2023. június 8.
//
Medárd névnap

Üdvözlet Tartuból - egy veszprémi lány segíti az észt EKF-programot

Eck Izabella már több, mint négy hónapja él Észtországban, Tartuban. A fiatal veszprémi lány nem csak világot látni utazott el a balti országba, annál egy sokkal fontosabb feladata van, a tartui Európa Kulturális Főváros programban vesz részt önkéntesként. Kulturális tapasztalatokról, az észt emberekről és mindennapokról, valamint az ottani EKF-programról is beszélgettünk vele.

Délelőtt tíz órát beszéltünk meg Izabellával, amikor a Skype segítségével a távolságot megszüntetve az online térben találkozunk és elkészítjük az interjút. Csakhogy hamar kiderült, hogy náluk ez már majdnem ebédidőt jelent, hiszen az időzónák miatt ők Tartuban egy órával előrébb járnak.

Már megszoktam” – mondta nevetve Izabella. - Amikor az otthoniakkal beszélek, mindig rászámolok egy órát, biztos, ami biztos.

Persze ez az egyórás időeltolódás, ami Észtország és Magyarország között van, még nem számottevő különbség és hamar hozzá lehet szokni, viszont ahhoz már nehezebben, hogy bizonyos időszakokban hiába vannak előrébb időben, a Nap nem úgy jár az égen, ahogy itthon megszokhattuk. De, hogy pontosan mit is értünk ezalatt, arra még később visszatérünk Izabellával, aki Veszprémből utazott ki Tartuba, hogy az ottani EKF-programot segítse önkéntes munkájával.

Ez a közeg nem volt ismeretlen számára, hiszen korábban Veszprémben is önkénteskedett a „Ragyogók” csapatában (a veszprémi EKF önkéntes csapata - a szerk). Sőt, egyetemistaként a szakmai gyakorlatát is a Veszprém-Balaton 2023 EKF-program keretében végezte.

Itt jött szembe vele az a lehetőség, ami aztán egészen Veszprém testvérvárosáig, Tartuig repítette. Izabella így mesélte el azt a napot, amikor eldőlt, hogy 10 hónapig egy másik országban fog élni:

Egy átlagos szerdai nap volt az EKF irodában, amikor egyszer csak odafordult hozzám az önkéntes koordinátorunk és megkérdezte, hogy nem akarok-e véletlenül 10 hónapra Tartuba menni? Én pedig elsőre igent mondtam. Ezután még jobban felgyorsultak a dolgok, hiszen pár hét alatt el kellett rendezni az otthoni ügyeket, az egyetemet. De a családom és a barátaim is támogatták a döntést, hiszen hatalmas lehetőség volt ez nekem.

Izabella előtte még nem járt Észtországban és saját elmondása szerint is csak az alapvető tudnivalókat ismerte Tarturól. Például, hogy Veszprém régi testvérvárosa, valamint azt, hogy az észtek ugyanúgy a finnugor nyelvcsaládba tartoznak, habár mi sokszor csak a finneket emlegetjük, mint rokonnyelvű népet.

De, hogy maguk az észt emberek milyenek, arról négy hónap elteltével már kirajzolódott egy kép Izabellában.

Elöljáróban azt mondták nekem, hogy az észtek zárkózottak lesznek. Ez be is jött, amikor megérkeztem, de azt hozzá kell tenni, hogy Észtországban az időjárás sok mindent, még az emberek mentalitását is befolyásolni tudja. Januárban csak valamikor délelőtt 10 óra magasságában lesz teljesen világos és délután háromkor már jön a szürkület. Ilyenkor nagyon kevesen vannak az utcákon, kevés emberrel lehet találkozni, inkább bezárkóznak. Persze az is hozzátartozik, hogy januárban még itt is voltak korlátozások. Viszont tavasszal, ahogy javult az idő, úgy lettek egyre nyitottabbak. Most pedig már ott tartunk, ami az időjárást illeti, hogy hajnali fél négykor már pirkad, de este 11 órakor még nincs teljes sötétség.

Észtország egyébként híres a digitalizáció magas szintjéről és ezt Izabella is megerősítette, amikor a hétköznapi életről érdeklődtünk. Szinte minden ügyintézés megoldható online, az észtek elsőként Európában az interneten bonyolították le a szavazást, de az adóbevallás is így működik náluk.

Persze ideje nagy részét a tartui EKF-program önkéntessége teszi ki. Az észt testvérváros 2024-ben lesz Európa Kulturális Fővárosa, Veszprémtől veszi majd át a stafétát, és ahogy Veszprémben is látható, már jóval a cím viselésének éve előtt javában készülnek programokkal.

Izabella elsősorban a közösségi médiáért felel a csapatban, azon belül is a tartui EKF-program angol nyelvű Twitter-csatornáját kezeli. Mellette saját blogot vezet szintén angolul, ahol élményeit osztja meg, valamint már több alkalommal írt magyar népszokásokról is, ezzel egyfajta kultúrdiplomata szerepet is betöltve. Sőt, nemrég segített annak a két észt önkéntesnek a kiválasztásában, akik hamarosan Veszprémbe érkeznek majd, hogy ők pedig a Veszprém-Balaton 2023 programjainak megvalósításában segítsenek.

De visszatérve a tartui programhoz, Izabella elmesélte, hogy a szlogenjük „Arts of survival” azaz „A túlélés művészete”. Mindezt pedig négy prioritásra fűzik fel: egyediség, fenntarthatóság, tudatosság és közös alkotás. Ezek valamilyen módon, de mindig megjelennek a programokban és attrakciókban, de a teljes EKF-koncepció csak idén év végén fog kikristályosodni.

Viszont Izabellának már most van egy kedvence a tervezett megmozdulások között, amely ugyan csak egy lesz a számos közösségi program közül, mégis rendkívül egyedi ötlet.

Tartuban van egy szökőkút, ami két csókolózó diákot ábrázol. Eköré szerveznek majd egy nagy összejövetelt, ahol mindenki a párjával fog egyszerre csókolózni.

Az akció sikeréhez minden bizonnyal az is hozzájárul majd, hogy Tartu – Veszprémhez hasonlóan – egyetemi város, számos fiatallal Európa több országából. Izabella is egy lengyel lánnyal lakik együtt Tartuban, aki szintén önkéntesként érkezett az országba egy másik, az EKF-programot segítő szervezetbe. Megtudtuk azt is, hogy a lakást, illetve a kiutazást, valamint némi költőpénzt is az Európai Szolidaritási Testület program keretében elnyert forrásból az ottani EKF szervezet biztosítja Izabelláék számára.

Megkérdeztük, saját tapasztalataiból kiindulva kiknek ajánlaná az efféle külföldi önkéntes kalandot.

Az önkéntes programhoz a 18-30 év közöttiek csatlakozhatnak, de én főleg a 25 év alattiakat bíztatnám elsősorban, hogy bátran jelentkezzenek. Szerintem minél fiatalabb valaki, annál többet adhat számára egy ilyen program. Persze attól is függ, hogy mi a célod vele. Nyelvtanulás szempontjából nagyon sokat tud adni, de én például a szakdolgozatomban is fel fogom majd használni az itteni tapasztalatokat, hiszen a testvérvárosi kapcsolatokat vizsgálom, így pedig testközelből láthatok rá egy ilyen élő kapcsolatra.

A nyelvtanulásnál megállva egy pillanatra, Izabella elmesélte, hogy az észtek sokkal jobban beszélik az angolt, mint a magyarok. Ebben viszont annak is nagy szerepe van, hogy az észteknél nem szokták szinkronizálni a filmeket, legtöbbször angolul adják a tévében észt felirattal.

A veszprémi lány egészen novemberig marad Tartuban és segíti az ottani EKF-et, utána viszont még több tapasztalattal jön haza, hogy aztán 2023-ban megtapasztalja azt is, milyen az, amikor az ünnepi évben viseli egy város, nevezetesen Veszprém az Európa Kulturális Főváros címet.

 

Ahogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturálkis Fővárosa program is hirdeti, önkéntesként részt venni a programban hozzásegít, hogy a VEB2023 EKF családjába tartozzon valaki és hozzájáruljon, hogy megvalósuljon valami felejthetetlen vele itthon, a Veszprém-Balaton régióban, sőt Európa más kulturális fővárosaiban is. Eddigi önkéntesek fantasztikus élményekről számoltak be. Bárki karnyújtásnyira kerülhet filmsztárokhoz a Mozgókép Fesztiválon, sztárzenészeket, zenekarokat hallgathat akár a kulisszák mögül, mindenkinél hamarabb értesülhet a legújabb eseményekről, kiállításokat leshet meg a megnyitó napján és a vele fogják család- és látogatóbaráttá varázsolni az EKF programjait. Egy hosszabb-rövidebb ideig tartó külföldi önkéntesség pedig sokkal magabiztosabbá tesz bárkit egy idegen nyelv használata közben és nem utolsó sorban az önéletrajzban is remekül fest majd. Önkénteseként más szemmel nézhetik a programokat, élhetik át az eseményeket. Részese lehet egy olyan éveken át tartó élménynek, amely rendkívüli hatással lesz az életére.

Hajas Bálint

További cikkek

Ismét megszervezték az országos szemétszedő akciót
Ismét megszervezték az országos szemétszedő akciót
Tizedik alkalommal rendezik meg Magyarország legnagyobb közösségi szemétszedő akcióját TeSzedd! néven május 2. és 8. között.
Gyermekek és fiatalok mondhatják el rajzaikon és esszéjükön keresztül, hogyan kell jól segíteni
Gyermekek és fiatalok mondhatják el rajzaikon és esszéjükön keresztül, hogyan kell jól segíteni
"Milyen a jó segítség?" Erre a kérdésre keresik a választ a Kapaszkodó Mentálhigiénés Egyesület által meghirdetett rajz- és esszépályázaton, ahol 6-18 éves korig várnak pályamunkákat. A civil szervezet arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a gyermekek körében is van lehetőség elmélyíteni azt a magatartást, amikor látják, hogy gyengébb társukat bántják, kiálljanak egymásért.
Nemzetközi önkéntesek is segítik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program sikerét
Nemzetközi önkéntesek is segítik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program sikerét
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt egyik alapértéke az önkéntesség és az ebben foglalt szellemiség meghonosítása, kiterjesztése. Az EKF program önkéntes tevékenysége hatalmas sikert ért el: az Európai Szolidaritási Testület pályázatán csaknem 30 millió forint támogatást nyert el, amelyből a program nemzetközi színtérre léphet!
A telefon mögött ülve mentenek életeket a veszprémi önkéntesek, akik most új kollégákat toboroznak
A telefon mögött ülve mentenek életeket a veszprémi önkéntesek, akik most új kollégákat toboroznak
Önkéntes segítőket keres a Veszprémben működő, de országos lefedettséget biztosító Kapaszkodó Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat. A jelentkezőknek térítésmentes képzést is biztosítanak, mielőtt munkába állnának a lelki krízises áteső és segítségre szoruló emberek megsegítésére.
Nyugat-európai szintre növelné az állampolgári részvételt Veszprém
Nyugat-európai szintre növelné az állampolgári részvételt Veszprém
Kétnapos nemzetközi konferenciát rendeztek az önkéntesség témakörében Magyarországon. A résztvevők szombaton Veszprémbe látogattak, hogy megismerkedjenek az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program önkéntességet ösztönző elemeivel.