Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
20°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
20°C

Lemondott Boris Johnson brit miniszterelnök

2022. július 7. 14:21 // Forrás: BBC
Helyi idő szerint csütörtök délben, a Downing Street 10. szám alatt működő hivatala előtt mondott beszédet Boris Johnson brit miniszterelnök, melyben bejelentette távozását.

Boris Johnson 2019-ben vette át a brit kormány vezetését Theresa May akkori miniszterelnöktől, akinek a brexit okozta patthelyzet miatt kellett távoznia. Ezt megelőzően két cikluson át, 2008 és 2016 között London polgármestereként, majd külügyminiszterként csillantotta meg vezetői készségeit.

A konzervatív politikus vesztét az okozta, hogy 2020-ban, a koronavírus miatt bevezetett korlátozások közepette több alkalommal is munkahelyi összejöveteleken vett részt. Noha a hivatali munkát nem tiltotta a szabályozás, Johnsont több alkalommal is lencsevégre kapták, amint tisztségviselőkkel iszogat a miniszterelnöki rezidencia kertjében.

Boris Johnson a brexit-megállapodás aláírásakor (Fotó: a brit miniszterelnök hivatalos twitter-fiókja)Boris Johnson a brexit-megállapodás aláírásakor (Fotó: a brit miniszterelnök hivatalos twitter-fiókja)

A brit közvélemény a képek nyilvánosságra kerülését követően azonnal a miniszterelnök ellen fordult: a polgárok nem tűrték, hogy miközben rájuk a magyarnál sokkal szigorúbb korlátozások vonatkoztak, addig a kormányfő más normák szerint élte át ezt a vészterhes időszakot. A választóktól érkező nyomás a konzervatív párt képviselőit is arra ösztönözze, hogy kritizálják Johnsont, akit saját pártjából is többen lemondásra szólítottak fel. A 2021 szeptembere óta tartó kormányválság néhány héttel ezelőtt oda vezetett, hogy a Tory-párt bizalmatlansági szavazáson döntött a kormányfő jövőjéről. Akkor a többség még támogatta Johnsont, és a belső szabályzat szerint ezzel egy év türelmi időt nyert volna, addig nem lehetett volna újabb bizalmatlansági szavazást kezdeményezni. Júliusban azonban más irányból érte támadás a politikust: a kormány tagjai – miniszterek, államtitkárok, köztisztviselők – egymás után adták be lemondásukat. Bár szerdán Johnson még kijelentette, hogy marad tisztségében, a brit sajtó már akkor megírta, hogy helyzete tarthatatlanná vált: egyszerűen nem maradt a pártjában elég ember, aki hajlandó lenne feladatokat vállalni az általa vezetett kormányban. 

Így jutottunk el tehát oda, hogy brit idő szerint csütörtök délben Boris Johnson a Miniszterelnökség épülete előtt lemondott pártelnöki tisztségéről. Miniszterelnökként addig marad a helyén, amíg a párt döntést hoz utódjáról. Hogy erre mikor kerülhet sor, annak menetrendjét jövő héten hozza nyilvánosságra a Konzervatív Párt. 

Leköszönő beszédében Johnson hangsúlyozta: büszke eredményeire, köztük a brexit-megállapodás elfogadtatására, a pandémia kezelésére, és arra, hogy az Egyesült Királyság vezető szerepet töltött be a putyini agresszió elleni összefogásban. Mint mondta, igyekezett meggyőzni kollégiáit arról, hogy önző hozzáállás lenne ilyen vészterhes időkben megbontani a kormány egységét, békítő törekvései azonban nem jártak sikerrel. Ezzel kapcsolatban kemény kritikát is megfogalmazott, mint mondta: a parlamentben "erős a csordaszellem, ha a csorda mozdul, mindenki mozog vele". 

Végül köszönetet mondott feleségének, az egészségügyi rendszerben dolgozóknak, a fegyveres erőknek és a Miniszterelnökség munkatársainak.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. tegnap 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. tegnap 1:23 Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál Kékszalag Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket. 2024. július 13. 12:16 A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostanihoz hasonló hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni - közölte az MCC Klímapolitikai Intézet pénteken. 2024. július 12. 12:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.