Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C

Elhunyt Gubicza László, Pro Urbe díjas építészmérnök

2022. július 7. 12:24

GUBICZA LÁSZLÓ 1934. 04. 30-án, Fülén született. 1936-tól Veszprémben élt. Veszprémben, a Piarista Gimnáziumban érettségizett 1954-ben. Ekkor felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kara Műépítész Szakára, melyet külföldi állami ösztöndíjasként a Leningrádi Építőipari Egyetem Műépítész Szakán folytatott, majd itt diplomázott 1959-ben. A Budapesti Műszaki Egyetemen Építészgazdasági-Városgazdasági diplomát is szerzett 1972-ben.

Gubicza László a Pro Urbe díj átvételekor 2014-ben (fotó: Domján Attila / vehir archív)Gubicza László a Pro Urbe díj átvételekor 2014-ben (fotó: Domján Attila / vehir archív)

Schall Györgyivel (1937–2007) 1958-ban kötöttek házasságot. Két gyermekük született: László (1960), Katalin (1964). 

Az egyetem elvégzése után a Veszprémi Tervező Vállalatnál kezdett dolgozni, mint építésztervező. Tervezett lakóépületeket, kultúrházakat, iskolákat és termelőszövetkezeti mezőgazdasági telepeket. Több mint 300 családi házat is tervezett Veszprém megyében. Dolgozott a Veszprém Járási Tanács Mezőgazdasági Osztályán, mint beruházó, majd a Veszprém Városi Tanács Építési-, Közlekedési-, Vízügyi osztályvezető főmérnöke volt. Főépítészként Irányította a városfejlesztési-, városrendezési- és városüzemeltetési feladatokat 1967 és 1979 között.  Ezt követően Balatonfüred Város Tanácsa műszaki elnökhelyetteseként dolgozott 1987-ig. Majd építési vállalkozóként dolgozott és 1994-ben ment nyugdíjba, de ezt követően is aktívan bekapcsolódott Veszprém város szellemi életébe.

2022. július 3-án, életének 89. évében, hosszú betegség után, Veszprémben hunyt el. Veszprém Megyei Jogú Város saját halottjának tekinti.

vehir.hu
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. ma 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. ma 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. ma 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. tegnap 21:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.