2022. augusztus 19.
//
Huba névnap

Ismét feléledt a Kenyérlelke Veszprémben

Immáron második alkalommal adott otthont Veszprém a Kenyérlelke fesztiválnak szombaton az Óváros téren.

Az otthoni kenyérsütés reneszánszát bő tíz éve Vajda József pék élesztette fel, ő a megálmodója a Kenyérlelke fesztiválnak is, amivel ismét ráirányították a figyelmet, hogy a pékáruk elkészítése amellett, hogy megköveteli a pontos precizitást, valójában egy alkotófolyamat, amit otthon bárki tud gyakorolni.

A végeredményért pedig különösen megéri, hiszen a friss kenyér illata és állaga olyan természetű, amiért sokan képesek hajnalban már a pékségek előtt sorakozni.

Most szombaton ezt elevenítették meg egy egész fesztivál keretében, ráadásul immáron második alkalommal Veszprémben, ahová idén is ellátogatott a Kenyérlelke fesztivál.

Az Óváros téren egész napos programok várták az érdeklődőket, amellett, hogy felvonult a térség, valamint az ország összes neves péksége kiváló minőségű árukkal, a színpadon az ismert televíziós műsorvezető, Till Attila konferálása mellett hasznos tudnivalókat is megosztottal a látogatók előtt a kenyérsütés rejtelmeiről.

Az esemény megnyitóján Porga Gyula polgármester örömét fejezte ki, hogy Veszprém ismét otthont adhat ennek a rendezvénynek, valamint hozzátette, ahogy az EKF is a célt célt tűzte ki, hogy közelebb hozza a helyi közösségeket, úgy most a gasztronómia szerelmeseinek kínáltak egy kiváló találkozási alkalmat.

A fesztiválon a vásár és az előadások mellett versenyre is invitálták az érdeklődőket. Az előzetesen regisztráltak saját kenyerükkel nevezhettek, ahol szakmai zsűri értékelte a legjobb otthon készült kenyereket.

Korábban az Ecoport magazinban mi is írtunk a jó kenyér ismérveiről a veszprémi Makmoiselle pékség termékein keresztül.

Kapcsolódó cikk
A jó kenyér csak víz, liszt és só
Már a környéken is más az illat, mint egy átlagos pékség közelében. Az idén tavasszal nyílt Makmoiselle pékség kizárólag kovásszal készült prémium termékeket árul, a veszprémiek hamar rá is kaptak az ízére.
vehir.hu

További cikkek

Rendhagyó szabadtéri tárlat érkezik a Kossuth utcára a hétvégén
Rendhagyó szabadtéri tárlat érkezik a Kossuth utcára a hétvégén
Augusztus 19-én délután 5-kor rendhagyó kortárs képzőművészeti kiállítás nyílik Veszprémben a Kossuth utcában az Óránál. 1700 (!) kortárs művész 2500 alkotása nézhető meg egyszerre egy helyen: a Találkozások című kiállítás újszerűségét éppen az adja, hogy a másolatokat a látogató kedve szerint kiemelheti a dobozokból, és mintegy átlapozza a neki tetsző műveket.
Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában
Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában
Csütörtök délután a cseh származású Jakub maga mutatta be a cseh-magyar tematikájú festményét. Jakub Bachorík cseh illusztrátor alkotása a Külső-kádártai úti Veszprém Aréna térségében található körforgalomnál lévő aluljáró falát díszíti.
Rendhagyó darab, egy rendhagyó helyen – Augusztus 23-án Zalahalápra érkezik a Balaton Teátrum két előadása
Rendhagyó darab, egy rendhagyó helyen – Augusztus 23-án Zalahalápra érkezik a Balaton Teátrum két előadása
Zalahalápon, a Haláp-hegyen lesz látható a Rendhagyó terek eseménysorozat következő két előadása, a Brémai muzsikusok – gyerekeknek szóló darab és a Rege a tihanyi visszhangról, amely minden korosztályt megszólít. A HelloVEB.hu cikkében a „Rege a tihanyi visszhangról” beszélgettek.
Kinizsi-sírkutatás, avagy mit rejthet a Szent István-templom temetője?
Kinizsi-sírkutatás, avagy mit rejthet a Szent István-templom temetője?
2022. augusztus 22-e történelmi nap a Nagyvázsony és a Kinizsi-kutatások történetében. Kinizsi Pál vázsonykői birtokadományának 550. évfordulóján először indul kutatás a veretlen magyar hadvezér és utódjának, Horváth Márk maradványainak megtalálása érdekében. Az ásatás e leletek mellett azonban több, meglehetősen érdekes kérdésre is próbál választ találni.
Veszprém hangja
Veszprém hangja
Vannak vidékek, amelyeket felidézve egyből megszólal a zene a fülünkben. New Orleansra gondolunk és fürge jazz szólamok csendülnek fel lelki szemeink előtt, Milánóban járunk és halljuk az operát az ablakokon kiáradni, Párizsról álmodozunk és közben Edith Piaf sanzonokat dúdolunk. Na és mi a helyzet Veszprémmel? Veszprém minden bizonnyal a cross-over műfaj hazája lenne.