Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elhunyt Gubicza László, Pro Urbe díjas építészmérnök

2022. július 7. 12:24

GUBICZA LÁSZLÓ 1934. 04. 30-án, Fülén született. 1936-tól Veszprémben élt. Veszprémben, a Piarista Gimnáziumban érettségizett 1954-ben. Ekkor felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kara Műépítész Szakára, melyet külföldi állami ösztöndíjasként a Leningrádi Építőipari Egyetem Műépítész Szakán folytatott, majd itt diplomázott 1959-ben. A Budapesti Műszaki Egyetemen Építészgazdasági-Városgazdasági diplomát is szerzett 1972-ben.

Gubicza László a Pro Urbe díj átvételekor 2014-ben (fotó: Domján Attila / vehir archív)Gubicza László a Pro Urbe díj átvételekor 2014-ben (fotó: Domján Attila / vehir archív)

Schall Györgyivel (1937–2007) 1958-ban kötöttek házasságot. Két gyermekük született: László (1960), Katalin (1964). 

Az egyetem elvégzése után a Veszprémi Tervező Vállalatnál kezdett dolgozni, mint építésztervező. Tervezett lakóépületeket, kultúrházakat, iskolákat és termelőszövetkezeti mezőgazdasági telepeket. Több mint 300 családi házat is tervezett Veszprém megyében. Dolgozott a Veszprém Járási Tanács Mezőgazdasági Osztályán, mint beruházó, majd a Veszprém Városi Tanács Építési-, Közlekedési-, Vízügyi osztályvezető főmérnöke volt. Főépítészként Irányította a városfejlesztési-, városrendezési- és városüzemeltetési feladatokat 1967 és 1979 között.  Ezt követően Balatonfüred Város Tanácsa műszaki elnökhelyetteseként dolgozott 1987-ig. Majd építési vállalkozóként dolgozott és 1994-ben ment nyugdíjba, de ezt követően is aktívan bekapcsolódott Veszprém város szellemi életébe.

2022. július 3-án, életének 89. évében, hosszú betegség után, Veszprémben hunyt el. Veszprém Megyei Jogú Város saját halottjának tekinti.

vehir.hu
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.