Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémi fiatalok a közjóért

2022. július 25. 12:00
Szűk egy éve pár helyi fiatal közösségbe szerveződött, ami aztán nagyon hamar intézményes formát öltött azáltal, hogy létrehozták a ProBono Veszprémért Egyesületet. Bár a civil szervezet egy latin kifejezést választott nevének, ami mögötte van nem a rétegnek számító magas kultúrát képviseli, sokkal inkább egy fiatalos, aktív, a tágabb veszprémi közösségért való tenni akarást tükrözi, ami már első akciókban is megnyilvánult. Az egyesület elnökét, Redling Andrást kérdeztük ezekről.

Mi volt a fő motiváció az egyesület megalapítása mögött?

Hiányát éreztük egy olyan civil szervezetnek, amely lokálpatrióta, a város közösségéért tenni akaró fiatalokat foglal magába. Egyértelműen érzékelhető, hogy a Veszprém fiataljai szeretik a várost, ahol élnek és szívesen tesznek érte, csupán az összehangolásuk hiányzott és ezt az űrt akarjuk betölteni.

Kik alkotják a tagságot?

Többségében egyszerű, veszprémi, egyetemista korú fiatalok, akik közül sokan ugyan máshol tanulnak, de szívesen áldoznak szabadidejükből arra, hogy szülővárosukért tegyenek. Az alapító tagok, közel 20-an egymás ismeretségi köréből jöttek, akikkel hasonló a gondolkodásunk.

Mivel foglalkoznak, mi az egyesület fő tevékenysége?

A nevünkből adódóan szívességi, önkéntes alapon szervezünk, vagy veszünk részt akciókban, ha kell kerítést, vagy korlátot festünk, de segédkeztünk már különböző programok lebonyolításában, például az Egyetemváros képviseletében a városrészeket bemutató Gizella-napi felvonuláson.

Szerencsére az önkormányzati képviselők is szívesen együttműködnek velünk. Csík Richárd és Halmay Gábor a kezdettől fogva mellettünk állnak.

A pro bono pubilco kifejezést magyarul úgy fordítják, hogy a közjóért. Egy latin kifejezés az önként vállalt és fizetés nélküli szakmai munkára vagy csökkentett díjas tevékenységre utal, leginkább a jogban használatos kifejezés.

Mik a jövőbeni tervek?

Mivel egy viszonylag frissen alapított szervezet vagyunk, mindenképpen szeretnénk a tagságunkat bővíteni. Folyamatosan várjuk és nyitottak vagyunk az új tagokra. Az elkövetkezendő években minél több és nagyobb jelentőségű, a közösség javát szolgáló projektbe szeretnénk belekezdeni. Ezen kívül elkezdtük az egyeztetéseket a helyi középiskolákkal is, mivel lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a diákok nálunk töltsék el az érettségihez kötelező önkéntes munkát. A Vetési Albert Gimnáziummal már kialakult ez a kapcsolat, nagyon pozitívan fogadták megkeresésünket, ezután a többi középiskola felé is szeretnénk nyitni.

Jelenleg főleg az Egyetemvárosban vagyunk jelen, de szeretnénk, ha Veszprém minden szegletében lennének ProBono-s emberek, akik segítik a helyi közösségi élet fejlődését és a város szépítését.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.