2022. augusztus 17.
//
Jácint névnap

A hónap embere lett Mentha

A veszprémi murálok ötletgazdája és megalkotója a Haszkovó Hírmondó közönségszavazásán nyerte el az elismerést.

A nemrégiben indult podcast, a Haszkovó Hírmondó célja, hogy lehetőséget adjon mélyebb beszélgetésekre a lakótelepen élő, annak hétköznapjait, közösségét formáló személyekkel. A műsorban megfordult már olyan közismert veszprémiek, mint Éles József, Éles Benedek és Fazekas Gergő, de a lakótelepen működő Pléh Büfé tulajdonosát is megismerhették a hallgatók.

A Haszkovó Hírmondó pedig A hónap embere néven egy új rovattal is gazdagodott, melynek első vendége, június hónap embere a közönség szavazatai alapján a Hősök zenekar tagja, Ozsváth Gergely, Mentha volt. Az elismerés ezúttal elsősorban a veszprémi murálok megalkotásáért szólt, mellyel Veszprém is bekapcsolódott a nemzetközi street art művészetbe.

Az adásban Mentha mesélt a festéseket megelőző munkálatokról, arról, hogy lehet-e ma bárhol tanulni a graffiti művészetet és mennyire segítette korábbi porcelánfestői tapasztalata és húszéves graffitis múltja az óriás falfestmények megalkotásában. Elárulta, korábban is álmodozott hasonló projektekről, de tavaly jött el végül az idő, hogy a Westprememural ötletével megkeresse Ovádi Péter parlamenti képviselőt, majd a Lélektér Alapítvány koordinálásával és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával elkészüljön az első murál, amelyet idén még három követett. Minden falfestményhez ő rajzolta meg a grafikákat is, amelyeket aztán ipari projektorral vetítettek ki, hogy felskicceljék a kontúrokat a festéshez.

Mint mondta, nem tudna kedvencet választani a murálok közül, mert mindegyikhez kötődik valamilyen különleges emléke, s bár örök elégedetlennek vallja magát, aki mindig tudna valamit javítani az alkotásokon, egy idő után el kell engedni azokat.

Mentha azóta egyébként már Győrben is készített falfestményt felkérésre, a jövőben pedig örülne neki, ha akár olyan alkotások is készülhetnének, amelyeknek nem feltétlenül van helyi kötődése.

Talán erre is van esély, hiszen ahogy Ovádi Péter fogalmazott, a murálok köré egy közösség alakult mostanra, amelyeket becsben tartanak a helyiek és sokan szeretnék, ha a saját házfalukat is díszítené egy festmény. Ez pedig azt is bizonyítja, hogy Veszprémben az álmok valóra válnak, különösen, ha valaki annyira beleteszi a szívét-lelkét, mint Mentha.

A díjat Ovádi Péter parlamenti képviselő és Jung Edina, a Haszkovó Hírmondó ötletgazdája adta átA díjat Ovádi Péter parlamenti képviselő és Jung Edina, a Haszkovó Hírmondó ötletgazdája adta át

Ozsváth Gergely mellett a hónap embere emléklapot vehetett át Ozsváth Tamás és Moravetz Ákos „Ike” is, akik szintén részt vettek a murálok elkészítésében.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Veszprém hangja
Veszprém hangja
Vannak vidékek, amelyeket felidézve egyből megszólal a zene a fülünkben. New Orleansra gondolunk és fürge jazz szólamok csendülnek fel lelki szemeink előtt, Milánóban járunk és halljuk az operát az ablakokon kiáradni, Párizsról álmodozunk és közben Edith Piaf sanzonokat dúdolunk. Na és mi a helyzet Veszprémmel? Veszprém minden bizonnyal a cross-over műfaj hazája lenne.
A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
2022. augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.