Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C

Tizenöt helyi kórus lép fel Veszprém belvárosában

2022. június 9. 11:41
A veszprémi Dowland Alapítvány Gizella Nőikara által benyújtott „Veszprém Énekel” projekt 5.000.000 Ft támogatást nyert el a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program „Kulturális-Művészeti projektek támogatása” című pályázatán. Ennek köszönhetően 2022. június 16-án 17 órától a királynék és a zene városában megrendezik az első Veszprém Énekel Kórusfesztivált.

A Veszprém Énekel Kórusfesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program által támogatott nagyszabású, kórusokat megmozgató rendezvény. Veszprém és környéke gyermek-, ifjúsági és felnőtt kórusai, együttesei mutatkoznak be és énekelnek a város hat belvárosi szabadtéri helyszínén, a közönség aktív bevonásával. A koncertekre az Óváros téren, a Hangvilla melletti téren, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár főbejáratánál, a Fortuna udvaron, valamint a Kossuth utca alsó és felső szakaszán kialakított színpadoknál kerül sor.

Az ingyenesen látogatható rendezvény célja a kóruskultúra népszerűsítése, egymás megismerése, és a különböző korosztályos kóruscsoportok láthatóvá tétele az ide látogatók számára. A közönség érezni fogja a közös éneklés örömét, közösségteremtő erejét. Ebben közreműködnek a város kórusainak szakértő karnagyai, valamint az országosan is elismert Dr. Tóth Árpád karnagy, aki a nyitó gálán énekelteti meg a közönséget.

A Veszprém Énekel projekt kezdeményezés szorosan kapcsolódik a VEB2023 EKF Hangvető programjához, melynek célja a közönség aktív bevonása a zenei élményekbe. A Gizella Nőikar az elmúlt félévben számos interaktív koncertet adott az Agóra Veszprémben, kisebb városrészi közösségeknek. A kórus 20 éves jubileumi koncertjén, a 2022. évi Gizella Napok zárókoncertjén is megénekeltették a közönséget. Ezt a sorozatot folytatja a Veszprém Énekel program. A fesztivál erősíti a közösségi kapcsolatokat a kórusokon belül és fellépési lehetőséget biztosít az énekesek számára a pandémiás időszak után. A rendezvény szorosabb együttműködést teremt az együttesek között. A Veszprém Énekel program az itt élők számára is megmutatja azt a gazdag kóruskultúrát, melyre méltán lehet büszke a Zene Városa, Veszprém.

(Fotó: Gáspár Gábor)(Fotó: Gáspár Gábor)

A veszprémi Gizella Nőikar nyitott és nagy tapasztalattal rendelkezik az ilyen együttműködések életre hívásában. A kórus és a karnagy, Borbásné Gazdag Gabriella célkitűzése, hogy olyan rendezvényeket valósítsanak meg, melyek során a helyi értékek felszínre kerülhetnek.

„Hisszük, hogy a magyar kóruszenének és kóruskultúrának helye van a magyar művészetben és fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb réteghez eljuttassuk ezt. A Veszprém Énekel egy olyan találkozási pont, amelynek fő célja, hogy népszerűsítse és láthatóvá tegye a kóruskultúrát: az éneklés örömöt ad és összeköt bennünket, kórustagokat és a hallgatóságot is. Ebben a megváltozott világban nem a közönséget hívjuk koncertterembe, hanem a kórusok mennek a közönséghez, hogy a mindennapok részévé tegyük a talán sokak által nem is látható, nem ismert értékeket. Szeretnénk, ha nyárindító fesztiválunk egy kellemes, nyitott délután és este lenne mind a belvárosban sétálóknak, mind az ide érkező turistáknak. Fesztiválunk minőségi programot és kikapcsolódást nyújt, miközben bemutatja a veszprémi kóruskultúrát és azokat az embereket, akiknek mindennapi életében fontos szerepet játszik az éneklés, a zene. Ezáltal kedvet csinálunk az együttesekhez való csatlakozáshoz is. A színpadoknál lehetőséget teremtünk a tagtoborzásra, hiszen célunk, hogy új tagokkal is gyarapodjanak a résztvevő kórusok.” – mondta el Borbásné Gazdag Gabriella.

vehir.hu
további cikkek
Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. 2024. május 20. 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. 2024. május 20. 16:16 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. 2024. május 19. 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.