2023. június 3.
//
Klotild névnap

A V-Busz szemei és fülei

2022. június 17. 14:11
Ha az ember képes arra, hogy egyszerre több irányba megosztja a figyelmét, az egy irigylésre méltó készség. Ha viszont egy időben akár több, mint 40 felé képes figyelni, az már-már rendkívüli adottság. Márpedig a V-Busz diszpécserei egy átlagos hétköznapon körülbelül ennyi autóbuszjáratot követnek Veszprém útjain. Az ő munkájukba nyerünk betekintést.

A Pápai úti forgalmi irodában egy ilyen hétköznapon a délelőtti órákban látogattuk meg őket, viszont akár érkezhettünk volna hajnalban is, ugyanis a diszpécseri szolgálat 0-24-ben működik a V-Busznál, reggel 6 órától este 6-ig és este 6-tól reggel 6-ig.

Eközben alig néhány óra van, amikor nem gördül ki egy lila színű busz sem Veszprém útjaira, ugyanis az utolsó járat 0 óra 20 perckor végez, az első pedig 03 óra 50 perckor indul el. A köztes időben a diszpécseri irodában az adminisztrációt végzik, majd ismét megjelennek a diszpécser előtti monitorokon a jelzések, a Veszprém-térképen elkezdenek mozogni a buszok jelzései, megkezdődött ismét egy nap.

A V-Busz diszpécseri munkájába Gelencsér Sándor vezetett be minket és kezdte el részletesen bemutatni, hogy pontosan mit látunk a képernyőkön. Az egyik kijelzőn egy összetéveszthetetlen Veszprém-térkép jelent meg, amelyen a város különböző pontjain, különböző színekkel jelölt számsorok és betűkódok mozogtak. Ennek a rendszernek a segítségével valós időben lehet követni azokat a buszokat, amelyekkel éppen valamelyik járatot teljesítik az autóbuszvezetők. (Ezt egyébként bárki más is meg tudja nézni a V-BuszON mobilalkamazáson keresztül.) A különböző színkódoknak is van jelentősége, a zöld azt jelenti, az adott busz a menetrend szerint közlekedik éppen, a sárga némi késést szedett össze, míg a piros – ilyen nem volt ottjártunkkor – pedig előrébb tart, mint a menetrend írja. Ez utóbbi esetében egyébként a diszpécser egyből jelez a buszvezetőnek, hogy lassítson, vagy a következő megállóban várja meg a menetrend szerint jelzett indulási percet.

Mindezt a diszpécserek szintén egy speciális rendszer segítségével tudják jelezni a buszvezetőknek, egy másik képernyőre pillantva pedig mi is láthattuk, hogyan működik ez a gyakorlatban. Itt egymás alatt külön látszik, hogy aznap éppen melyik buszon melyik buszvezető, melyik járatot teljesíti éppen, ha pedig szükséges, akkor bármikor lehetősége van a diszpécsereknek rövid szöveges üzeneteket küldeni a járművezetőknek, akár egyenként, akkár egyszerre mindenkinek.

Persze ennél vannak sokkal komplikáltabb helyzetek is, amikor már jóval nagyobb logisztikai tudás és gyors reagálás szükséges a diszpécserektől.

Gelencsér Sándor ezt egy konkrét eset elmesélésével példázta, amikor a Jutasi úti nagy körforgalomban két autó karambolozott és elállták a forgalmat, hirtelen kellett megoldani, hogy a V-Busz arra közlekedő járatai a lehető legkevesebb késéssel és legrövidebb terelőúton tudják folytatni a munkájukat. Ilyenkor gyors telefonos utasításokat is adhatnak a forgalmi irodából, de ez visszafelé is működik, ha egy autóbuszvezető nem várt fennakadást tapasztal, például balesetet az utakon, akkor egyből jelzi a diszpécsereknek, akik így gyorsan tudnak reagálni és a többi arra közlekedő járatnak jelezni tudják, hogy merre kerüljenek, így nem ragadnak be a dugóba a menetrend szerint közlekedő járatok.

„A problémamegoldó képesség nagyon fontos ennél a munkánál, gyorsan kell reagálni és gyorsan meghozni az önálló döntéseket” - magyarázta Sándor azokat a készségeket, amelyek a legfontosabbak a diszpécserek munkájánál. Ezen kívül ez a munkakör megköveteli, hogy a legapróbb részleteiben átlássák a rendszert, amibe beletartozik Veszprém úthálózata is, hiszen az sem mindegy, hogy merre irányítanak egy szólóbuszt, vagy egy csuklóst, hiszen amíg az első könnyebben közlekedik a szűkebb utcákban is, addig nagyobb párja, ha rossz irányba vezeti a diszpécser, könnyen beragadhat.

Szintén a diszpécsereknek kell gyorsan reagálni arra, ha valamelyik busz műszaki probléma miatt nem tud elindulni, vagy menet közben lerobban. Ilyenkor gyorsan meg kell szervezni a mentesítő járatot. Sándor elmondása szerint ezzel a problémával egészen tavaly decemberig sokat küzdöttek, azóta viszont megérkeztek a vadonatúj MAN-típusú buszok kiváló műszaki állapotban, így ez a nehezítő tényező megszűnt a munkájuk során.

Hétköznaponként egyébként 40-42 lila autóbusz közlekedik a városban, ez a következő hónapokban a tanszünet alatt némileg csökken majd, hétvégén pedig körülbelül a fele mennyiségű busz járja az utakat.

A diszpécserek munkája tehát hasonló a légi irányítókéhoz, azzal a különbséggel, hogy itt minden a földön történik, a V-Busz esetében 127 km2-en.

Hajas Bálint

További cikkek

Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Veszprémben történt rabláshoz hívták a rendőröket szerdára virradó éjszaka.
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Pénzesgyőr mellett a Gerence patakban véletlenül bukkantak rá azokra a csontokra, amelyek a szakértő szerint már kétszáz éve heverhettek ott.