Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet

2022. június 25. 10:33
"Tiszta Balaton, tiszta művészet" címmel rajtolt el idén is a HybridCycle fenntarthatóságot és újrahasznosítást hirdető kezdeményezése. Ezúttal Balatonakarattyán a Nekem a Balaton nevű bisztróban tartották a 2022-es projektnyitót, ahol látványos kupakgyűjtő akcióval, gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosító workshoppal is készültek, valamint bemutatták azt a hajót, aminek idén még nagy jelentősége lesz a projekt sikerességében.

Ami egyeseknek szemét, az valaki másnak kincset érhet. Ez az elve a Tiszta Balaton, tiszta művészet elnevezésű fenntarthatósági és az újrahasznosítás üzenetét hirdető művészeti eseménysorozatnak, amit a Veszprém-Balaton 2023 EKF program együttműködésével a régió minél több különleges helyszínére, rendezvényére visz el a HybridCycle.

„A HybridCycle egyik kiemelt célja, hogy látványos és adott esetben játékos formában hívja fel a figyelmet a túlfogyasztás problémájára, ezzel együtt arra, hogy a műanyag élete nem ér véget ott, hogy hulladék lesz belőle” – mondta Erdélyi Szabolcs a HybridCycle ügyvezetője Balatonakarattyán.

Sulyok Georgina és Erdélyi SzabolcsSulyok Georgina és Erdélyi Szabolcs

„A Tiszta Balaton, Tiszta Művészet programsorozatban a képzőművészet és a kreatív dizájn eszközeit hívjuk segítségül és ezeken keresztül mutatjuk be, hogy például a műanyag kupakok is lehetnek egy képzőművészeti alkotás, vagy egy új használati tárgy, ékszer alapanyagai” – tette hozzá.

Bár Európában élen járunk az újrahasznosításban, mégis csak körülbelül 30%-a kerül a régióban termelt műanyag hulladéknak újrahasznosításra. A legtöbb esetben a műanyag zacskókat, palackokat és evőeszközöket csak pár percig használjuk, majd miután az eredeti céljukat betöltötték, több száz évig fennmaradnak és mikroműanyag formájában szennyezik tovább a környezetet.

„A fenntarthatóság fogalma habár óriási kihívásnak tűnhet, valójában mindig alulról építkezik” - mondta a rendezvényen Sulyok Georgina, a projekt vezetője a HybridCycle részéről.

Azt is elárulta, a gyűjtés különlegessége, hogy ezúttal a műanyag kupakokat egy kifejezetten erre a célra átalakított kishajóba gyűjthetik a lelkes környezetvédők, aminek a szervezők a Kupakabana nevet adták.

A kis lépések is számítanak: ennek tükrében a Nekem a Balatonnál június 24-én, illetve a szezon további részében a kupakok felhasználásával kis tárgyak, műalkotások, díszek készülnek majd a művészeti programokon.

Ördög Nóra, televíziós műsorvezető, a Nekem a Balaton társtulajdonosa is örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, kiváltképp annak fényében, hogy ők is ezt a környezettudatos mentalitást képviselik népszerű vendéglátóhelyükön a Balaton partján. Elárulta, amikor a Nekem a Balaton építkezésével végeztek, a munkálatokból megmaradt védőhálót sem dobták ki, rövid gondolkodás után úgy döntöttek, hogy dizájnos bevásárlótáskákat varrnak belőle. „Nekünk még tanulni kell ezt a fenntartható életvitelt, de azt gondolom, hó úton haladunk. Gyerekeink viszont már ebben fognak felnőni, ezért is fontos, hogy milyen példával szolgálunk nekik” – mondta Ördög Nóra.

A Tiszta Balaton, tiszta művészet projektet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program is támogatja. Az EKF részéről Balatonakarattyán Heim-Tóth Miklós vett részt az eseményen, aki kiemelte, az egész EKF programsorozatot végigkíséri a fenntarthatóság, amellett, hogy saját rendezvényeiken is képviselik ezt a környezettudatos irányvonalat, támogatóként is megjelennek ilyen projekteknél.

Visszatérve a HybridCycle akciójára, a 2021-ben debütáló népszerű programelemek, mint az augusztusi, balatoni Hybridart Camp alkotótábor, a művészeti rezidenciaprogram, amely fiatal alkotóknak bemutatkozási lehetőséget, a tapasztaltabb, ismertebb művészeknek pedig új inspirációt, elvonulásra alkalmas tematikus alkotóteret biztosít, idén is elindulnak. Ezen kívül a gyerekeknek szóló szelektív hulladék alapanyagú workshop foglalkozásokkal nyáron és ősszel rendezvényekre, általános iskolákba és meglepetés

helyszínekre is ellátogatnak a csapat animátorai, hogy megmutassák a legkisebbeknek, hogy a hulladék érték is lehet. Ősszel a fenntarthatóság és a művészeti élet ismert szereplői, előadóművészek, alkotók, oktatók érkeznek Veszprémbe, hogy a művészet és a környezetvédelem legégetőbb kérdéseiről beszélgessenek egy egész napos ingyenes rendezvény keretében.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.