Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek

2022. július 1. 18:00
Átköltöztetik az Óváros térről a millenniumi emlékművet, és a város több pontján kavicsfogú álteknős miniszobrokat helyeznek ki.

Áthelyezik a millenniumi emlékművet

Lugossy Mária Munkácsy Mihály-díjas üvegtervező, szobrászművész művét egy az  önkormányzat által 1997-ben kiírt pályázatra készítette el, az öt pályamunka közül választották ki, és 2001 óta díszíti jelenlegi helyén az Óváros teret. Idővel azonban egyre több szabadtéri rendezvényt szerveztek a belvárosban, az emlékmű pedig egyfelől a tér a befogadóképességét csökkenti, másfelől a szobornak is méltóbb helye lehetne valahol, ahol nem épülnek köré vendéglátós faházak a fesztiválok idején. 

Éppen emiatt az emlékmű áthelyezése már korábban is felmerült, ezúttal pedig megfogalmazódott a konkrét elképzelés is. A Köztéri Műalkotások Munkacsoport javaslata alapján a szobrot a Szabadság téren, a “körforgalomnak” nevezett (valójában nem az) hurokban helyeznék el az állagmegóvó restaurációt követően. Az alkotó örökösei hozzájárultak a helyszínváltozáshoz.

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) megjegyezte: az emlékmű alsó üvegprizmája erősen sérült, szükségessé vált a szobor teljeskörű restaurálása és áthelyezése valahova, ahol nincs kitéve sérülésveszélynek. A felmerült helyszínek közül a Szabadság tér merült fel legméltóbb lehetőségként. Az alpolgármester hangsúlyozta: a teljes folyamat az örökösök jóváhagyásával és részvételével valósul meg. Az új helyszínt építéstervező vezetésével alakítják ki.

Brányi MáriaBrányi Mária

Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd) egyetért a szobor rekonstrukciójával, elmondta: 2000-ben 21 képviselőből 17-en támogatták az elhelyezését. Hartmann szerint az új helyén gyalogosan megközelíthetetlen lesz az emlékmű, a jelenlegi talapzatával csak belenyomorítani lehet a térbe, nem tartja méltónak a helyszínt, noha érti az áthelyezés szándékát.

Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) szerint fölösleges százezreket elkölteni arra, hogy még egy fabódéval több férjen el az Óváros téren. Rámutatott: ha az emlékmű a Szabadság térre kerül, akkor onnan el kell tűnnie a jelenlegi növényzetnek. Úgy gondolja, a hurokban azért sem lesz jó helye, mert a figyelmetlen autósok nekimehetnek. 

Guzslován Gábor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) szerint Veszprém eleget szenvedett már attól, hogy különböző ideológiák ide-oda mozgattak szobrokat, bontottak el épületeket, mert mást képzeltek el a helyére. Mi lesz, ha a Brusznyai-emlékmű vagy a Szentháromság-szobor lesz majd egyszer útban valakinek? Azokat is áthelyezik? A képviselő szerint meg kell adni a tiszteletet a városképhez hozzá tartozó alkotásoknak.

Hartmann FerencHartmann Ferenc

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) szerint nincs értelme ízlésvitákat lefolytatni, itt egészen másról van szó: a szobor helyéről a közgyűlés egyszer már döntött, ha felülvizsgáljuk, azzal precedenst teremtünk a jövőre nézve arra, hogy a könnyebb megoldást válasszuk. Mint mondta, sort kell keríteni a tér (és a szobor) rekonstrukciójára, méghozzá azonnal, azt azonban adottságnak kell tekinteni, hogy a Lugossy-szobor azon a helyen áll. 

Brányi Mária alpolgármester úgy gondolja, nem méltó az alkotáshoz az, hogy a rendezvényeken az emberek azon csüngenek, hogy jobban lássák a fellépő művészeket, a gyerekek pedig játszótérnek használják. Megjegyezte: azt is meg kell oldani, hogy az emlékmű gyalogosan is megközelíthető legyen. 

Látványterv a Szabadság térrőlLátványterv a Szabadság térről

Katanics Sándor emlékeztetett: az alkotó kifejezetten ide, erre a helyre álmodta meg a szobrot, körüljárható, megtapintható alkotásnak szánta. Ez a szándék meghatározó, még akkor is, ha néhány fesztiválon kellemetlenséget okoz.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) szerint szakmai kérdés, hogy egy műalkotás hova illeszthető. A város élő organizmus, folyamatosan változik és fejlődik, vannak állandó elemek és vannak, amelyek funkciója, helyzete megváltoztatható. Ebben a konkrét ügyben mindenkinek megvan a maga véleménye, a polgármester számára az örökösök döntése a mérvadó, ők pedig szimpatizálnak ezzel a megoldással, partnerek a folyamatban, és vannak feltételeik, amiket nekünk teljesítenünk kell. 

Álteknősök lepik el a várost

A Pro Veszprém Nonprofit Kft. programjának keretein belül a helytörténet, helyi hagyományok, kultúra, alkotóművészet és kézműves hagyományok megismertetése érdekében a város öt pontján helyezik el a kavicsfogú álteknős kisméterű, bronzból készült képmását, Csík Richárd alkotásait. Az említett – mára sajnos kihalt – állat maradványait elsőként a Jeruzsálemhegyen találta meg Laczkó Dezső 1901-ben. A 28x28x18 centiméteres bronzszobrok emberi tulajdonságokkal, tevékenységekkel felruházva ábrázolják az őslényt. 

Az öt szobrot a tervek szerint a Pannon Egyetem főépülete előtt (az itteni munkálatok idejére az E épület aulájában), a Színházkertben, a Cholnoky-Ady utcák körforgalma és a plébániatemplom közötti parkban, a vasútállomás környezetében valamint a Kálvin-parkban helyezik majd el. A szobrok talapzatának költsége 1,6 millió forint, maguk a szobrok és a hozzájuk kapcsolódó programok 3,6 millió forintba kerülnek. 

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) nem tartja szerencsésnek, hogy önkormányzat így, ilyen formában akarja népszerűsíteni a kavicsfogú álteknőst. A frakcióvezető szerint inkább a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör kezdeményezése mellé kellene állni, akik a városrészben egy nagyobb térplasztika megvalósításán dolgoznak. Az őslény népszerűsítésében Katanics kiváló munkának tartja a Sintér-ároknál megvalósult alagutat is – a most tárgyalt alkotásokat azonban “nem jó így közönség elé vinni”.

Csík Richárd (Fidesz-KDNP) alkotóként hasznosnak nevezte az elmúlt időszak kritikáit. Mint mondta, kitanulta a szobrászkodás csínját-bínját, alkotásait a szakmai grémium és a gyerekek is pozitívan fogadták. 

Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) szerint ezek a szobrok nem “ütik” a civil összefogással megvalósuló jeruzsálemhegyi térplasztikát, aminek megvalósulása már belátható távolságban van. A civilek nem neheztelnek amiatt, hogy egy párhuzamos projekt is zajlik, jó ha minél többen népszerűsítjük Veszprémnek ezt az egyedülálló leletét.

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) megjegyezte, hogy közösségi pályázatra adta be az ötletét a képzőművész, ahol joggal nyerte el a támogatást. Az alpolgármester szerint sajnálatos, hogy hosszú évtizedeken át nem beszéltünk a Laczkó-féle szenzációs leletről, és nem véletlen, hogy amint nagyobb nyilvánosságot kapott az őslény, egyre több ember fantáziáját mozgatta meg. Brányi szerint ezek a miniszobrok turisztikai vonzerőt jelentenek, magas minőségű képzőművészeti alkotások. 

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) háláját fejezte ki Csík Richárd felé azért, hogy segíti az önkormányzat tevékenységét a kavicsfogú álteknős bemutatását illetően, ráadásul ő ezt a munkát ingyenesen végzi, a pályázatban elnyert támogatás anyagköltség. A polgármester hozzátette: minden műalkotásnak vannak rajongói és ellenzői is, a különböző ízléseknek meg kell férniük egy városban. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért A Pueri Cantores jegyében a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozót rendeztek, több mint hatszáz gyermek közreműködésével. ma 12:43 Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE A MAZSIKE Sétafesztivállal ünnepli Veszprém és térségének Európa Kulturális Fővárosa címét. A fesztivál hagyományosan három napig tartó városismereti sétái elsősorban a helyi zsidó történeti és kulturális értékeket igyekszik bemutatni Veszprémben, Balatonfüreden és Inotán. tegnap 21:51 Egy nap után megrongálták Óvári Ferenc szobrát Egy nap után megrongálták Óvári Ferenc szobrát Ahogy arról beszámoltunk, pár napja több életnagyságú emberi szobor jelent meg Veszprém belvárosának különböző helyszínein. Mindegyikük egy kultikus veszprémi polgárt ábrázol. tegnap 9:46 Egyre többen kapnak szívrohamot 40 év alatt is Egyre többen kapnak szívrohamot 40 év alatt is Szeptember 29. a Szív világnapja is volt, ebből az alkalomból a kardiológusok hívták fel a figyelmet a szívinfarktus veszélyére, ami tévhit, hogy csak az idősebb korosztályt érinti. A negyven évesnél fiatalabbak is ugyanúgy áldozatai lehetnek a szív megállásának, pedig vannak egészen egyszerű módszerek, hogy hogyan lehet védekezni ellene. ma 11:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.