2022. december 3.
//
Ferenc névnap

Lemondott Boris Johnson brit miniszterelnök

2022. július 7. 14:21
BBC
Helyi idő szerint csütörtök délben, a Downing Street 10. szám alatt működő hivatala előtt mondott beszédet Boris Johnson brit miniszterelnök, melyben bejelentette távozását.

Boris Johnson 2019-ben vette át a brit kormány vezetését Theresa May akkori miniszterelnöktől, akinek a brexit okozta patthelyzet miatt kellett távoznia. Ezt megelőzően két cikluson át, 2008 és 2016 között London polgármestereként, majd külügyminiszterként csillantotta meg vezetői készségeit.

A konzervatív politikus vesztét az okozta, hogy 2020-ban, a koronavírus miatt bevezetett korlátozások közepette több alkalommal is munkahelyi összejöveteleken vett részt. Noha a hivatali munkát nem tiltotta a szabályozás, Johnsont több alkalommal is lencsevégre kapták, amint tisztségviselőkkel iszogat a miniszterelnöki rezidencia kertjében.

Boris Johnson a brexit-megállapodás aláírásakor (Fotó: a brit miniszterelnök hivatalos twitter-fiókja)Boris Johnson a brexit-megállapodás aláírásakor (Fotó: a brit miniszterelnök hivatalos twitter-fiókja)

A brit közvélemény a képek nyilvánosságra kerülését követően azonnal a miniszterelnök ellen fordult: a polgárok nem tűrték, hogy miközben rájuk a magyarnál sokkal szigorúbb korlátozások vonatkoztak, addig a kormányfő más normák szerint élte át ezt a vészterhes időszakot. A választóktól érkező nyomás a konzervatív párt képviselőit is arra ösztönözze, hogy kritizálják Johnsont, akit saját pártjából is többen lemondásra szólítottak fel. A 2021 szeptembere óta tartó kormányválság néhány héttel ezelőtt oda vezetett, hogy a Tory-párt bizalmatlansági szavazáson döntött a kormányfő jövőjéről. Akkor a többség még támogatta Johnsont, és a belső szabályzat szerint ezzel egy év türelmi időt nyert volna, addig nem lehetett volna újabb bizalmatlansági szavazást kezdeményezni. Júliusban azonban más irányból érte támadás a politikust: a kormány tagjai – miniszterek, államtitkárok, köztisztviselők – egymás után adták be lemondásukat. Bár szerdán Johnson még kijelentette, hogy marad tisztségében, a brit sajtó már akkor megírta, hogy helyzete tarthatatlanná vált: egyszerűen nem maradt a pártjában elég ember, aki hajlandó lenne feladatokat vállalni az általa vezetett kormányban. 

Így jutottunk el tehát oda, hogy brit idő szerint csütörtök délben Boris Johnson a Miniszterelnökség épülete előtt lemondott pártelnöki tisztségéről. Miniszterelnökként addig marad a helyén, amíg a párt döntést hoz utódjáról. Hogy erre mikor kerülhet sor, annak menetrendjét jövő héten hozza nyilvánosságra a Konzervatív Párt. 

Leköszönő beszédében Johnson hangsúlyozta: büszke eredményeire, köztük a brexit-megállapodás elfogadtatására, a pandémia kezelésére, és arra, hogy az Egyesült Királyság vezető szerepet töltött be a putyini agresszió elleni összefogásban. Mint mondta, igyekezett meggyőzni kollégiáit arról, hogy önző hozzáállás lenne ilyen vészterhes időkben megbontani a kormány egységét, békítő törekvései azonban nem jártak sikerrel. Ezzel kapcsolatban kemény kritikát is megfogalmazott, mint mondta: a parlamentben "erős a csordaszellem, ha a csorda mozdul, mindenki mozog vele". 

Végül köszönetet mondott feleségének, az egészségügyi rendszerben dolgozóknak, a fegyveres erőknek és a Miniszterelnökség munkatársainak.

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Helyi gyermekek írtak szlogeneket a V-Busznak
Helyi gyermekek írtak szlogeneket a V-Busznak
Menő, ha már suliba nem kísér az anyukád, gyere a megállóba, várunk a barátokkal. Ne lógjál a Facebook-on, utazzál V-Buszon!
Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romuluszt első látásra nem sok minden különbözteti meg egy átlagos katonától. Interjúnkkor is ugyanolyan terepszínű gyakorlóruhában jelent meg, ahogy bármelyik másik katona. Közelebbről megnézve a felvarrókat azonban szembetűnik, hogy altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával állunk szemben. Veszprémi látogatásakor egy ikonikus helyen, a MH Légierő Parancsnokságon, vagy ahogy sokan ismerik, a „Sziklában” beszélgettünk toborzásról, Veszprém stratégiai szerepéről a honvédelemben és a szomszédban dúló háborúról is.
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
A Pannon Egyetem szerdán rendezte meg hagyományosnak számító nyílt napját a B épület aulájában, ahová a középiskolai diákokat, tanárokat, illetve a szülőket is várták. Több mint hétszázötvenen vettek részt a programokon.
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
Bár a várban található egyházi épületek felújítása csak 2025-ben készül el, az Európa Kulturális Fővárosa évben szinte minden munkálatot szüneteltetnek majd.
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Persze minden relatív, az is, hogy november mennyire volt nyugodt, de az tény, hogy az októberi energiaválsággal kapcsolatos korlátozások után novembert már inkább az építkezések, programok és néhány meglepő sporteredmény jellemezte. Havi hírösszefoglalónkban felidézzük ezeket.