Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pénteken mindenki előtt kiderül, szlovén szomszédunk mennyire boros nemzet

2022. július 14. 16:08
A Rozé, Rizling, Jazz Napok külföldi vendégét idén nem a színpadon kell keresni, sokkal inkább a borhűtők kínálatai közt. Ugyanis idén Szlovénia legrégebbi városából, Ptujból, pontosabban az alatta elterülő borospincékből is érkeztek palackok Veszprémbe a Ptujska klet borászat kínálatából. Szomszédunk borászati megoldásait és termékeit pénteken pedig bárki megkóstolhatja az Óváros téren, amikor a szlovén vendégek részvételével tartanak kóstolót kora este.

Az alig húszezres várost körülbelül 2000 évvel ezelőtt még a rómaiak alapították a mai Szlovénia északi részén, egyik legismertebb látnivalója pedig a Dráva felduzzasztásával létrejött Ptuji-tó. Viszont, ami Veszprém és kiváltképp az éppen zajló Rozé, Rizling, Jazz Napok szempontjából lényegesebb információ az az, hogy a város alatt terül el Európa egyik legrégebbi borospincéje a Ptujska klet.

Amellett, hogy itt őrzik a legrégebbi szlovén bort, a „Zlata trtat” is 1917-ből, szinte az összes évjáratból fellelhető palack bortrezorban, amelyek közt több díjnyertes tétel található.

Napjainkban a Ptujska klet egy modern, terroir- és fajtakifejező, a szlovén Stájervidék jellegzetes hűvös éghajlatú boraira koncentráló pincészet stílusát képviseli. Az itt készülő Pullus márkajelzésű borral a borászok arra törekednek, hogy az a kifejező, változatos és jellegzetes aromákkal rendelkező, tökéletesen kiegyensúlyozott, könnyen iható és a legmagasabb minőségi osztályba sorolt egészséges borok szinonimája legyen, amit a világ legnagyobb borversenyein az elmúlt évtizedben szerzett több mint 300 díj és érem is bizonyít.

A Rozé, Rizling, Jazz Napokon ezekből lehet megtalálni három palackot is a kínálatban, viszont péntek este 17:45 órától további hárommal bővül ki ez a sor a VIP-teraszra szervezett kóstolón, ahol Tungli Péter, a VEB 2023 gasztronómiai és borászati projektek vezetőjének útmutatása mellett Szlovéniából, egyenesen a borászatból is érkeznek szakemberek a kóstolóra.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Budapesten koncertezik a Mandoki Soulmates Budapesten koncertezik a Mandoki Soulmates Szent István ünnepe alkalmából Budapest szívében, a Bazilika előtti téren idén, augusztus 18-án 19:00 órától újra életre kel a többszörös platina- és aranylemezes Mandoki Soulmates muzsika. ma 8:50 Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Rendezzük el szépen polcokra azokat az élményeket, amiket a Gyárkert 2024-es nyitóhétvégéjén kaptunk! tegnap 16:23 Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. tegnap 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. 2024. június 23. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.