2022. augusztus 11.
//
Zsuzsanna névnap

Nemzetközi díjjal ismerték el a kórház stroke ellátását

Második alkalommal nyerte el a Csolnoky Ferenc Kórház a stroke-ellátás kiválóságát tanúsító ESO Angels díjat.

Az Európai Stroke Társasággal létrehozott ESO Angels díjat azzal a céllal hozták létre, hogy elismerjék a stroke ellátásban kimagaslóan teljesítő intézmények munkáját, egyben felhívják a figyelmet az időben történő segítségnyújtás fontosságára.

A szélütés a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon: átlag hat-tízpercenként kerül valaki a kórházba stroke miatt, és félóránként meg is hal miatta egy ember. De ha valaki túl is éli adott pillanatban a stroke-ot, a betegség komoly károkat okoz: a túlélők 75%-a fizikai, mentális vagy érzelmi funkciózavarok maradnak vissza, az évi 30-40 ezer esetből pedig a páciensek fele egy éven belül meghal a szélütés után.

A megfelelő és időben is gyorsan elérhető betegellátás tehát kulcsfontosságú: az érelzáródás okozta szélütést négy és fél órán belül lehet hatékonyan kezelni. Éppen ennek biztosítására indult el 2013-ban az Angels kezdeményezés Dél-Afrikából, amely a stroke ellátás minőségének folyamatos fejlesztését, a földrajzi lefedettség biztosítását és az egészségügyi szakdolgozók közösségének gyarapítását tűzte ki célul. A kezdeményezés ma már a világ 145 országában van jelen, a szakemberek oktatása és a minőség-ellenőrzés mellett pedig a laikusok képzését is magában foglalja, például a Mesehősök kampány keretében, ahol a gyerekeket is érintve igyekeznek növelni a társadalmi tudatosságot – tudtuk meg Lakatos Zsolttól, az Angels kezdeményezés magyarországi képviselőjétől.

A szervezet emellett az Európai Stroke Társasággal karöltve negyedévente kiosztja az ESO Angels díjakat arany, platina és gyémánt kategóriában. A díj kritériumai között szerepel többek között a door-to-needle idő, azaz a betegek beérkezésétől a kezelésükig eltelt idő, amelynek a nemzetközi ajánlások szerint 60 perc alatt kell lennie. A Csolnoky Ferenc Kórház ez alapján arany minősítésben részesült.

Dr. Imre Piroska, a neurológia és stroke osztály osztályvezető főorvosa elmondta, bár még van hova fejlődni, az díj fontos visszajelzés arra, hogy az osztály minden dolgozója a lehetőségeikhez képest a lehető legnagyobb odafigyeléssel végzi a munkáját. Ugyanakkor önmagában ez még kevés lenne. A megfelelő ellátás négy pilléren nyugszik: az ő munkájuk mellett nagyon fontos a radiológia tűpontos időzítése, valamint a sürgősségi osztály és a labor munkatársainak időzítése. A legeslegfontosabb pillér persze maga a páciens: neki kell időben érzékelnie a bajt és segítséget kérnie, de leginkább odafigyelni a megelőzésre.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Klímabérletet vezetne be az LMP
Klímabérletet vezetne be az LMP
A havi ötezer forintos bérlet elképzeléseik szerint a környezetvédelem támogatása mellett a családok anyagi nehézségeit is csökkentené.
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.
HATÁSTALANÍTOTTÁK A VESZPRÉMBEN TALÁLT BOMBÁT – MEGSZŰNTEK A KORLÁTOZÁSOK
HATÁSTALANÍTOTTÁK A VESZPRÉMBEN TALÁLT BOMBÁT – MEGSZŰNTEK A KORLÁTOZÁSOK
A lakosság visszatérhet otthonába, az üzemeltetők és a szolgáltatók folytathatják tevékenységüket.
Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában
Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában
A Bakony és a Balaton-felvidék barlangjai között találunk kicsit és nagyot – buszmegálló méretűt, amit átjár a napfény, és negyven méter mélyet is, ahol a járatot feltáró barlangkutatókon kívül még senki nem járt. Van olyan, amit kényelmesen meglátogathatunk utcai öltözetben, és van, amelyikben hason csúszva juthatunk csak keresztül a szűk járatokon. Közös ezekben a helyekben az, hogy fokozott óvatosságra van szükség, amikor felkeressük őket!