Itt van például kapásból 29. lapszámunk címlapinterjúja, melyet Fazekas Bálinttal, a Vöröskő Kft. kereskedelmi igazgatójával készítettünk, aki édesapjától vette át a családi vállalkozás vezetését. A 28 éves fiatalember őszintén mesélt a generációváltás kihívásairól, hogy fiatal vezetőként milyen módszerek segítették őt a kollégákkal való elfogadtatásban, a cég innovációiról és arról is, miként lehet családi vállalkozásként működtetni egy valójában multinacionális vállalatot.
Az új keresése jellemzi az Ada-Bau Kft.-t is, amely idén Ada-Alu néven hozta létre leányválalatát. A negyedévszázados cég hat éve már komolyabban elkezdett foglalkozni a műanyag mellett alumínium nyílászárók, illetve az azokhoz tartozó árnyékolástechnika gyártásával, úgy gondolták azonban, ideje magasabb szintre lépni, így ma már komplett teraszrendszerekkel, nyári- és télikertekkel is ki tudjuk szolgálni vásárlóikat.
A friss lendület azonban nemcsak a gazdasági életben érződik. Egyre közeledik 2023, Veszprém és a Balaton régió Európa Kulturális Fővárosa éve, ez pedig a programok sokasodásában és az új projektekben is meglátszik. Már javában zajlik a volt gyerekkórház fejlesztése, ahol különböző mozgásformák kaphatnak majd helyet, köztük a balett is. Viktoria Podolskoya orosz balettmesternek ezzel régi álma válik valóra, aki idestova másfél évtizede építi a veszprémi balettéletet. Interjúnkban a Veszprémig vezető életútjáról, a balett szépségeiről és a helyi lehetőségekről és reményekről is beszélgettünk vele.
Tavaly nyitott meg a Wine&Vinyl borbár és lemezbolt Veszprémben, felelevenítve egy régi – de talán soha el nem múlt – rajongást: a bakelitlemezek szeretetét. Zsandár Tamást az ötlet hátteréről és a divatból soha ki nem kopó hanghordozó népszerűségének okáról is faggattuk.
A magazinban emellett interjú olvasható Kováts Péter hegedűművésszel és Somogyi Csaba slammerrel, és az utolsó erdélyi kézműves mestereket is felkutatjuk.
A balkonkertészkedés, a vidéken újrakezdés jó pár éve már hódít, s egyre többen gondolkodnak el azon is, milyen jó lenne önellátónak lenni, vagy legalább biztos forrásból, biogazdálkodásból beszerezni a gyümölcsöket, zöldségeket. A Barnagi Napfonat Kert épp erre ad lehetőséget: Barcsik Tamás részletesen mesélt a kert mögötti motivációjáról és a jelenlegi üzleti modellről is.
Legújabb lapszámunkban emellett bemutatunk prémium mézeket, útmutatót adunk a Balaton-felvidék barlangjainak felkereséséhez, felidézzük Veszprém zenetörténetét és izgalmas gasztro helyekre kalauzoljuk az olvasót.
Az Ecoport magazin legfrissebb lapszáma elérhető online és nyomtatott formában is.