2023. január 28.
//
Károly, névnap

Nemzetközi díjjal ismerték el a kórház stroke ellátását

Második alkalommal nyerte el a Csolnoky Ferenc Kórház a stroke-ellátás kiválóságát tanúsító ESO Angels díjat.

Az Európai Stroke Társasággal létrehozott ESO Angels díjat azzal a céllal hozták létre, hogy elismerjék a stroke ellátásban kimagaslóan teljesítő intézmények munkáját, egyben felhívják a figyelmet az időben történő segítségnyújtás fontosságára.

A szélütés a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon: átlag hat-tízpercenként kerül valaki a kórházba stroke miatt, és félóránként meg is hal miatta egy ember. De ha valaki túl is éli adott pillanatban a stroke-ot, a betegség komoly károkat okoz: a túlélők 75%-a fizikai, mentális vagy érzelmi funkciózavarok maradnak vissza, az évi 30-40 ezer esetből pedig a páciensek fele egy éven belül meghal a szélütés után.

A megfelelő és időben is gyorsan elérhető betegellátás tehát kulcsfontosságú: az érelzáródás okozta szélütést négy és fél órán belül lehet hatékonyan kezelni. Éppen ennek biztosítására indult el 2013-ban az Angels kezdeményezés Dél-Afrikából, amely a stroke ellátás minőségének folyamatos fejlesztését, a földrajzi lefedettség biztosítását és az egészségügyi szakdolgozók közösségének gyarapítását tűzte ki célul. A kezdeményezés ma már a világ 145 országában van jelen, a szakemberek oktatása és a minőség-ellenőrzés mellett pedig a laikusok képzését is magában foglalja, például a Mesehősök kampány keretében, ahol a gyerekeket is érintve igyekeznek növelni a társadalmi tudatosságot – tudtuk meg Lakatos Zsolttól, az Angels kezdeményezés magyarországi képviselőjétől.

A szervezet emellett az Európai Stroke Társasággal karöltve negyedévente kiosztja az ESO Angels díjakat arany, platina és gyémánt kategóriában. A díj kritériumai között szerepel többek között a door-to-needle idő, azaz a betegek beérkezésétől a kezelésükig eltelt idő, amelynek a nemzetközi ajánlások szerint 60 perc alatt kell lennie. A Csolnoky Ferenc Kórház ez alapján arany minősítésben részesült.

Dr. Imre Piroska, a neurológia és stroke osztály osztályvezető főorvosa elmondta, bár még van hova fejlődni, az díj fontos visszajelzés arra, hogy az osztály minden dolgozója a lehetőségeikhez képest a lehető legnagyobb odafigyeléssel végzi a munkáját. Ugyanakkor önmagában ez még kevés lenne. A megfelelő ellátás négy pilléren nyugszik: az ő munkájuk mellett nagyon fontos a radiológia tűpontos időzítése, valamint a sürgősségi osztály és a labor munkatársainak időzítése. A legeslegfontosabb pillér persze maga a páciens: neki kell időben érzékelnie a bajt és segítséget kérnie, de leginkább odafigyelni a megelőzésre.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Nem csak az elítéltek életútja lehet fordulatos, ami a börtönrácsok mögé vezet. Hogy hogyan válik valaki börtönőrré, az is több döntés és elhatározás kérdése. Németh Éva, bv. ezredes, a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka egyedüli nőként tölt be ilyen pozíciót az országban. Erről a nem hétköznapi életútról beszélgetett vele Sótonyi Mónika a Királynék Földjén programsorozaton belül az Arcok, képek, utak beszélgetős est keretében a Papírkutya kultúrbisztróban.
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban.
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
A veszpreminfo.hu - Veszprém városának turisztikai honlapja - nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat, Turizmus kategóriában a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett 2022 évi „Az Év Honlapja” versenyében.
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Csütörtökön rendezték meg a képviselő-testület idei első ülését. Összefoglaljuk, mi történt napirend előtt.
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Húsz veszprémi óvoda és általános iskola vehetett át madárodút, madáretetőt és eleséget a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesülettől (BABAKO) szerdán, a Csillag úti óvodánál.