Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tejsav alapú komplex kutatás-fejlesztés kezdődik a Pannon Egyetem közreműködésével

2022. július 12. 14:51 // Forrás: Pannon Egyetem
Csaknem egymilliárd forintos támogatást nyert a KALL Ingredients Kft. és a Pannon Egyetem a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül meghirdetett GINOP_PLUSZ-2.1.1-21 „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése" pályázaton, hogy a „Tejsav alapú komplex kutatás-fejlesztés a KALL Ingredients Kft. gyáregységében” című projektet megvalósítsa. Erről tartott sajtótájékoztatót kedden a projektben résztvevő KALL ingredients Kft. és a Pannon Egyetem.

A KALL Ingredients Európa legfiatalabb és legmodernebb kukorica feldolgozó üzeme. A magyar tulajdonú vállalat évi 530 000 tonna, kizárólag GMO mentes kukoricából állít elő takarmány- (CGF, csíra, glutén), cukor- (LDX, maltózok, glükóz szirupok, F42, F55 és F95), valamint alkohol termékeket (élelmiszeripari, gyógyszerkönyvi, technikai és ipari alkoholok).

A gyártás során fontos szerepe van a tejsavnak, mely egyrészt lehet hasznos a közvetlen vagy közvetett előállítás során, másrészt káros is a későbbi alkohol fermentációban. Ebben a pályázatban olyan új termékek és eljárások kifejlesztéséhez fogunk kutatásokat végezni, amely kihasználja a tejsav előnyös hatásait és visszaszorítja a károsokat.

„Ezekben a vészterhes időkben, amikor az az élelmiszerellátás biztonsága is kockán forog, különösen nagy jelentőségűek azok a kutatások, amelyek hazai mezőgazdasági termékek minél teljesebb körű és a legmagasabb hozzáadott értéket teremtő hasznosítását célozzák. A Pannon Egyetem a vegyipar és a biotechnológia területén több mint fél évszázados múltú, nemzetközileg elismert tudományos műhelyei jelentik a garanciát arra, hogy a kutatás-fejlesztés kézzelfogható, jelentős gazdasági eredményeket hozó innovatív megoldásokhoz fog vezetni a vállalati partnerünkkel szoros együttműködésben” – emelte ki Gelencsér András akadémikus, a Pannon Egyetem rektora.

„A Pannon Egyetem kutatói a biotechnológia és vegyészmérnöki területeken szakirodalmi és labor kísérleti munkával járulnak hozzá a KALL Ingredients üzemi méretű vizsgálataihoz. A tervezett együttműködés eredményeiből a technológiához egy mérnöki dokumentációs csomag is összeállításra kerül, ezzel is megalapozva egy későbbi beruházás lehetőségét.” – mondta el Dr. Nemestóthy Nándor.

Dr. Nagy Gábor, a Kall Ingredients Kft. Alkohol Energia üzemcsoport vezetője kiemelte, a KALL Ingredients Kft. és a Pannon Egyetem konzorciális együttműködés keretében, kihasználva a rendelkezésre álló szaktudást és laboratóriumi/ipari infrastruktúrákat, új termékek és eljárások kifejlesztéséhez szükséges tudásbázist, illetőleg meglévő technológiai vonalak intenzifikálását végzik a tejsav alapú komplex kutatás-fejlesztés tématerület keretében.

„A Pannon Egyetem stratégiájának fontos eleme, hogy hosszútávú oktatási és kutatás-fejlesztési partnerséget alakítson ki azokkal az ipari szereplőkkel, akik a saját területükön meghatározónak, mértékadónak számítanak. A Kall Ingredients Kft. mindenképpen ebbe a körbe tartozik, és tevékenysége több ponton illeszthető a Pannon Egyetem szakmai kompetenciáihoz. Bízom benne, hogy a projekt keretében számos olyan új technológiát és eljárást sikerül közösen kidolgoznunk, amely utána beépül a gyártásba, és növeli annak hatékonyságát” – tette hozzá Csillag Zsolt kancellár.

A Pannon Egyetem Tudás- és Technológiatranszfer Központja és a KALL Ingredients Kft. együtt gondoskodik a projekt során létrehozott közös szellemi alkotások hasznosításáról.

vehir.hu
további cikkek
Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Mi kell ahhoz, hogy készpénz, hitelkártya és mobiltelefon nélkül, egy tálca Red Bullt valutaként használva vágjunk át fél Európán? Ezt a kérdést válaszolta meg három volt diákja a Pannon Egyetemnek, Horváth Ádám, Csrepka Máté és Hutvágner Dániel, amikor részt vettek a Red Bull „Can You Make It?” kihívásban. A verseny során 1257 nevű csapatukkal Milánóból Berlinbe utaztak, összegyűjtve a legtöbb pontot a magyar csapatok közül. 2024. június 13. 14:51 Egész Közép-Európában egyedülálló az a villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőmű, amit Öskü mellett építettek Egész Közép-Európában egyedülálló az a villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőmű, amit Öskü mellett építettek Magyarországon az elmúlt fél évtizedben a napenergiáé volt a főszerep, ami a megújuló energiák kiaknázását jelentette, a következő öt évben pedig az ebből nyert zöldenergia eltárolásának technikája lesz a középpontban, hangzott el kedden délelőtt a Pannon Egyetemen tartott sajtótájékoztatón, ahol pont egy olyan úttörőnek számító villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőművet mutattak be, ami Veszprém mellett, Öskün épült fel. Az Ideona Zrt. beruházása és az alkalmazott technológia egész Közép-Európában egyedülálló, hiszen jóval hosszabb ideig képes tárolni a napenergiát, mint technológiai elődei. 2024. június 4. 21:50 Rasovszky Kristóf olimpiai felkészülését támogatja a Pannon Egyetem és a VESC Rasovszky Kristóf Rasovszky Kristóf olimpiai felkészülését támogatja a Pannon Egyetem és a VESC A Veszprémi Egyetemi Sport Club csütörtök délelőtt tartotta meg sajtótájékoztatóját, melyen Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnok, az egyetem villamosmérnök hallgatója is részt vett. 2024. május 31. 18:42 Tizennégy lépésben a fenntarthatóbb jövőért Tizennégy lépésben a fenntarthatóbb jövőért Nyolcadik alkalommal rendezte meg a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényüket, melyet idén a Pannon Egyetemmel közösen szerveztek meg. 2024. május 24. 23:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.