Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei

2022. június 30. 10:22
Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora adta át az „Év Állatvédő Óvodája 2022” és az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2022” pályázat dobogósainak okleveleit az Egyetemen megrendezett díjátadó ünnepségen, június 29-én, Budapesten. Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával idén második alkalommal hirdetett – az állatvédelmi oktatási tevékenységet középpontba helyező – pályázatot óvodák és idén első ízben már általános iskolák számára is. A pályázatra olyan intézmények jelentkezését várták, akik kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.

A rektor az ünnepségen elmondott köszöntőjében kiemelte: 50 általános iskola és 120 óvoda vált jogosulttá az „Állatbarát Általános Iskola” és az „Állatbarát Óvoda” cím használatára egy éven keresztül, szemben a tavalyi 81 jelentkező intézménnyel. Méltatta a kezdeményezés jelentőségét, azt a törekvést, hogy az állatok megismerésére és védelmére irányuló oktatási tevékenység már az egészen kisgyermekek tanítási programjában is megjelenjen. Hozzátette: az Állatorvostudományi Egyetem, amely a hazai állatvédelmi kutatások és szakemberképzés legmagasabb szintű és legfontosabb helyszíne többszintű szakmai tevékenységgel járul hozzá a gyerekek állatvédelmi oktatásához. Sótonyi Péter külön elismerésben részesítette az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőség főszerkesztőjét, Koska Hedviget és a szerkesztőség önkénteseit, akik egyetemi tanulmányaik mellett fáradhatatlanul dolgoznak a gyerekeknek szóló állatos játékok és programok megalkotásán, kivitelezésén.

Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője hangsúlyozta: a pályázat leadási határideje 2022. április 19-e volt, eddig az időpontig 170 pályamű érkezett, ami a tavalyinak több mint duplája. Hozzátette: az ország minden részéből érkező pályaművek színvonala idén is örömteli meglepetést okozott az pedagógusokból és állatvédelmi szakemberekből álló szakmai zsűrinek. Kiemelte: az óvodai pályázat tavalyi első és második helyezettje idén is a dobogóra került, az általános iskolák kategóriájában pedig megosztott első díjat kap két kimagasló teljesítményt nyújtó intézmény. Nagyon büszkék arra, hogy a pályaművekből kiderült: sok állatvédelmi programra az óvodákban, iskolákban kifejezetten azért került sor, mert a pályázat megihlette, motiválta a vezetőket, pedagógusokat.

A címek használatán és a győztesek nyereményein túl minden érvényes pályázatot leadó intézmény részt vehet egy állatvédelmi továbbképzésen, amelyet az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja szervez, illetve megkapja az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztői által készített foglalkoztató digitális változatát.

Az „Év Állatvédő Óvodája 2022” pályázat nyertesei:

Az „Év Állatvédő Óvodája 2022”: Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda
II. Helyezett: Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda Szabadság téri telephelye
III. Helyezett: Százszorszép Óvoda Debrecen

Az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2022” pályázat nyertesei:

Megosztott első hely:
Az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2022”: Gyömrői Fekete István Általános Iskola
Az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2022”: Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskola

II. Helyezett:Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Szabó Lőrinc Tagintézmény

A pályázat zsűritagjai:

A beérkezett munkákat idén is egy állatvédelmi és pedagógus szakemberekből álló zsűri bírálta el, melynek tagjai (ABC sorrendben):

Ádám Andrea, Belügyminisztérium, Köznevelési Intézményirányítási és Finanszírozási Főosztály, köznevelési finanszírozási referens; Gyurcsó Gyuláné, Újbuda GAMESZ Újbudai Pedagógiai Iroda, Tagintézmény vezetője, Comenius-díjas óvoda- és iskolapedagógus; Kenyeres Erika, a Mancs a szívre ifjúsági centrum alapítvány kurátora; Koska Hedvig, az Állatvédelem gyerekeknek főszerkesztője, Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos szakmai tanácsadója; Lizanecz Edina, Belügyminisztérium, Köznevelési Stratégiai Főosztály, kisgyermekkori-óvodai szakreferens; Dr. Tóth Szabina, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ tanszéki állatorvosa, egzotikus szakállatorvos, vadállatmentő; Dr. Vetter Szilvia PhD., az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ vezetője, állatvédelmi jogász, oktató, mesekönyvíró.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre - ismertette Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. ma 11:48 Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre - tájékoztatott a MÁV-START. ma 9:11 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. tegnap 19:20 Irán megtámadta Izraelt, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot iráni drón- és rakétatámadás Irán megtámadta Izraelt, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot Iránból több száz drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka óta. A légitámadások következményeinek értékelésére Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba. 2024. április 14. 10:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.