Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Dobjuk el a jojót, maradjunk karcsúak!

2022. július 26. 9:41

A fogyókúrák Szent Grálja, a titok, amit mindenki kutat: hogyan maradjunk formában? Bár a Szent Grált még nem találták meg, a tartós fogyás titka ennél egyszerűbb.

Soha többé jojó!

A fogyni vágyók rendszerint két kifejezést kapcsolnak össze a diétával: az egyik a rettegett jojó, a másik a fokozatosság. A jojót mindenképp kerülni érdemes. Ez akkor következik be, ha a diétázó hirtelen, drámai életmódváltással igyekszik gyorsan elérni a célsúlyt, esetleg étrend-kiegészítőket vásárol a VERTIM oldaláról, majd utána mindent úgy folytat, mintha mi se történt volna. 

Ekkor természetesen a következmények előre láthatóak: a helytelen életmód vezetett a túlsúlyhoz, nem érdemes azt hinni, hogy másodjára nem ugyanaz lesz az eredmény. De hogyan kerülhető el a jojó-hatás?

Semmi dráma!

A legfontosabb tényező, hogy észben kell tartani a “lassú víz partot mos” elvét. Aki eddig rendszeres édességfogyasztó volt, nehezen fog hozzászokni ahhoz a gondolathoz, hogy nem ehet több csokit. 

Ilyen esetben fontos elfogadni azt a tényt, amit magyarul először talán Béres Alexandra mondott ki: a túlsúly évek alatt kúszott fel, irreális azt várni, hogy napok, hónapok alatt tűnjön el, és ne jöjjön vissza. Hosszú távon eredményesebb először az édességfogyasztást lassan csökkenteni, és gondolkozni azon, hogy a kedvenc fogásoknak van-e diétás vagy diétásabb variációja, amelyet bűntudat nélkül lehet fogyasztani.

Új, élhető szabályok

A tartós eredményekhez tehát elsősorban belátásra van szükség. Be kell látni azt, hogy nehéz, néha emberfeletti feladat azt elvárni, hogy hirtelen, egyik napról a másikra változzanak meg olyan szabályok, amelyek akár egy élet rossz szokásai során rögzültek. 

Fontos érezni azt is, hogy nem baj az, ha egyik vagy másik szabály egyszer-egyszer elfelejtődik. Ez nem azt jelenti, hogy minden szombaton túleheti magát az ember, sokkal inkább azt, hogy nem jó ötlet stresszelni, illetve az egész fogyókúra sikertelenségétől rettegni, ha lecsúszott egy túrórudi. Ez nem így van. Helyette annyi történik, hogy az életmódváltás hosszabb ideig tart, de kellő kitartással eléri majd a célját.

Ne múljék el tőlem ez a pohár!

Ezzel összefüggésben a harmadik fontos szabály: semmit megtagadni, mindent mértékkel! Ha egy fogyókúra lényegi eleme, hogy egész tápanyagcsoportokat iktat ki, az biztosan kudarcra van ítélve. Az emberi szervezetnek szüksége van zsírra, és fogyasztani fog cukrot. A kérdés a mennyiség. 

Természetesen ez sem azt jelenti, hogy a folyadékpótlást mindenképpen a sör jelentse, mivel tudnivaló, hogy az alkoholfogyasztást érdemes nagymértékben csökkenteni, vagy akár teljesen elhagyni. Sokkal inkább arról van szó, hogy a fogások méretének egyszerű csökkentésével is meglepő eredmények érhetőek el. 

Itt is igaz az, hogy az okosan összeállított étrend vezet tartós eredményre, a “kihágások” nem gáncsolják el végleg a törekvéseket, inkább csak lassítják az állapotjavulást. Józan ésszel, és saját magunk szeretetével sokkal tovább jutunk, mint önsanyargatással. Sok sikert!
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.