitokat tartalmazó tartályokból és szivattyúkból állnak. Forrás: power-grid.com

Mitől olyan fontos a vanádium redox flow technológia?

Kovács Szilárd, az Ideona Zrt. energetikai üzletág vezetője elmondta, hogy a vanádium flow a megújuló energia, így a napelemrendszerek megfelelő kiegészítője azáltal, hogy a jelen pillanatban elterjedt lítiumionos akkumulátorokhoz képest sokkal hosszabb ideig képes a napközbeni többlet energiát az esti órákra raktározni és leadni. Élettartama sokszorosa a mostani technikákénak, üzembiztonsága stabil.

A tengerentúlon már tör előre

Észak-Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában a vanádium alapú tárolási technológia az energiapolitika fókuszában álló megoldás. Itthoni elterjedésének kulcsa az első, a gyakorlatban is működő rendszer felállítása. (Kezdetben ez volt a gátja a nagy méretű lítiumionos energiatárolásnak is.)

Itt a térségben még nem rendelkeznek releváns adatokkal a szakemberek, a közös vállalkozás célja az is, hogy ezen változtassunk, és a Pannon Egyetem és a BME kutatói adatokat gyűjthessenek a gyakorlati működéséről. És így integrálható legyen a hazai elektromos hálózatba!

vehir.hu

További cikkek

Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Klímabérletet vezetne be az LMP
Klímabérletet vezetne be az LMP
A havi ötezer forintos bérlet elképzeléseik szerint a környezetvédelem támogatása mellett a családok anyagi nehézségeit is csökkentené.
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.
HATÁSTALANÍTOTTÁK A VESZPRÉMBEN TALÁLT BOMBÁT – MEGSZŰNTEK A KORLÁTOZÁSOK
HATÁSTALANÍTOTTÁK A VESZPRÉMBEN TALÁLT BOMBÁT – MEGSZŰNTEK A KORLÁTOZÁSOK
A lakosság visszatérhet otthonába, az üzemeltetők és a szolgáltatók folytathatják tevékenységüket.
Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában
Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában
A Bakony és a Balaton-felvidék barlangjai között találunk kicsit és nagyot – buszmegálló méretűt, amit átjár a napfény, és negyven méter mélyet is, ahol a járatot feltáró barlangkutatókon kívül még senki nem járt. Van olyan, amit kényelmesen meglátogathatunk utcai öltözetben, és van, amelyikben hason csúszva juthatunk csak keresztül a szűk járatokon. Közös ezekben a helyekben az, hogy fokozott óvatosságra van szükség, amikor felkeressük őket!