2022. augusztus 19.
//
Huba névnap

Hidroplán a Balatonon

Közel egy hónapja, június 21-én a Balaton vizén ismét landolt egy hidroplános repülőgép. A gép a Keszthelyi-öbölben szállt le, amire 84 éve nem volt példa. Azóta többször láthatták a tó fölött keringő magyar lajstromjelű járművet, ahogy a hullámokra ereszkedik. Hogy pontosan miért jelent meg ilyen gép ismét a Balaton felett, arról Vitézy Dávid, közlekedési államtitkár osztott meg több információt.

Széchey Márton Airbus-oktatókapitány, az Aeroexpress Cessna 206 típusú hidroplános géppel ereszkedett le a Balaton felszínére június 21-én. A hatóságok kijelöltek egy másfél négyzetkilométernyi kör alakú vízfelületet, amit kisgéphajókkal biztosított a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és az Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Ez eddig csupán egy egyszerű légi közlekedéssel kapcsolatos mínuszos hír is lehetne, mégis az esemény ennél sokkal nagyobb nemzetstratégia jelentőséggel bír.

Kevésbé ismert tény, de a hidroplános közlekedés a második világháború előtt igen nagy karriert futott be Magyarországon.

A történet 1916-ban kezdődik, amikor az olasz frontra induló repülők közbenső leszállást végeztek a Balatonon, hogy megpihenjenek és ellenőrizhessék a gépet, így biztonságban vághattak neki a nagyjából négyszáz kilométer hosszú útnak. Miután ilyen jól szerepelt a keszthelyi kikötő, vízirepülő bázissá avatták, de utána már egy repülő sem érkezett ide.

Kép forrása: Vitézy Dávid / FacebookKép forrása: Vitézy Dávid / Facebook

A háború vége után pár évvel 1923-ban, mindenki számára elérhetővé tették a hidroplános közlekedést és a külföldi járatok mellett, a fővárost összekötötték a Balatonnal. Az első légitaxis utazás 1923. június 29-én volt Budapest és Siófok között. A Dunáról elrugaszkodva 1000 méter magasra emelkedett a gép, hogy esetleges technikai probléma esetén kényszerleszállást tudjanak végezni a Velencei-tavon vagy a Balaton keleti medencéjében. 1924-re olyan népszerű lett a hidroplán, hogy a légi közlekedés rendészeti szabályait meghatározták 10 pontba szedve. Ebben többek között szó van az útlevelekkel, a légi felségjoggal, a légiközlekedéssel, a tilalmi övezetekkel, a látványos repülésekkel, a mutatványokkal, de még a vízirepülőgépekkel kapcsolatos, valamint a kényszerleszállás esetén követendő szabályokról is.

A mostani, 2022-es tesztrepüléseket a hatóságok részvételével azzal a céllal szervezték, hogy elinduljon egy folyamat, aminek a végén ismét lehetőség nyílik a hazai vizeken hidroplános leszállásra. (Jelenleg a hazai jogszabályok nem teszik ezt lehetővé.) Először a Dunán végeztek ilyen teszteket, majd ezek sikere után június végétől a Balaton fölött is megjelent ez az összetéveszthetetlen gép. Ezek a tesztrepülések sokat segítenek a megfelelő törvényi szabályozás kialakításában.

Az Aeroexpresst 2021-ben az Aeropark Repülőmúzeumot működtető Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) alapítója, Somogyi-Tóth Dániel és unokatestvére Széchey Márton hozta létre régi barátjukkal Marozsi Lászlóval. Később csatlakozott hozzájuk Simon Márton kapitány, aki a bőnyi repülőtér vezetője és kisgépes üzemeltetési szakember. Az LKK a Közlekedési Múzeum partnereként működteti az Aeroparkot. A Balaton fölött többször lehet majd látni az Aeroexpress hidroplánját, hiszen a csapat arra törekszik, hogy Magyarország a vízirepülés regionális központjává válhasson.

vehir.hu

További cikkek

Orosz gép miatt riasztották a magyar Gripeneket a Baltikumba
Orosz gép miatt riasztották a magyar Gripeneket a Baltikumba
Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek - közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön Facebook-oldalán.
Az ünnep miatt változnak a MÁV-Volán csoport menetrendjei
Az ünnep miatt változnak a MÁV-Volán csoport menetrendjei
Az augusztus 20-ai budapesti tűzijáték után több kocsival közlekedő vonatokat indít a MÁV. Változik a Volánbusz menetrendje is az ünnepi hétvégén.
Petíciót indítottak a reformerek Udvardy érsek leváltására
Petíciót indítottak a reformerek Udvardy érsek leváltására
A Reformerek Párt részéről Varga-Damm Andrea, a párt elnöke és Kovács Rajmund alelnök Veszprémben jelentették be, hogy online petíciót indítanak annak érdekében, hogy meggyőzzék a szentatyát a veszprémi érsek leváltásáról.
A szőlőműveléssel ismerkedhettek a veszprémi gyerekek a német önkormányzat táborában
A szőlőműveléssel ismerkedhettek a veszprémi gyerekek a német önkormányzat táborában
A Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat az immár hagyományosnak mondható nyári táborát, szám szerint a harmadikat augusztus 1. és 5. között rendezte meg.
Nem lehetne, hogy akkor most egy kicsit tényleg visszaveszünk?
Nem lehetne, hogy akkor most egy kicsit tényleg visszaveszünk?
Miközben az eddig ismert, kényelmes világunk összeomlóban van, ahelyett hogy kicsit észbe kapnánk, még mindig a gázpedált tapossuk. Pedig nagyon ideje lenne a fékre lépni.