Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Államosított tárgyakon keresztül pillanthatunk be a Veszprém megyei arisztokrácia életébe

2022. június 20. 14:21
Fogpiszkálótól a komódig címmel nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában, ahol a kommunista államosítás idején Veszprém megyei nemesi és polgári családoktól elkobzott tárgyakat mutatják be.

1952-ben a kommnunista rezsim a társadalmi osztályok és különbségek felszámolására hivatkozva lefoglalta, államosította az egyházi, nemesi és nagypolgári vagyonokat. Az úri családok  kastélyai, kúriái mellett az apróbb használati tárgyak is az állam kezére – egészen pontosan a Bakonyi Múzeum raktárába – kerültek. 

A tárgyak értéke és állapota meglehetősen szélsőséges állapotokat mutatott. A múzeum akkori vezetője, Vajkai Aurél etnográfus nagy gondot fordított a leltárba vett darabok megőrzésére, ugyanakkor azok sok esetben már eleve rossz állapotban kerültek hozzájuk, a hosszú ideig üresen álló, esetleg a világháborúban megsérült épületekben található bútorokat, festményeket, tárgyakat megviselték a körülmények. Közülük több egészen mostanáig a múzeumi raktárban várakozott, és csak ennek a rendhagyó tárlatnak köszönhetően került értő restaurátorok kezei közé. 

Változatos az is, hogy mennyire sikerült egyben tartani egy-egy család lefoglalt vagyonát. Voltak házak, amelyekből csak egy-egy tárgyat vettek leltárba, máshonnan egész étkészletek, bútorgarnitúrák kerültek a múzeum kezelésébe. Ezek közül néhányat ugyan már láthatott a veszprémi közönség (és vannak olyan darabok is, amelyek időközben visszakerülhettek eredeti tulajdonosukhoz), az 1952-ben lefoglalt tárgyi állomány ilyen széles körű és célzott bemutatása most először történt meg. 

A november végéig látogatható kiállításnak a szorult körülmények teremtettek alkalmat: mivel a Laczkó Dezső Múzeum kiállítóterei felújítás, illetve a ligetben zajló munkálatok miatt nem látogathatók, a múzeumnak a Művészetek Házával együttműködve sikerült berendezni a tárlatot. Közben persze a Művészetek Háza sincs egyszerű helyzetben, hiszen a vár rekonstrukciója miatt a Dubniczay-palota is csak korlátozott időben tartható nyitva. 
 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. ma 14:01 A faragás tizenkilenc árnyalata A faragás tizenkilenc árnyalata A Bakony és a Balaton-felvidék népi iparművészeinek munkáiból nyílt kiállítás a Bakonyi Házban a XII. Hagyományőrző Napok keretében. 2024. április 13. 19:55 Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” sport Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” Kammerer Zoltán olimpiai- és világbajnok és Kucsera Gábor világbajnok kajakozók sportkarrieri pályafutásából rendkívül nehéz lenne egy pillanatot kiemelni. A budapesti Allee Bevásárlóközpont mégis megtette egy fotókiállítás keretében, ami a sport fontosságát, valamint az élsportolók megjelenésének hatásait hangsúlyozza. Kucsera és Kammerer a 2006-os szegedi síkvízi kajak-kenu világbajnokság egyik megfeszítő pillanatában láthatóak a kiállítás anyagában, amint a bronzéremért küzdenek. De mi van most a két világklasszis sportolóval? Hogyan élnek ma, miként emlékeznek a történelmi pillanatokra, és milyen útravalót adott számukra a sport? Mit ajánlanának azoknak a fiataloknak, akik most ragadnának lapátot és vágnának bele a kajak-kenu világába? Többek között ezeket a kérdéseket tettük fel Kucsera Gábornak és Kammerer Zoltánnak, akik a fotókiállítás apropóján páros interjút adtak a Vehírnek. 2024. április 15. 21:54 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.