Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Hidroplán a Balatonon

2022. július 26. 4:00
Közel egy hónapja, június 21-én a Balaton vizén ismét landolt egy hidroplános repülőgép. A gép a Keszthelyi-öbölben szállt le, amire 84 éve nem volt példa. Azóta többször láthatták a tó fölött keringő magyar lajstromjelű járművet, ahogy a hullámokra ereszkedik. Hogy pontosan miért jelent meg ilyen gép ismét a Balaton felett, arról Vitézy Dávid, közlekedési államtitkár osztott meg több információt.

Széchey Márton Airbus-oktatókapitány, az Aeroexpress Cessna 206 típusú hidroplános géppel ereszkedett le a Balaton felszínére június 21-én. A hatóságok kijelöltek egy másfél négyzetkilométernyi kör alakú vízfelületet, amit kisgéphajókkal biztosított a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és az Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Ez eddig csupán egy egyszerű légi közlekedéssel kapcsolatos mínuszos hír is lehetne, mégis az esemény ennél sokkal nagyobb nemzetstratégia jelentőséggel bír.

Kevésbé ismert tény, de a hidroplános közlekedés a második világháború előtt igen nagy karriert futott be Magyarországon.

A történet 1916-ban kezdődik, amikor az olasz frontra induló repülők közbenső leszállást végeztek a Balatonon, hogy megpihenjenek és ellenőrizhessék a gépet, így biztonságban vághattak neki a nagyjából négyszáz kilométer hosszú útnak. Miután ilyen jól szerepelt a keszthelyi kikötő, vízirepülő bázissá avatták, de utána már egy repülő sem érkezett ide.

Kép forrása: Vitézy Dávid / FacebookKép forrása: Vitézy Dávid / Facebook

A háború vége után pár évvel 1923-ban, mindenki számára elérhetővé tették a hidroplános közlekedést és a külföldi járatok mellett, a fővárost összekötötték a Balatonnal. Az első légitaxis utazás 1923. június 29-én volt Budapest és Siófok között. A Dunáról elrugaszkodva 1000 méter magasra emelkedett a gép, hogy esetleges technikai probléma esetén kényszerleszállást tudjanak végezni a Velencei-tavon vagy a Balaton keleti medencéjében. 1924-re olyan népszerű lett a hidroplán, hogy a légi közlekedés rendészeti szabályait meghatározták 10 pontba szedve. Ebben többek között szó van az útlevelekkel, a légi felségjoggal, a légiközlekedéssel, a tilalmi övezetekkel, a látványos repülésekkel, a mutatványokkal, de még a vízirepülőgépekkel kapcsolatos, valamint a kényszerleszállás esetén követendő szabályokról is.

A mostani, 2022-es tesztrepüléseket a hatóságok részvételével azzal a céllal szervezték, hogy elinduljon egy folyamat, aminek a végén ismét lehetőség nyílik a hazai vizeken hidroplános leszállásra. (Jelenleg a hazai jogszabályok nem teszik ezt lehetővé.) Először a Dunán végeztek ilyen teszteket, majd ezek sikere után június végétől a Balaton fölött is megjelent ez az összetéveszthetetlen gép. Ezek a tesztrepülések sokat segítenek a megfelelő törvényi szabályozás kialakításában.

Az Aeroexpresst 2021-ben az Aeropark Repülőmúzeumot működtető Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) alapítója, Somogyi-Tóth Dániel és unokatestvére Széchey Márton hozta létre régi barátjukkal Marozsi Lászlóval. Később csatlakozott hozzájuk Simon Márton kapitány, aki a bőnyi repülőtér vezetője és kisgépes üzemeltetési szakember. Az LKK a Közlekedési Múzeum partnereként működteti az Aeroparkot. A Balaton fölött többször lehet majd látni az Aeroexpress hidroplánját, hiszen a csapat arra törekszik, hogy Magyarország a vízirepülés regionális központjává válhasson.

vehir.hu
további cikkek
Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.