2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Tejsav alapú komplex kutatás-fejlesztés kezdődik a Pannon Egyetem közreműködésével

2022. július 12. 14:51
Pannon Egyetem
Csaknem egymilliárd forintos támogatást nyert a KALL Ingredients Kft. és a Pannon Egyetem a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül meghirdetett GINOP_PLUSZ-2.1.1-21 „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése" pályázaton, hogy a „Tejsav alapú komplex kutatás-fejlesztés a KALL Ingredients Kft. gyáregységében” című projektet megvalósítsa. Erről tartott sajtótájékoztatót kedden a projektben résztvevő KALL ingredients Kft. és a Pannon Egyetem.

A KALL Ingredients Európa legfiatalabb és legmodernebb kukorica feldolgozó üzeme. A magyar tulajdonú vállalat évi 530 000 tonna, kizárólag GMO mentes kukoricából állít elő takarmány- (CGF, csíra, glutén), cukor- (LDX, maltózok, glükóz szirupok, F42, F55 és F95), valamint alkohol termékeket (élelmiszeripari, gyógyszerkönyvi, technikai és ipari alkoholok).

A gyártás során fontos szerepe van a tejsavnak, mely egyrészt lehet hasznos a közvetlen vagy közvetett előállítás során, másrészt káros is a későbbi alkohol fermentációban. Ebben a pályázatban olyan új termékek és eljárások kifejlesztéséhez fogunk kutatásokat végezni, amely kihasználja a tejsav előnyös hatásait és visszaszorítja a károsokat.

„Ezekben a vészterhes időkben, amikor az az élelmiszerellátás biztonsága is kockán forog, különösen nagy jelentőségűek azok a kutatások, amelyek hazai mezőgazdasági termékek minél teljesebb körű és a legmagasabb hozzáadott értéket teremtő hasznosítását célozzák. A Pannon Egyetem a vegyipar és a biotechnológia területén több mint fél évszázados múltú, nemzetközileg elismert tudományos műhelyei jelentik a garanciát arra, hogy a kutatás-fejlesztés kézzelfogható, jelentős gazdasági eredményeket hozó innovatív megoldásokhoz fog vezetni a vállalati partnerünkkel szoros együttműködésben” – emelte ki Gelencsér András akadémikus, a Pannon Egyetem rektora.

„A Pannon Egyetem kutatói a biotechnológia és vegyészmérnöki területeken szakirodalmi és labor kísérleti munkával járulnak hozzá a KALL Ingredients üzemi méretű vizsgálataihoz. A tervezett együttműködés eredményeiből a technológiához egy mérnöki dokumentációs csomag is összeállításra kerül, ezzel is megalapozva egy későbbi beruházás lehetőségét.” – mondta el Dr. Nemestóthy Nándor.

Dr. Nagy Gábor, a Kall Ingredients Kft. Alkohol Energia üzemcsoport vezetője kiemelte, a KALL Ingredients Kft. és a Pannon Egyetem konzorciális együttműködés keretében, kihasználva a rendelkezésre álló szaktudást és laboratóriumi/ipari infrastruktúrákat, új termékek és eljárások kifejlesztéséhez szükséges tudásbázist, illetőleg meglévő technológiai vonalak intenzifikálását végzik a tejsav alapú komplex kutatás-fejlesztés tématerület keretében.

„A Pannon Egyetem stratégiájának fontos eleme, hogy hosszútávú oktatási és kutatás-fejlesztési partnerséget alakítson ki azokkal az ipari szereplőkkel, akik a saját területükön meghatározónak, mértékadónak számítanak. A Kall Ingredients Kft. mindenképpen ebbe a körbe tartozik, és tevékenysége több ponton illeszthető a Pannon Egyetem szakmai kompetenciáihoz. Bízom benne, hogy a projekt keretében számos olyan új technológiát és eljárást sikerül közösen kidolgoznunk, amely utána beépül a gyártásba, és növeli annak hatékonyságát” – tette hozzá Csillag Zsolt kancellár.

A Pannon Egyetem Tudás- és Technológiatranszfer Központja és a KALL Ingredients Kft. együtt gondoskodik a projekt során létrehozott közös szellemi alkotások hasznosításáról.

vehir.hu

További cikkek

Felsőoktatás: új kihívások, régi reflexek
Felsőoktatás: új kihívások, régi reflexek
Felsőoktatás a 21. században – új kihívások, régi reflexek címmel ültek össze a téma szakértői csütörtökön, a Pannon Egyetemen B épületének konferencia termében.
Műalkotásokkal a hulladékhegyek ellen
Műalkotásokkal a hulladékhegyek ellen
Hulladékból hoztak létre műalkotásokat a Pannon Egyetem általános- és középiskolásoknak valamint egyetemistáknak kiírt pályázatára jelentkezők. Kedden hirdettek eredményt.
Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen
Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem és konzorciumi partnere, a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Nonprofit Kft. 2,3 milliárd forint támogatásban részesült Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal döntésének értelmében. A 2023 március 1-jén indult 2022-1.1.1-KK-2022-00002 azonosítószámú „Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című projekt célja egy olyan komplex hulladékgazdálkodási elképzelés, koncepció kialakítása, amely innovatív, tudományosan alátámasztott megoldásokkal oldhatja meg az elkövetkező évek hulladékgazdálkodási kihívásait.
A körforgásos gazdaság megvalósítását segítő gyors tesztpéldány készítési módszerek kifejlesztése
A körforgásos gazdaság megvalósítását segítő gyors tesztpéldány készítési módszerek kifejlesztése
A HOFEKA Elektromos Ipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság és a Pannon Egyetem konzorciumi együttműködés keretében támogatási kérelmet nyújtott be a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz-2.1.1-21 kódszámú pályázati felhívásra. „A körforgásos gazdaság megvalósítását segítő gyors tesztpéldány készítési módszerek kifejlesztése” című, GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00120 azonosító számú támogatási kérelmet a Pénzügyminisztérium támogatásra alkalmasnak minősítette. A vissza nem térítendő támogatás összege 599,14 millió forint, ebből a Pannon Egyetem, mint konzorciumi tag 209,55 millió Ft támogatásban részesült. Az európai uniós forrásból támogatott projekt 2025. február 28-án kerül befejezésre.
Kereszttűzben a fenntarthatóság korlátai - Gelencsér András könyve Pécsen
Kereszttűzben a fenntarthatóság korlátai - Gelencsér András könyve Pécsen
A Pécsi Tudományegyetem Filozófiai Doktori Iskolája a Pannon Egyetem rektorát, Gelencsér Andrást látta vendégül, vagy ahogy ő fogalmazott: ültette a vádlottak padjára.