2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Pénteken mindenki előtt kiderül, szlovén szomszédunk mennyire boros nemzet

A Rozé, Rizling, Jazz Napok külföldi vendégét idén nem a színpadon kell keresni, sokkal inkább a borhűtők kínálatai közt. Ugyanis idén Szlovénia legrégebbi városából, Ptujból, pontosabban az alatta elterülő borospincékből is érkeztek palackok Veszprémbe a Ptujska klet borászat kínálatából. Szomszédunk borászati megoldásait és termékeit pénteken pedig bárki megkóstolhatja az Óváros téren, amikor a szlovén vendégek részvételével tartanak kóstolót kora este.

Az alig húszezres várost körülbelül 2000 évvel ezelőtt még a rómaiak alapították a mai Szlovénia északi részén, egyik legismertebb látnivalója pedig a Dráva felduzzasztásával létrejött Ptuji-tó. Viszont, ami Veszprém és kiváltképp az éppen zajló Rozé, Rizling, Jazz Napok szempontjából lényegesebb információ az az, hogy a város alatt terül el Európa egyik legrégebbi borospincéje a Ptujska klet.

Amellett, hogy itt őrzik a legrégebbi szlovén bort, a „Zlata trtat” is 1917-ből, szinte az összes évjáratból fellelhető palack bortrezorban, amelyek közt több díjnyertes tétel található.

Napjainkban a Ptujska klet egy modern, terroir- és fajtakifejező, a szlovén Stájervidék jellegzetes hűvös éghajlatú boraira koncentráló pincészet stílusát képviseli. Az itt készülő Pullus márkajelzésű borral a borászok arra törekednek, hogy az a kifejező, változatos és jellegzetes aromákkal rendelkező, tökéletesen kiegyensúlyozott, könnyen iható és a legmagasabb minőségi osztályba sorolt egészséges borok szinonimája legyen, amit a világ legnagyobb borversenyein az elmúlt évtizedben szerzett több mint 300 díj és érem is bizonyít.

A Rozé, Rizling, Jazz Napokon ezekből lehet megtalálni három palackot is a kínálatban, viszont péntek este 17:45 órától további hárommal bővül ki ez a sor a VIP-teraszra szervezett kóstolón, ahol Tungli Péter, a VEB 2023 gasztronómiai és borászati projektek vezetőjének útmutatása mellett Szlovéniából, egyenesen a borászatból is érkeznek szakemberek a kóstolóra.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak. A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Dr. Udvardy György, veszprémi érsek a Szent Mihály székesegyházban tart misét, de videóüzenetében minden embernek üzent.
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.