Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

Tizenöt helyi kórus lép fel Veszprém belvárosában

2022. június 9. 11:41
A veszprémi Dowland Alapítvány Gizella Nőikara által benyújtott „Veszprém Énekel” projekt 5.000.000 Ft támogatást nyert el a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program „Kulturális-Művészeti projektek támogatása” című pályázatán. Ennek köszönhetően 2022. június 16-án 17 órától a királynék és a zene városában megrendezik az első Veszprém Énekel Kórusfesztivált.

A Veszprém Énekel Kórusfesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program által támogatott nagyszabású, kórusokat megmozgató rendezvény. Veszprém és környéke gyermek-, ifjúsági és felnőtt kórusai, együttesei mutatkoznak be és énekelnek a város hat belvárosi szabadtéri helyszínén, a közönség aktív bevonásával. A koncertekre az Óváros téren, a Hangvilla melletti téren, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár főbejáratánál, a Fortuna udvaron, valamint a Kossuth utca alsó és felső szakaszán kialakított színpadoknál kerül sor.

Az ingyenesen látogatható rendezvény célja a kóruskultúra népszerűsítése, egymás megismerése, és a különböző korosztályos kóruscsoportok láthatóvá tétele az ide látogatók számára. A közönség érezni fogja a közös éneklés örömét, közösségteremtő erejét. Ebben közreműködnek a város kórusainak szakértő karnagyai, valamint az országosan is elismert Dr. Tóth Árpád karnagy, aki a nyitó gálán énekelteti meg a közönséget.

A Veszprém Énekel projekt kezdeményezés szorosan kapcsolódik a VEB2023 EKF Hangvető programjához, melynek célja a közönség aktív bevonása a zenei élményekbe. A Gizella Nőikar az elmúlt félévben számos interaktív koncertet adott az Agóra Veszprémben, kisebb városrészi közösségeknek. A kórus 20 éves jubileumi koncertjén, a 2022. évi Gizella Napok zárókoncertjén is megénekeltették a közönséget. Ezt a sorozatot folytatja a Veszprém Énekel program. A fesztivál erősíti a közösségi kapcsolatokat a kórusokon belül és fellépési lehetőséget biztosít az énekesek számára a pandémiás időszak után. A rendezvény szorosabb együttműködést teremt az együttesek között. A Veszprém Énekel program az itt élők számára is megmutatja azt a gazdag kóruskultúrát, melyre méltán lehet büszke a Zene Városa, Veszprém.

(Fotó: Gáspár Gábor)(Fotó: Gáspár Gábor)

A veszprémi Gizella Nőikar nyitott és nagy tapasztalattal rendelkezik az ilyen együttműködések életre hívásában. A kórus és a karnagy, Borbásné Gazdag Gabriella célkitűzése, hogy olyan rendezvényeket valósítsanak meg, melyek során a helyi értékek felszínre kerülhetnek.

„Hisszük, hogy a magyar kóruszenének és kóruskultúrának helye van a magyar művészetben és fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb réteghez eljuttassuk ezt. A Veszprém Énekel egy olyan találkozási pont, amelynek fő célja, hogy népszerűsítse és láthatóvá tegye a kóruskultúrát: az éneklés örömöt ad és összeköt bennünket, kórustagokat és a hallgatóságot is. Ebben a megváltozott világban nem a közönséget hívjuk koncertterembe, hanem a kórusok mennek a közönséghez, hogy a mindennapok részévé tegyük a talán sokak által nem is látható, nem ismert értékeket. Szeretnénk, ha nyárindító fesztiválunk egy kellemes, nyitott délután és este lenne mind a belvárosban sétálóknak, mind az ide érkező turistáknak. Fesztiválunk minőségi programot és kikapcsolódást nyújt, miközben bemutatja a veszprémi kóruskultúrát és azokat az embereket, akiknek mindennapi életében fontos szerepet játszik az éneklés, a zene. Ezáltal kedvet csinálunk az együttesekhez való csatlakozáshoz is. A színpadoknál lehetőséget teremtünk a tagtoborzásra, hiszen célunk, hogy új tagokkal is gyarapodjanak a résztvevő kórusok.” – mondta el Borbásné Gazdag Gabriella.

vehir.hu
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.