Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 29. Taksony
Veszprém
-1°C
2023. november 29. Taksony
Veszprém
-1°C

Lemondott Boris Johnson brit miniszterelnök

2022. július 7. 14:21 // Forrás: BBC
Helyi idő szerint csütörtök délben, a Downing Street 10. szám alatt működő hivatala előtt mondott beszédet Boris Johnson brit miniszterelnök, melyben bejelentette távozását.

Boris Johnson 2019-ben vette át a brit kormány vezetését Theresa May akkori miniszterelnöktől, akinek a brexit okozta patthelyzet miatt kellett távoznia. Ezt megelőzően két cikluson át, 2008 és 2016 között London polgármestereként, majd külügyminiszterként csillantotta meg vezetői készségeit.

A konzervatív politikus vesztét az okozta, hogy 2020-ban, a koronavírus miatt bevezetett korlátozások közepette több alkalommal is munkahelyi összejöveteleken vett részt. Noha a hivatali munkát nem tiltotta a szabályozás, Johnsont több alkalommal is lencsevégre kapták, amint tisztségviselőkkel iszogat a miniszterelnöki rezidencia kertjében.

Boris Johnson a brexit-megállapodás aláírásakor (Fotó: a brit miniszterelnök hivatalos twitter-fiókja)Boris Johnson a brexit-megállapodás aláírásakor (Fotó: a brit miniszterelnök hivatalos twitter-fiókja)

A brit közvélemény a képek nyilvánosságra kerülését követően azonnal a miniszterelnök ellen fordult: a polgárok nem tűrték, hogy miközben rájuk a magyarnál sokkal szigorúbb korlátozások vonatkoztak, addig a kormányfő más normák szerint élte át ezt a vészterhes időszakot. A választóktól érkező nyomás a konzervatív párt képviselőit is arra ösztönözze, hogy kritizálják Johnsont, akit saját pártjából is többen lemondásra szólítottak fel. A 2021 szeptembere óta tartó kormányválság néhány héttel ezelőtt oda vezetett, hogy a Tory-párt bizalmatlansági szavazáson döntött a kormányfő jövőjéről. Akkor a többség még támogatta Johnsont, és a belső szabályzat szerint ezzel egy év türelmi időt nyert volna, addig nem lehetett volna újabb bizalmatlansági szavazást kezdeményezni. Júliusban azonban más irányból érte támadás a politikust: a kormány tagjai – miniszterek, államtitkárok, köztisztviselők – egymás után adták be lemondásukat. Bár szerdán Johnson még kijelentette, hogy marad tisztségében, a brit sajtó már akkor megírta, hogy helyzete tarthatatlanná vált: egyszerűen nem maradt a pártjában elég ember, aki hajlandó lenne feladatokat vállalni az általa vezetett kormányban. 

Így jutottunk el tehát oda, hogy brit idő szerint csütörtök délben Boris Johnson a Miniszterelnökség épülete előtt lemondott pártelnöki tisztségéről. Miniszterelnökként addig marad a helyén, amíg a párt döntést hoz utódjáról. Hogy erre mikor kerülhet sor, annak menetrendjét jövő héten hozza nyilvánosságra a Konzervatív Párt. 

Leköszönő beszédében Johnson hangsúlyozta: büszke eredményeire, köztük a brexit-megállapodás elfogadtatására, a pandémia kezelésére, és arra, hogy az Egyesült Királyság vezető szerepet töltött be a putyini agresszió elleni összefogásban. Mint mondta, igyekezett meggyőzni kollégiáit arról, hogy önző hozzáállás lenne ilyen vészterhes időkben megbontani a kormány egységét, békítő törekvései azonban nem jártak sikerrel. Ezzel kapcsolatban kemény kritikát is megfogalmazott, mint mondta: a parlamentben "erős a csordaszellem, ha a csorda mozdul, mindenki mozog vele". 

Végül köszönetet mondott feleségének, az egészségügyi rendszerben dolgozóknak, a fegyveres erőknek és a Miniszterelnökség munkatársainak.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. tegnap 15:43 Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek V-Busz Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek 2024. február 1-től egy vonaljegy áráért utazhatnak a veszprémi helyi járatokon a diákok, jelentette be Porga Gyula polgármester. A V-Busz életében azonban nem ez lesz az egyetlen újítás a jövő évben, hamarosan új elektromos járművekkel is bővülhet a buszflotta. tegnap 11:49 Karikó Katalin diákévei a Lovassyban Karikó Katalin diákévei a Lovassyban A Nobel-díjas magyar biokémikus diákéveinek dokumentumai mellett a legérdekesebb, tudományhoz kötődő kitüntetéseit, elismeréseit is megmutatja a Szegedi Tudományegyetem által gondozott kiállítás a Lovassy László Gimnáziumban. tegnap 15:35 Az agrárminiszter segítségét kérik balatoni önkormányzatok a nagyvadak és a varjak miatt Az agrárminiszter segítségét kérik balatoni önkormányzatok a nagyvadak és a varjak miatt Az agrárminiszter segítségét kéri az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) a nagyvadállomány bel- és külterületi elszaporodása, valamint a varjak túlszaporodása miatt - közölte a szövetség társelnöke hétfőn. 2023. november 27. 13:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.