2022. augusztus 17.
//
Jácint névnap

50 éve Krisztus szolgálatában

Vasárnap a Szent Margit templomban mutatta be Nagy Károly atya aranymiséjét papi felszentelésének 50. évfordulója alkalmából.

Nagy Károly Budapesten született 1947-ben, egy Veszprém megyei ötvös családban. Miután a papi hivatás mellett döntött, a győri szeminárium diákja lett. 1972-ben Veszprémben pappá szentelték és Somogy megyébe került. Ezután Nagykanizsán egy lelkigyakorlatos ház vezetője lett, és innen jöhetett vissza a megyébe, Nemesgulácsra, majd Várpalotára. 2013-tól a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház apátkanonok plébánosa, címzetes apát, székesegyházi kanonok, valamint a veszprémi esperesi kerület esperese. 2019-től aktívan végzi kórházlelkészi feladatait.

A jubileumi mise a római katolikus egyházban elterjedt ünneplés, amikor a pap a felszentelésének kerek évfordulóján ünnepélyes hálaadó szentmisét mutat be.

Ezüstmise: pappá szentelés 25. évfordulóján bemutatott szentmise.
Aranymise: pappá szentelés 50. évfordulóján bemutatott szentmise.
Gyémántmise: pappá szentelés 60. évfordulóján bemutatott szentmise.
Vasmise: pappá szentelés 65. évfordulóján bemutatott szentmise.
Rubinmise: pappá szentelés 70. évfordulóján bemutatott szentmise.
Platinamise: pappá szentelés 75. évfordulóján bemutatott szentmise.

Elterjedt szokás a jubileumi misék alkalmával (az első miséhez hasonlóan) szentképet nyomtatni a jubileumi misés pap mottójával, első miséjének, és ha van, régebbi jubileumi miséinek dátumával.

Károly atyát hívei mellett a város elöljárói is köszöntötték a jubileumi ünnep alkalmával, többek közt Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester is.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Nem lehetne, hogy akkor most egy kicsit tényleg visszaveszünk?
Nem lehetne, hogy akkor most egy kicsit tényleg visszaveszünk?
Miközben az eddig ismert, kényelmes világunk összeomlóban van, ahelyett hogy kicsit észbe kapnánk, még mindig a gázpedált tapossuk. Pedig nagyon ideje lenne a fékre lépni.
Több kérdést is felvet egy külföldi autós veszprémi alakítása
Több kérdést is felvet egy külföldi autós veszprémi alakítása
Hogy került oda? Nem volt egyszerűbb megoldás? Hogy veszett el a realitásérzék? A belvárosi Gizella-udvarban extrém sportolókat megszégyenítő mutatványt próbált végrehajtani egy autós.
Kerülhessenek közelebb a fenntarthatósághoz a hátrányos helyzetű fiatalok is!
Kerülhessenek közelebb a fenntarthatósághoz a hátrányos helyzetű fiatalok is!
Ünnepélyes keretek között újította meg hétfőn a Pannon Egyetem és a Hallgatói Önkormányzat együttműködését a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalok Egyesületével, valamint a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikummal.
Önkormányzati támogatások az iskolakezdéshez és az albérletekhez
Önkormányzati támogatások az iskolakezdéshez és az albérletekhez
Az önkormányzat idén is segíti a rászoruló családokat beiskolázási támogatással, valamint továbbra is elérhető az albérlet-támogatás a veszprémi egyetemisták részére, akik más városban kezdték meg tanulmányaikat. Ezekről is beszélt Porga Gyula, polgármester a Veszprém TV aktuális műsorában.
Repülős és ejtőernyős megemlékezés az elhunyt bajtársakért
Repülős és ejtőernyős megemlékezés az elhunyt bajtársakért
Hétfő délelőtt a Táborállás parkban felállított katonai emlékműnél emlékeztek elhunyt bajtársaikra a helyi repülős és ejtőernyős katonák.