2022. augusztus 19.
//
Huba névnap

Tejsav alapú komplex kutatás-fejlesztés kezdődik a Pannon Egyetem közreműködésével

2022. július 12. 14:51
Pannon Egyetem
Csaknem egymilliárd forintos támogatást nyert a KALL Ingredients Kft. és a Pannon Egyetem a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül meghirdetett GINOP_PLUSZ-2.1.1-21 „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése" pályázaton, hogy a „Tejsav alapú komplex kutatás-fejlesztés a KALL Ingredients Kft. gyáregységében” című projektet megvalósítsa. Erről tartott sajtótájékoztatót kedden a projektben résztvevő KALL ingredients Kft. és a Pannon Egyetem.

A KALL Ingredients Európa legfiatalabb és legmodernebb kukorica feldolgozó üzeme. A magyar tulajdonú vállalat évi 530 000 tonna, kizárólag GMO mentes kukoricából állít elő takarmány- (CGF, csíra, glutén), cukor- (LDX, maltózok, glükóz szirupok, F42, F55 és F95), valamint alkohol termékeket (élelmiszeripari, gyógyszerkönyvi, technikai és ipari alkoholok).

A gyártás során fontos szerepe van a tejsavnak, mely egyrészt lehet hasznos a közvetlen vagy közvetett előállítás során, másrészt káros is a későbbi alkohol fermentációban. Ebben a pályázatban olyan új termékek és eljárások kifejlesztéséhez fogunk kutatásokat végezni, amely kihasználja a tejsav előnyös hatásait és visszaszorítja a károsokat.

„Ezekben a vészterhes időkben, amikor az az élelmiszerellátás biztonsága is kockán forog, különösen nagy jelentőségűek azok a kutatások, amelyek hazai mezőgazdasági termékek minél teljesebb körű és a legmagasabb hozzáadott értéket teremtő hasznosítását célozzák. A Pannon Egyetem a vegyipar és a biotechnológia területén több mint fél évszázados múltú, nemzetközileg elismert tudományos műhelyei jelentik a garanciát arra, hogy a kutatás-fejlesztés kézzelfogható, jelentős gazdasági eredményeket hozó innovatív megoldásokhoz fog vezetni a vállalati partnerünkkel szoros együttműködésben” – emelte ki Gelencsér András akadémikus, a Pannon Egyetem rektora.

„A Pannon Egyetem kutatói a biotechnológia és vegyészmérnöki területeken szakirodalmi és labor kísérleti munkával járulnak hozzá a KALL Ingredients üzemi méretű vizsgálataihoz. A tervezett együttműködés eredményeiből a technológiához egy mérnöki dokumentációs csomag is összeállításra kerül, ezzel is megalapozva egy későbbi beruházás lehetőségét.” – mondta el Dr. Nemestóthy Nándor.

Dr. Nagy Gábor, a Kall Ingredients Kft. Alkohol Energia üzemcsoport vezetője kiemelte, a KALL Ingredients Kft. és a Pannon Egyetem konzorciális együttműködés keretében, kihasználva a rendelkezésre álló szaktudást és laboratóriumi/ipari infrastruktúrákat, új termékek és eljárások kifejlesztéséhez szükséges tudásbázist, illetőleg meglévő technológiai vonalak intenzifikálását végzik a tejsav alapú komplex kutatás-fejlesztés tématerület keretében.

„A Pannon Egyetem stratégiájának fontos eleme, hogy hosszútávú oktatási és kutatás-fejlesztési partnerséget alakítson ki azokkal az ipari szereplőkkel, akik a saját területükön meghatározónak, mértékadónak számítanak. A Kall Ingredients Kft. mindenképpen ebbe a körbe tartozik, és tevékenysége több ponton illeszthető a Pannon Egyetem szakmai kompetenciáihoz. Bízom benne, hogy a projekt keretében számos olyan új technológiát és eljárást sikerül közösen kidolgoznunk, amely utána beépül a gyártásba, és növeli annak hatékonyságát” – tette hozzá Csillag Zsolt kancellár.

A Pannon Egyetem Tudás- és Technológiatranszfer Központja és a KALL Ingredients Kft. együtt gondoskodik a projekt során létrehozott közös szellemi alkotások hasznosításáról.

vehir.hu

További cikkek

Kerülhessenek közelebb a fenntarthatósághoz a hátrányos helyzetű fiatalok is!
Kerülhessenek közelebb a fenntarthatósághoz a hátrányos helyzetű fiatalok is!
Ünnepélyes keretek között újította meg hétfőn a Pannon Egyetem és a Hallgatói Önkormányzat együttműködését a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalok Egyesületével, valamint a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikummal.
Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen
Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem 2016-ban az EFOP-3.6.1-16 „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések” elnevezésű konstrukció keretében sikeresen pályázott és nyert el 955 779 039 forint vissza nem térítendő támogatást az EFOP-3.6.1-16-2016-00015 azonosító számú és „A Pannon Egyetem átfogó intézményfejlesztése az intelligens szakosodás elősegítése érdekében” című projekt megvalósítására.
A Pannon Egyetem megőrizte pozícióját a vidéki egyetemek között
A Pannon Egyetem megőrizte pozícióját a vidéki egyetemek között
Csütörtökön hirdették ki a felsőoktatási ponthatárokat, péntek délelőtt a Pannon Egyetemen sajtótájékoztatót tartottak arról, hányan kezdik meg ősztől tanulmányaikat az intézményben, s hogy mely szakok voltak a legnépszerűbbek.
Az egyetemen keresi jövőbeli mérnökeit a Thyssenkrupp
Az egyetemen keresi jövőbeli mérnökeit a Thyssenkrupp
Veszprémben, a Pannon Egyetemen nyitott fejlesztőirodát a cég.
Átvehették diplomájukat a Pannon Egyetem MFTK végzősei
Átvehették diplomájukat a Pannon Egyetem MFTK végzősei
A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar szerda délelőtt tartotta diplomaátadóját a B épület aulájában.