Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Nemzetközi díjjal ismerték el a kórház stroke ellátását

2022. június 16. 4:00
Második alkalommal nyerte el a Csolnoky Ferenc Kórház a stroke-ellátás kiválóságát tanúsító ESO Angels díjat.

Az Európai Stroke Társasággal létrehozott ESO Angels díjat azzal a céllal hozták létre, hogy elismerjék a stroke ellátásban kimagaslóan teljesítő intézmények munkáját, egyben felhívják a figyelmet az időben történő segítségnyújtás fontosságára.

A szélütés a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon: átlag hat-tízpercenként kerül valaki a kórházba stroke miatt, és félóránként meg is hal miatta egy ember. De ha valaki túl is éli adott pillanatban a stroke-ot, a betegség komoly károkat okoz: a túlélők 75%-a fizikai, mentális vagy érzelmi funkciózavarok maradnak vissza, az évi 30-40 ezer esetből pedig a páciensek fele egy éven belül meghal a szélütés után.

A megfelelő és időben is gyorsan elérhető betegellátás tehát kulcsfontosságú: az érelzáródás okozta szélütést négy és fél órán belül lehet hatékonyan kezelni. Éppen ennek biztosítására indult el 2013-ban az Angels kezdeményezés Dél-Afrikából, amely a stroke ellátás minőségének folyamatos fejlesztését, a földrajzi lefedettség biztosítását és az egészségügyi szakdolgozók közösségének gyarapítását tűzte ki célul. A kezdeményezés ma már a világ 145 országában van jelen, a szakemberek oktatása és a minőség-ellenőrzés mellett pedig a laikusok képzését is magában foglalja, például a Mesehősök kampány keretében, ahol a gyerekeket is érintve igyekeznek növelni a társadalmi tudatosságot – tudtuk meg Lakatos Zsolttól, az Angels kezdeményezés magyarországi képviselőjétől.

A szervezet emellett az Európai Stroke Társasággal karöltve negyedévente kiosztja az ESO Angels díjakat arany, platina és gyémánt kategóriában. A díj kritériumai között szerepel többek között a door-to-needle idő, azaz a betegek beérkezésétől a kezelésükig eltelt idő, amelynek a nemzetközi ajánlások szerint 60 perc alatt kell lennie. A Csolnoky Ferenc Kórház ez alapján arany minősítésben részesült.

Dr. Imre Piroska, a neurológia és stroke osztály osztályvezető főorvosa elmondta, bár még van hova fejlődni, az díj fontos visszajelzés arra, hogy az osztály minden dolgozója a lehetőségeikhez képest a lehető legnagyobb odafigyeléssel végzi a munkáját. Ugyanakkor önmagában ez még kevés lenne. A megfelelő ellátás négy pilléren nyugszik: az ő munkájuk mellett nagyon fontos a radiológia tűpontos időzítése, valamint a sürgősségi osztály és a labor munkatársainak időzítése. A legeslegfontosabb pillér persze maga a páciens: neki kell időben érzékelnie a bajt és segítséget kérnie, de leginkább odafigyelni a megelőzésre.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.