2022. október 3.
//
Helga névnap

Visszanyeri régi renoméját a szakképzés

Megtartotta hagyományos tanévzáróját a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a rendezvényen díjakat adtak át a szakmai tanulmányi versenyeket sikeresen szereplő Veszprém megyei diákoknak.

Az ünnepségen dr. Somogyi Istvánné, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára beszámolt a kamara pályaorientációs rendezvényeiről, melyek révén összesen közel négyezer tanulót és szülőt értek el. A programok során a gyerekek meglátogathatták az iskolákat, tanműhelyeket, üzemeket. Az iparkamara versenyeivel – például az Iparos parkhoz kapcsolódó technikaversennyel – nemcsak a szakképzésben tanulókat, hanem az általános iskolásokat is megszólítják.

Dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke a szakképzés helyzetéről tartott előadást. Mint mondta, a szakképzés fejlesztését három pillérre alapozták: fontos a vonzó környezet, a szülők ugyanis szívesebben engedik olyan iskolába tanulni a gyerekeiket, ahol rendezett épületben és korszerű eszközökkel tanulhat. Hasonlóan fontos a karrierlehetőség is, hogy a bekerülő diákok el tudjanak helyezkedni a szakmájukban, továbbtanulhassanak a területükön, ha szeretnének, és tudjanak váltani, ha mégis más irányt szabnának az életüknek.  Az elnök szerint mindezeket régóta tudta a szakképzés, de nem voltak világosan megfogalmazhatók ezek a lehetőségek, könnyen átláthatóvá kellett tenni a rendszert. Hasonlóan fontos az oktatói gárda: legyenek nyitottak a tanulásra, az újra, érdeklődjenek az általuk oktatott területek újdonságai iránt. Szó esett még azokról a lehetőségekről is, amelyek révén a diákok anyagi támogatáshoz is juthatnak: a hátrányos helyzetű fiatalokat segíti az Apáczai ösztöndíjprogram, szélesebb kört támogat a szakképzési ösztöndíj, ami tanulmányi eredmény alapján sávosan emelkedik es egyszeri pályakezdési juttatáshoz is hozzáférhetnek a fiatalok a záróvizsga eredménye alapján. 

A fejlődéssel kapcsolatban dr. Markovszky György, a megyei kamara elnöke is megjegyezte: sikerült a szakképzést a lepusztult állapotából kimozdítani, a technikusi képzésekkel, a szakmák renoméjának helyreállításával újra visszanyeri presztízsét.

A tanévzárón díjakat és jutalmakat adtak át a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen sikeresen szereplő diákoknak, a Szakipar4U technikaverseny felkészítő pedagógusainak.

vehir.hu

További cikkek

Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel
Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel
Ismét megszervezte a szakmákat, a szakképzést népszerűsítő rendezvényét a Veszprémi Szakképzési Centrum szombaton, a Jendrassik-Venesz iskolában.
A szakképzésben rejlő kreativitást élhették át a gyerekek
A szakképzésben rejlő kreativitást élhették át a gyerekek
Általános iskolások keze munkáját dicsérik azok a kis homokfutó autók, amelyeket a Szakipark projekt keretében meghirdetett pályázaton készítettek el különböző fa- és fémelemek megmunkálásával. A legügyesebb alkotásokat kedden díjazták az iparos parkban, ahol szóba került az is, hogyan kapcsolódik ez a játékos program a térség egyik legnagyobb ipari beruházáshoz.
Régiós szinten a legmodernebb hegesztőlaboratórium épült meg a Pannon Egyetemen
Régiós szinten a legmodernebb hegesztőlaboratórium épült meg a Pannon Egyetemen
A 6+1 munkaállomással rendelkező műhely univerzális gépeinek segítségével a Mérnöki Kar hallgatóinak gyakorlati oktatásán túl felnőttképzések és tanfolyamok indítására lehetőség nyílik.
A szakmáké volt a főszerep szombaton Veszprémben
A szakmáké volt a főszerep szombaton Veszprémben
Első alkalommal szervezte meg a Veszprémi Szakképzési Centrum a Szakmaszombat nevű nyílt napját, ahol a VSZC Jendrassik-Venesz Technikumban közel 70 szakmával ismerkedhettek meg a fiatalok. A rendezvény az eső ellenére is számos látogatót vonzott, az ismétlésre pedig már egy évet sem kell várni.
A közelgő Szakmaszombaton a szakmák bemutatása mellett az egész családnak készülnek programokkal
A közelgő Szakmaszombaton a szakmák bemutatása mellett az egész családnak készülnek programokkal
Első alkalommal szervezik meg április 9-én, jövő szombaton a Szakmaszombat szakképzési pályaválasztási és családi napot. A Veszprémi Szakképzési Centrum által életre hívott kezdeményezés célja, hogy bemutassa a szakképzésben rejlő lehetőségeket és nem utolsó sorban a különböző szakmák izgalmait, miközben az egész családnak kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak.