Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az európai átlag feletti a magyarországi földgáztározók töltöttsége

2022. július 13. 12:53 // Forrás: MTI
Magyarországon az európai átlag feletti a földgáztározók töltöttsége - emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, az öt közép-európai külügyminiszter találkozóját követő sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter közölte: folyamatosan zajlik a magyarországi földgáztárolók feltöltése. A feltöltöttségi szint jelenleg 44 százalékos. Magyarország az éves fogyasztás 25,5 százalékát már betárolta, miközben Európában ez az átlag 16,7 százalék.  Emellett megindították a kereskedelmi tárgyalásokat annak érdekében, hogy a hosszútávú szerződéseken felül újabb földgázmennyiségeket vásároljanak. Számításaik szerint a fűtési szezon kezdete előtt még 700 millió köbméter vásárlása lehetséges.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet, hogy az európai kontinens "rendkívül durva kihívásokkal néz szembe, a háború miatt a fizikai biztonságunk került veszélybe". Ezt a szomszédos országok - és Magyarország is - még jobban érzi, mint a többi európai nemzet. Az európai országok gazdaságának háborús inflációs környezetben kell működniük, az energiaellátás "a totális bizonytalanság helyzetébe kezd süllyedni" - fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter a cseh, osztrák, szlovák, szlovén külügyminiszterrel a Puskás Arénában tartott tanácskozását követően fontosnak nevezte az öt ország gazdasági kapcsolatait, azok további erősítését is.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.