Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
0°C
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
0°C

Megvalósul a rátótiak régi álma

2022. július 19. 16:00
Öt kilométer hosszan épül kerékpárút Gyulafirátóton keresztül, ami a kádártai kerékpárutat köti majd össze az eplényi erdei makadámúttal.

Az egymilliárd forintos uniós forrásból, a Modern Városok Programban épülő új kerékpárút régi vágya a rátótiaknak. A szakasz – amelynek építése a napokban kezdődhet meg, miután a kivitelező Practical kft. átveszi a munkaterületet – többszörös jelentőséggel bír, hiszen nemcsak Gyulafirátótot köti majd össze a belvárossal, hanem Veszprémet Eplénnyel, illetve része a Győr és Őriszentpéter közötti 8A jelzésű országos jelentőségű kerékpárútnak is. 

A munkaterület átadása előtt Porga Gyula polgármester a gyulafirátóti buszfordulónál tartott sajtótájékoztatón elmondta: a városvezetésnek stratégiai célja, hogy minél sűrűbbre szője a megyeszékhely kerékpárút-hálózatát. Amikor elkezdtek ezen munkálkodni, még csak Balatonalmádi és Kádárta felé lehetett elhagyni a várost, mostanra azonban már Nemesvámos, Felsőörs és Márkó irányába is megépültek az utak – noha utóbbit még hivatalosan nem adták át. A polgármester szerint a gyulafirátóti szakasz két okból is fontos: egyfelől egy újabb városrész lesz kerékpárral elérhető, másfelől pedig a kívülről érkezők számára összeköttetést jelent majd a Bakony és Veszprém között. Mindeközben az útépítés a növényzet megújítását is magával hozza: összesen 102 fát és 3210 cserjét telepítenek az útvonal mentén. 

Brányi Mária alpolgármester elmondta, hogy az új útvonal mellett több helyen vízvételi lehetőséget is biztosítanak, szabadtéri sporteszközöket helyeznek ki. Az öt kilométeren többféle konstrukcióban haladhatnak majd a kerékpárosok: hol új építésű kerékpárúton, hol gyalogosokkal közös felületen közlekedhetnek: mindenütt a lehetőségekhez, adottságokhoz mérten legkedvezőbb megoldást választották. Az alpolgármester hangsúlyozta: Veszprém domborzatához mérten kifejezetten büszkék lehetünk a kerékpárút-hálózatunkra, aminek további fejlesztése is tervben van: két szakaszon, a felsőörsi és márkói utakon az elektromos kerékpárokat kiszolgáló infrastruktúrát is kiépítenek.


 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Fényes pont Veszprém történelmében Fényes pont Veszprém történelmében A néma nőtüntetésre emlékezett szerdai rendezvényén a Veszprémi Nők Kerekasztala (VENŐKE) a megyei könyvtárban. tegnap 21:58 Havazásra figyelmeztet a Magyar Közút, narancs riasztás ónos eső miatt Havazásra figyelmeztet a Magyar Közút, narancs riasztás ónos eső miatt Jelentősebb mennyiségű hó érkezhet – figyelmeztet keddi közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2023. december 5. 18:20 Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba A Pannon Egyetem és a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikuma szorosabbra fűzte kapcsolatát azzal, hogy kiegészítették már meglévő megállapodásukat. amely eddig alapvetően a vegyipari, informatikai és távközlés területén megvalósult képzéseket foglalta magába.  A Pannon Egyetem a Humántudományi Karon meghirdetett óvodapedagógus,tanító és pedagógia alapszakokat hozzákapcsolja a technikumban folytatott kisgyermekgondozó- és nevelő képzéshez.   2023. december 5. 18:01 Pedagógus béremelést jelentett be Pintér Pedagógus béremelést jelentett be Pintér A cél a gyermekek tudásszintjének növelése, hogy versenyképesek legyenek az Európai Unió területén - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn az Országgyűlés kulturális bizottsága előtti éves meghallgatásán. 2023. december 4. 17:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.