Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lemondott Boris Johnson brit miniszterelnök

2022. július 7. 14:21 // Forrás: BBC
Helyi idő szerint csütörtök délben, a Downing Street 10. szám alatt működő hivatala előtt mondott beszédet Boris Johnson brit miniszterelnök, melyben bejelentette távozását.

Boris Johnson 2019-ben vette át a brit kormány vezetését Theresa May akkori miniszterelnöktől, akinek a brexit okozta patthelyzet miatt kellett távoznia. Ezt megelőzően két cikluson át, 2008 és 2016 között London polgármestereként, majd külügyminiszterként csillantotta meg vezetői készségeit.

A konzervatív politikus vesztét az okozta, hogy 2020-ban, a koronavírus miatt bevezetett korlátozások közepette több alkalommal is munkahelyi összejöveteleken vett részt. Noha a hivatali munkát nem tiltotta a szabályozás, Johnsont több alkalommal is lencsevégre kapták, amint tisztségviselőkkel iszogat a miniszterelnöki rezidencia kertjében.

Boris Johnson a brexit-megállapodás aláírásakor (Fotó: a brit miniszterelnök hivatalos twitter-fiókja)Boris Johnson a brexit-megállapodás aláírásakor (Fotó: a brit miniszterelnök hivatalos twitter-fiókja)

A brit közvélemény a képek nyilvánosságra kerülését követően azonnal a miniszterelnök ellen fordult: a polgárok nem tűrték, hogy miközben rájuk a magyarnál sokkal szigorúbb korlátozások vonatkoztak, addig a kormányfő más normák szerint élte át ezt a vészterhes időszakot. A választóktól érkező nyomás a konzervatív párt képviselőit is arra ösztönözze, hogy kritizálják Johnsont, akit saját pártjából is többen lemondásra szólítottak fel. A 2021 szeptembere óta tartó kormányválság néhány héttel ezelőtt oda vezetett, hogy a Tory-párt bizalmatlansági szavazáson döntött a kormányfő jövőjéről. Akkor a többség még támogatta Johnsont, és a belső szabályzat szerint ezzel egy év türelmi időt nyert volna, addig nem lehetett volna újabb bizalmatlansági szavazást kezdeményezni. Júliusban azonban más irányból érte támadás a politikust: a kormány tagjai – miniszterek, államtitkárok, köztisztviselők – egymás után adták be lemondásukat. Bár szerdán Johnson még kijelentette, hogy marad tisztségében, a brit sajtó már akkor megírta, hogy helyzete tarthatatlanná vált: egyszerűen nem maradt a pártjában elég ember, aki hajlandó lenne feladatokat vállalni az általa vezetett kormányban. 

Így jutottunk el tehát oda, hogy brit idő szerint csütörtök délben Boris Johnson a Miniszterelnökség épülete előtt lemondott pártelnöki tisztségéről. Miniszterelnökként addig marad a helyén, amíg a párt döntést hoz utódjáról. Hogy erre mikor kerülhet sor, annak menetrendjét jövő héten hozza nyilvánosságra a Konzervatív Párt. 

Leköszönő beszédében Johnson hangsúlyozta: büszke eredményeire, köztük a brexit-megállapodás elfogadtatására, a pandémia kezelésére, és arra, hogy az Egyesült Királyság vezető szerepet töltött be a putyini agresszió elleni összefogásban. Mint mondta, igyekezett meggyőzni kollégiáit arról, hogy önző hozzáállás lenne ilyen vészterhes időkben megbontani a kormány egységét, békítő törekvései azonban nem jártak sikerrel. Ezzel kapcsolatban kemény kritikát is megfogalmazott, mint mondta: a parlamentben "erős a csordaszellem, ha a csorda mozdul, mindenki mozog vele". 

Végül köszönetet mondott feleségének, az egészségügyi rendszerben dolgozóknak, a fegyveres erőknek és a Miniszterelnökség munkatársainak.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Bejelentette veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom választás 2024 Bejelentette veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom A Mi Hazánk Mozgalom részéről a veszprémi elnökük, Kovacsics Zsolt száll ringbe az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. Mindezt Toroczkai László, a párt országos elnöke jelentette be pénteken Veszprémben, akitől azt is megtudtuk, hogy az európai parlamenti választáson is komoly ambícióik vannak. Ehhez egy európai szinten is jelentős támogatót már maguk mögött tudhatnak. ma 17:06 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. 2024. február 23. 13:48 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  tegnap 9:14 Hétfőn választ államfőt a parlament Hétfőn választ államfőt a parlament A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon. 2024. február 23. 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.