Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Államosított tárgyakon keresztül pillanthatunk be a Veszprém megyei arisztokrácia életébe

2022. június 20. 14:21
Fogpiszkálótól a komódig címmel nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában, ahol a kommunista államosítás idején Veszprém megyei nemesi és polgári családoktól elkobzott tárgyakat mutatják be.

1952-ben a kommnunista rezsim a társadalmi osztályok és különbségek felszámolására hivatkozva lefoglalta, államosította az egyházi, nemesi és nagypolgári vagyonokat. Az úri családok  kastélyai, kúriái mellett az apróbb használati tárgyak is az állam kezére – egészen pontosan a Bakonyi Múzeum raktárába – kerültek. 

A tárgyak értéke és állapota meglehetősen szélsőséges állapotokat mutatott. A múzeum akkori vezetője, Vajkai Aurél etnográfus nagy gondot fordított a leltárba vett darabok megőrzésére, ugyanakkor azok sok esetben már eleve rossz állapotban kerültek hozzájuk, a hosszú ideig üresen álló, esetleg a világháborúban megsérült épületekben található bútorokat, festményeket, tárgyakat megviselték a körülmények. Közülük több egészen mostanáig a múzeumi raktárban várakozott, és csak ennek a rendhagyó tárlatnak köszönhetően került értő restaurátorok kezei közé. 

Változatos az is, hogy mennyire sikerült egyben tartani egy-egy család lefoglalt vagyonát. Voltak házak, amelyekből csak egy-egy tárgyat vettek leltárba, máshonnan egész étkészletek, bútorgarnitúrák kerültek a múzeum kezelésébe. Ezek közül néhányat ugyan már láthatott a veszprémi közönség (és vannak olyan darabok is, amelyek időközben visszakerülhettek eredeti tulajdonosukhoz), az 1952-ben lefoglalt tárgyi állomány ilyen széles körű és célzott bemutatása most először történt meg. 

A november végéig látogatható kiállításnak a szorult körülmények teremtettek alkalmat: mivel a Laczkó Dezső Múzeum kiállítóterei felújítás, illetve a ligetben zajló munkálatok miatt nem látogathatók, a múzeumnak a Művészetek Házával együttműködve sikerült berendezni a tárlatot. Közben persze a Művészetek Háza sincs egyszerű helyzetben, hiszen a vár rekonstrukciója miatt a Dubniczay-palota is csak korlátozott időben tartható nyitva. 
 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
A faragás tizenkilenc árnyalata A faragás tizenkilenc árnyalata A Bakony és a Balaton-felvidék népi iparművészeinek munkáiból nyílt kiállítás a Bakonyi Házban a XII. Hagyományőrző Napok keretében. 2024. április 13. 19:55 Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” sport Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” Kammerer Zoltán olimpiai- és világbajnok és Kucsera Gábor világbajnok kajakozók sportkarrieri pályafutásából rendkívül nehéz lenne egy pillanatot kiemelni. A budapesti Allee Bevásárlóközpont mégis megtette egy fotókiállítás keretében, ami a sport fontosságát, valamint az élsportolók megjelenésének hatásait hangsúlyozza. Kucsera és Kammerer a 2006-os szegedi síkvízi kajak-kenu világbajnokság egyik megfeszítő pillanatában láthatóak a kiállítás anyagában, amint a bronzéremért küzdenek. De mi van most a két világklasszis sportolóval? Hogyan élnek ma, miként emlékeznek a történelmi pillanatokra, és milyen útravalót adott számukra a sport? Mit ajánlanának azoknak a fiataloknak, akik most ragadnának lapátot és vágnának bele a kajak-kenu világába? Többek között ezeket a kérdéseket tettük fel Kucsera Gábornak és Kammerer Zoltánnak, akik a fotókiállítás apropóján páros interjút adtak a Vehírnek. 2024. április 15. 21:54 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Tihanyban az egyik házból alternatív univerzum nyílik egy világba, ahol minden legó Tihanyban az egyik házból alternatív univerzum nyílik egy világba, ahol minden legó Egy nyolcéves kisfiú fejéből pattant ki pár éve az ötlet, hogy házuk tetőtéri részén miért nem rendeznek be egy legó univerzumot. A gyermeki ötletből aztán nagyon hamar valóság lett, ma pedig egy tihanyi házban megelevenednek többek közt a Harry Potter, a Star Wars szereplői, vagy egyszerű mindennapi élethelyezetek is, mind-mind legóból. 2024. április 4. 21:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.