Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lendületben

2022. július 6. 4:00
Két év után ismét olyan nyarunk lehet, amely emlékeztet a járvány előtti időszakra. Közben persze sok minden változott, ám ebben van jó is: az elmúlt időszak lehetőséget adott arra is, hogy teret adjunk az újnak, az Ecoport magazin pedig mindezeket is köszönti legfrissebb számában.

Itt van például kapásból 29. lapszámunk címlapinterjúja, melyet Fazekas Bálinttal, a Vöröskő Kft. kereskedelmi igazgatójával készítettünk, aki édesapjától vette át a családi vállalkozás vezetését. A 28 éves fiatalember őszintén mesélt a generációváltás kihívásairól, hogy fiatal vezetőként milyen módszerek segítették őt a kollégákkal való elfogadtatásban, a cég innovációiról és arról is, miként lehet családi vállalkozásként működtetni egy valójában multinacionális vállalatot.

Az új keresése jellemzi az Ada-Bau Kft.-t is, amely idén Ada-Alu néven hozta létre leányválalatát. A negyedévszázados cég hat éve már komolyabban elkezdett foglalkozni a műanyag mellett alumínium nyílászárók, illetve az azokhoz tartozó árnyékolástechnika gyártásával, úgy gondolták azonban, ideje magasabb szintre lépni, így ma már komplett teraszrendszerekkel, nyári- és télikertekkel is ki tudjuk szolgálni vásárlóikat.

A friss lendület azonban nemcsak a gazdasági életben érződik. Egyre közeledik 2023, Veszprém és a Balaton régió Európa Kulturális Fővárosa éve, ez pedig a programok sokasodásában és az új projektekben is meglátszik. Már javában zajlik a volt gyerekkórház fejlesztése, ahol különböző mozgásformák kaphatnak majd helyet, köztük a balett is. Viktoria Podolskoya orosz balettmesternek ezzel régi álma válik valóra, aki idestova másfél évtizede építi a veszprémi balettéletet. Interjúnkban a Veszprémig vezető életútjáról, a balett szépségeiről és a helyi lehetőségekről és reményekről is beszélgettünk vele.

Fotó: Egyed MelindaFotó: Egyed Melinda

Tavaly nyitott meg a Wine&Vinyl borbár és lemezbolt Veszprémben, felelevenítve egy régi – de talán soha el nem múlt – rajongást: a bakelitlemezek szeretetét. Zsandár Tamást az ötlet hátteréről és a divatból soha ki nem kopó hanghordozó népszerűségének okáról is faggattuk.

A magazinban emellett interjú olvasható Kováts Péter hegedűművésszel és Somogyi Csaba slammerrel, és az utolsó erdélyi kézműves mestereket is felkutatjuk.

A balkonkertészkedés, a vidéken újrakezdés jó pár éve már hódít, s egyre többen gondolkodnak el azon is, milyen jó lenne önellátónak lenni, vagy legalább biztos forrásból, biogazdálkodásból beszerezni a gyümölcsöket, zöldségeket. A Barnagi Napfonat Kert épp erre ad lehetőséget: Barcsik Tamás részletesen mesélt a kert mögötti motivációjáról és a jelenlegi üzleti modellről is.

Fotó: Egyed MelindaFotó: Egyed Melinda

Legújabb lapszámunkban emellett bemutatunk prémium mézeket, útmutatót adunk a Balaton-felvidék barlangjainak felkereséséhez, felidézzük Veszprém zenetörténetét és izgalmas gasztro helyekre kalauzoljuk az olvasót.

Az Ecoport magazin legfrissebb lapszáma elérhető online és nyomtatott formában is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
Kovács Bálint
további cikkek
Hogyan ünnepelnek a különböző országokban? Hogyan ünnepelnek a különböző országokban? A karácsony a szeretet, a béke és az összetartozás ünnepe, amelyet világszerte eltérő szokásokkal ünnepelnek. Bár gyökerei a keresztény hitvilágból származnak, a különböző kultúrák sokszínűsége számos egyedi hagyományt hozott létre. ma 16:18 Karácsonyi ízek a világ körül Karácsonyi ízek a világ körül A karácsony nemcsak a szeretet és a családi összejövetelek ünnepe, hanem a gasztronómiai kalandoké is. Ahány ország, annyi szokás – és ez különösen igaz az ünnepi asztalokra. A helyi kultúra, történelem és ízvilág keveréke teszi egyedivé a karácsonyi ételeket, amelyek gyakran generációról generációra öröklődnek. Szerkesztőségünk most képletesen elutazott a világ különböző nemzeteinek ünnepi konyháiban, hogy megismerjük, milyen fogások varázsolják felejthetetlenné az ünnepeket! tegnap 17:29 Újra megjelent Darnay Kálmán: Kaszinózó táblabírák I-II. – korfestő történeti tréfák című könyve kultúra Újra megjelent Darnay Kálmán: Kaszinózó táblabírák I-II. – korfestő történeti tréfák című könyve 2024. december 18. 13:51 A múlt ízei: Bélafi László és az MI által újraálmodott 'békebeli sütemények' A múlt ízei: Bélafi László és az MI által újraálmodott 'békebeli sütemények' A magyar gasztronómia öröksége az identitásunk egyik legszínesebb és legizgalmasabb területe, amely generációk történeteit hordozza magában. Bélafi László két recepteskötete, az „Ükanyám Békebeli Süteményei” és a Réthy Erzsébet receptjeit bemutató második kötet egyaránt tisztelgés a múlt előtt és kísérlet arra, hogy a hagyományok a modern kor eszközeivel újjáéledjenek. 2024. december 18. 17:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.