Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Visszanyeri régi renoméját a szakképzés

2022. június 3. 4:00
Megtartotta hagyományos tanévzáróját a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a rendezvényen díjakat adtak át a szakmai tanulmányi versenyeket sikeresen szereplő Veszprém megyei diákoknak.

Az ünnepségen dr. Somogyi Istvánné, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára beszámolt a kamara pályaorientációs rendezvényeiről, melyek révén összesen közel négyezer tanulót és szülőt értek el. A programok során a gyerekek meglátogathatták az iskolákat, tanműhelyeket, üzemeket. Az iparkamara versenyeivel – például az Iparos parkhoz kapcsolódó technikaversennyel – nemcsak a szakképzésben tanulókat, hanem az általános iskolásokat is megszólítják.

Dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke a szakképzés helyzetéről tartott előadást. Mint mondta, a szakképzés fejlesztését három pillérre alapozták: fontos a vonzó környezet, a szülők ugyanis szívesebben engedik olyan iskolába tanulni a gyerekeiket, ahol rendezett épületben és korszerű eszközökkel tanulhat. Hasonlóan fontos a karrierlehetőség is, hogy a bekerülő diákok el tudjanak helyezkedni a szakmájukban, továbbtanulhassanak a területükön, ha szeretnének, és tudjanak váltani, ha mégis más irányt szabnának az életüknek.  Az elnök szerint mindezeket régóta tudta a szakképzés, de nem voltak világosan megfogalmazhatók ezek a lehetőségek, könnyen átláthatóvá kellett tenni a rendszert. Hasonlóan fontos az oktatói gárda: legyenek nyitottak a tanulásra, az újra, érdeklődjenek az általuk oktatott területek újdonságai iránt. Szó esett még azokról a lehetőségekről is, amelyek révén a diákok anyagi támogatáshoz is juthatnak: a hátrányos helyzetű fiatalokat segíti az Apáczai ösztöndíjprogram, szélesebb kört támogat a szakképzési ösztöndíj, ami tanulmányi eredmény alapján sávosan emelkedik es egyszeri pályakezdési juttatáshoz is hozzáférhetnek a fiatalok a záróvizsga eredménye alapján. 

A fejlődéssel kapcsolatban dr. Markovszky György, a megyei kamara elnöke is megjegyezte: sikerült a szakképzést a lepusztult állapotából kimozdítani, a technikusi képzésekkel, a szakmák renoméjának helyreállításával újra visszanyeri presztízsét.

A tanévzárón díjakat és jutalmakat adtak át a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen sikeresen szereplő diákoknak, a Szakipar4U technikaverseny felkészítő pedagógusainak.

vehir.hu
további cikkek
75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28 Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán, szociológus, közgazdász volt a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényének a vendége szerda délelőtt a kamara nagytermében. Az országosan is elismert szakember előadásában feltárt olyan összefüggéseket a globális gazdaság mechanizmusaiban, amik választ adhatnak számos gazdaságot érintő kérdésre. A jövőkép optimista, de nem magától értetődő. 2024. február 21. 23:09 Együttműködési megállapodást írt alá a VSZC és a Veszprémi Érseki Főiskola Együttműködési megállapodást írt alá a VSZC és a Veszprémi Érseki Főiskola Kedd délelőtt ünnepélyes keretek között írt alá együttműködési keretmegállapodást a két fél, vagyis a Veszprémi Szakképzési Centrum valamint a Veszprémi Érseki Főiskola. 2024. február 21. 15:28 Négy év alatt megduplázódott a szakképzés oktatóinak bére, közben újabb milliárdok érkeznek Veszprémbe szakképzés Négy év alatt megduplázódott a szakképzés oktatóinak bére, közben újabb milliárdok érkeznek Veszprémbe Újabb bérfejlesztésnek köszönhetően négy év alatt megduplázódott a szakképzés pedagógusainak bére, közben Veszprémben milliárdos nagyságrendben fejlesztik az oktatási intézményeket. A Veszprémi Szakképzési Centrum vezetői egy sajtóbeszélgetésen elárulták, hogy milyen perspektíváik vannak a diákoknak és oktatóknak egyaránt a szakképzésben, valamint hogy mi épül majdnem négymilliárd forintból Veszprémben a közeljövőben. 2024. február 14. 14:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.