2022. augusztus 16.
//
Ábrahám névnap

Szeretet, önfeledt boldogság, küzdelem egymásért

Egy kicsit mások, mégis olyanok, mint mi. Vannak különbségeink, de hasonlóságaink is. Ezt is szerette volna megmutatni a Kozmutza Flóra Alapítvány, amely 25 évvel ezelőtt azért jött létre, hogy szabadidős, sport és kulturális programokat szervezzen és támogasson az értelmileg sérült gyermekek számára.

No meg azért is, hogy egy kicsit több figyelmet kapjanak a fiatalok. Bár a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és EGYMI 1987 óta működik Veszprémben, létrejöttekor még bőven gyerekcipőben járt a társadalmi érzékenyítés. Jól mutatja ezt, hogy az iskola akkor még a Tüzér utca egy eldugottabb pontján, erdőkkel körülvéve létezett, gyakorlatilag elzárva a világtól. Aztán 1997-ben, amikor a világ is kezdett jobban nyitni a fogyatékkal élők felé, két szülő, Balatoni Zsuzsanna és Polgár István úgy döntött, alapítványt hoz létre az értelmileg sérült gyermekek szabadidős tevékenységeinek kibővítésére, az egészséges életmód és a sport gyakorlásának megteremtésére, valamint a társadalmi életben való aktív részvételük biztosítására és integrációjuk segítésére.

Azóta eltelt huszonöt év, a támogatásnak köszönhetően a gyerekek több száz kulturális eseményen, színházi, állatkerti látogatáson és sportprogramon vehettek részt, szerdán pedig a városházán ünnepelhették a szülőkkel és érdeklődőkkel együtt a negyedévszázados jubileumot. Az intézmény tanulói ennek alkalmából énekes-zenés műsorral, illetve tánc koreográfiával készültek, míg az egybegyűlteket Bernáth Ildikó, az alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte. Az egykori országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, az alapítókat s őt is a mai napig az vezérli, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, s egészen fantasztikusnak tartja, amit a szülők a közösségért tesznek.

Porga Gyula polgármester szerint bizton állítható, ahogy az értelmileg sérült emberek és egészséges társaik esetében is igaz, hogy egyszerre egyformák és különbözőek, úgy minden veszprémi oktatási intézmény is hasonlít egymásra, miközben mindnek van valamilyen különlegessége. A Kozmutzáé az a védőháló, amit az alapítvány jelent. „Egy iskolát általában három láb határoz meg: az odajáró gyerekek, a pedagógusok és a szülők odaadása. Ha nincs meg ennek a három szereplőnek az egysége, ha az együttműködésük minősége gyenge, akkor nem áll meg az intézmény. És épp ezt mutatja meg olyan jól a Kozmutza, ahol az alapítvány minden erejével ezt az együttműködést támogatja és igyekszik összefogni a három szereplő olykor különböző érdekeit. Ez embert próbáló feladat tud lenni, ezért az elismerés kétségtelenül jár Bernáth Ildikónak is” – hangsúlyozta a polgármester.

Ovádi Péter parlamenti képviselő úgy látja, a jubileumi ünnepség műsora tökéletes kifejezése volt az intézmény és az alapítvány ars poeticájának: annak, hogy kozmutzásnak lenni egyszerre jelent rengeteg szeretetet, önfeledt boldogságot és egymásért való küzdést. És amikor arról beszélünk, hogy miért jó Veszprémben és térségében élni, akkor erről sem feledkezhetünk meg: mert az infrastrukturális fejlesztések csak az egyik oldalt jelentik, de sokkal fontosabb az, hogy mennyire összetartó és szeretetteli a közösség. Ez az, amire alapvetően büszkék lehetünk, s amiben az alapítvány és az iskola irányt mutat a többi civil szervezetnek is.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Több kérdést is felvet egy külföldi autós veszprémi alakítása
Több kérdést is felvet egy külföldi autós veszprémi alakítása
Hogy került oda? Nem volt egyszerűbb megoldás? Hogy veszett el a realitásérzék? A belvárosi Gizella-udvarban extrém sportolókat megszégyenítő mutatványt próbált végrehajtani egy autós.
Kerülhessenek közelebb a fenntarthatósághoz a hátrányos helyzetű fiatalok is!
Kerülhessenek közelebb a fenntarthatósághoz a hátrányos helyzetű fiatalok is!
Ünnepélyes keretek között újította meg hétfőn a Pannon Egyetem és a Hallgatói Önkormányzat együttműködését a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalok Egyesületével, valamint a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikummal.
Önkormányzati támogatások az iskolakezdéshez és az albérletekhez
Önkormányzati támogatások az iskolakezdéshez és az albérletekhez
Az önkormányzat idén is segíti a rászoruló családokat beiskolázási támogatással, valamint továbbra is elérhető az albérlet-támogatás a veszprémi egyetemisták részére, akik más városban kezdték meg tanulmányaikat. Ezekről is beszélt Porga Gyula, polgármester a Veszprém TV aktuális műsorában.
Repülős és ejtőernyős megemlékezés az elhunyt bajtársakért
Repülős és ejtőernyős megemlékezés az elhunyt bajtársakért
Hétfő délelőtt a Táborállás parkban felállított katonai emlékműnél emlékeztek elhunyt bajtársaikra a helyi repülős és ejtőernyős katonák.
A közösségeket ünnepelték a hétvégén
A közösségeket ünnepelték a hétvégén
Több településen is tartottak falunapot szombaton a térségben, köztük Nemesvámoson és Bakonynánán.