Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 19. Emília
Veszprém
25°C
2024. július 19. Emília
Veszprém
25°C

Megvalósul a rátótiak régi álma

2022. július 19. 16:00
Öt kilométer hosszan épül kerékpárút Gyulafirátóton keresztül, ami a kádártai kerékpárutat köti majd össze az eplényi erdei makadámúttal.

Az egymilliárd forintos uniós forrásból, a Modern Városok Programban épülő új kerékpárút régi vágya a rátótiaknak. A szakasz – amelynek építése a napokban kezdődhet meg, miután a kivitelező Practical kft. átveszi a munkaterületet – többszörös jelentőséggel bír, hiszen nemcsak Gyulafirátótot köti majd össze a belvárossal, hanem Veszprémet Eplénnyel, illetve része a Győr és Őriszentpéter közötti 8A jelzésű országos jelentőségű kerékpárútnak is. 

A munkaterület átadása előtt Porga Gyula polgármester a gyulafirátóti buszfordulónál tartott sajtótájékoztatón elmondta: a városvezetésnek stratégiai célja, hogy minél sűrűbbre szője a megyeszékhely kerékpárút-hálózatát. Amikor elkezdtek ezen munkálkodni, még csak Balatonalmádi és Kádárta felé lehetett elhagyni a várost, mostanra azonban már Nemesvámos, Felsőörs és Márkó irányába is megépültek az utak – noha utóbbit még hivatalosan nem adták át. A polgármester szerint a gyulafirátóti szakasz két okból is fontos: egyfelől egy újabb városrész lesz kerékpárral elérhető, másfelől pedig a kívülről érkezők számára összeköttetést jelent majd a Bakony és Veszprém között. Mindeközben az útépítés a növényzet megújítását is magával hozza: összesen 102 fát és 3210 cserjét telepítenek az útvonal mentén. 

Brányi Mária alpolgármester elmondta, hogy az új útvonal mellett több helyen vízvételi lehetőséget is biztosítanak, szabadtéri sporteszközöket helyeznek ki. Az öt kilométeren többféle konstrukcióban haladhatnak majd a kerékpárosok: hol új építésű kerékpárúton, hol gyalogosokkal közös felületen közlekedhetnek: mindenütt a lehetőségekhez, adottságokhoz mérten legkedvezőbb megoldást választották. Az alpolgármester hangsúlyozta: Veszprém domborzatához mérten kifejezetten büszkék lehetünk a kerékpárút-hálózatunkra, aminek további fejlesztése is tervben van: két szakaszon, a felsőörsi és márkói utakon az elektromos kerékpárokat kiszolgáló infrastruktúrát is kiépítenek.


 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.