Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán

2022. június 28. 4:00
Négy-szög néven szerveztek kiállítást a Dubniczay-palotában a Művészetek Háza szervezésében a Múzeumok éjszakáján, ami optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek eszközeinek együttes alkalmazásával vezet be egy különleges művészeti világba.

Három művész, Kóródi Zsuzsanna, Gáspár György és Halmi-Horváth István mindannyian az optikai illúzióval játszottak, amikor megalkották különleges alkotásaikat, amelyeket mindhármuk esetében mesterüknek tekintett Victor Vasarely munkássága ihletett, aki az op-art leghíresebb képviselője és szintén fantasztikus színek segítségével kutatta az optikai illúzió legkülönbözőbb fajtáit.

Kóródi Zsuzsanna üvegművész alkotásai az üveg optikai tulajdonságaiból fakadó illúzió kérdését járják körül, a látvány a néző mozgásával is folyamatosan változik.

Gáspár György Ferenczy Noémi-díjas üvegművész alkotásaiban a színes rétegek által létrejövő különleges perspektíva kapcsolódik az optikai művészethez. Kétdimenziós, átlátszó „festményeket” helyez egymásra, miközben az üveg klasszikus csillogását tudatosan megsemmisíti.

Halmi-Horváth István op-arthoz kapcsolódó munkáiban a tér illúziója rendkívül gazdag színélmény kíséretében jelenik meg. Egyfajta rácsstruktúra segítségével az átszűrődő fény érzékelhető.

Ezekből az alkotásokból nyílt a Dubnaczay-palotában kiállítás Négy-szög címen, amelynek megnyitójá, egyben bemutatóját szombaton a Múzeumok éjszakája programsorozat keretében tartották.

A közel 40 üvegszobor, festmény és grafika remekül érzékelteti a különböző anyagokon megjelenő geometrikus kompozíciók esetében a néző mozgásának szerepét és fontosságát, melynek köszönhetően folyamatosan változik a látvány is.

Keserü Katalin, művészettörténész a megnyitónKeserü Katalin, művészettörténész a megnyitón

A megnyitón Ladányiné Cz. Nagy Zsófia dallamai után Keserü Katalin művészettörténész méltatta a kiállítást, amelynek kurátora a Művészetek Háza kollégája, Dohnál Szonja volt. A művészettörténész szakmai előadásában kitért arra, hogy a geometria világa mára önálló művészeti értékké vált, ami egy hosszú folyamat végeredménye, számos alkotó munkásságán keresztül.

A tárlat az optikai művészet mellett kapcsolódik az Üveg Nemzetközi Évéhez, melyet 2022-ben ünneplünk.

vehir.hu
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.