2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

A hónap embere lett Mentha

A veszprémi murálok ötletgazdája és megalkotója a Haszkovó Hírmondó közönségszavazásán nyerte el az elismerést.

A nemrégiben indult podcast, a Haszkovó Hírmondó célja, hogy lehetőséget adjon mélyebb beszélgetésekre a lakótelepen élő, annak hétköznapjait, közösségét formáló személyekkel. A műsorban megfordult már olyan közismert veszprémiek, mint Éles József, Éles Benedek és Fazekas Gergő, de a lakótelepen működő Pléh Büfé tulajdonosát is megismerhették a hallgatók.

A Haszkovó Hírmondó pedig A hónap embere néven egy új rovattal is gazdagodott, melynek első vendége, június hónap embere a közönség szavazatai alapján a Hősök zenekar tagja, Ozsváth Gergely, Mentha volt. Az elismerés ezúttal elsősorban a veszprémi murálok megalkotásáért szólt, mellyel Veszprém is bekapcsolódott a nemzetközi street art művészetbe.

Az adásban Mentha mesélt a festéseket megelőző munkálatokról, arról, hogy lehet-e ma bárhol tanulni a graffiti művészetet és mennyire segítette korábbi porcelánfestői tapasztalata és húszéves graffitis múltja az óriás falfestmények megalkotásában. Elárulta, korábban is álmodozott hasonló projektekről, de tavaly jött el végül az idő, hogy a Westprememural ötletével megkeresse Ovádi Péter parlamenti képviselőt, majd a Lélektér Alapítvány koordinálásával és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával elkészüljön az első murál, amelyet idén még három követett. Minden falfestményhez ő rajzolta meg a grafikákat is, amelyeket aztán ipari projektorral vetítettek ki, hogy felskicceljék a kontúrokat a festéshez.

Mint mondta, nem tudna kedvencet választani a murálok közül, mert mindegyikhez kötődik valamilyen különleges emléke, s bár örök elégedetlennek vallja magát, aki mindig tudna valamit javítani az alkotásokon, egy idő után el kell engedni azokat.

Mentha azóta egyébként már Győrben is készített falfestményt felkérésre, a jövőben pedig örülne neki, ha akár olyan alkotások is készülhetnének, amelyeknek nem feltétlenül van helyi kötődése.

Talán erre is van esély, hiszen ahogy Ovádi Péter fogalmazott, a murálok köré egy közösség alakult mostanra, amelyeket becsben tartanak a helyiek és sokan szeretnék, ha a saját házfalukat is díszítené egy festmény. Ez pedig azt is bizonyítja, hogy Veszprémben az álmok valóra válnak, különösen, ha valaki annyira beleteszi a szívét-lelkét, mint Mentha.

A díjat Ovádi Péter parlamenti képviselő és Jung Edina, a Haszkovó Hírmondó ötletgazdája adta átA díjat Ovádi Péter parlamenti képviselő és Jung Edina, a Haszkovó Hírmondó ötletgazdája adta át

Ozsváth Gergely mellett a hónap embere emléklapot vehetett át Ozsváth Tamás és Moravetz Ákos „Ike” is, akik szintén részt vettek a murálok elkészítésében.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Klubhelyiség, társasjátékok, könyvek, eldugott sarkok, nagy közösségi terek, de még podcast stúdió és közösségi iroda is van az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújított épületszárnyában, amit stílszerűen csak Zugnak neveztek el megálmodói. Ez a fejlesztés is az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhető, a legfontosabb eredménye pedig, hogy végre elkészült egy olyan hely a városban, ami teljes egészében a fiataloknak szól és a jövőben ők alakíthatják saját igényeik szerint azt, hogy mi történik a falak mögött. Szerda délután fiatalos stílusú, ünnepélyes átadót rendeztek.
Bemutatták a Szombat folyóirat veszprémi, tematikus számát
Bemutatták a Szombat folyóirat veszprémi, tematikus számát
Kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-terme adott otthont az eseménynek, a sok felújítás óta pedig ez volt az első rendezvény, mely megvalósulhatott a teremben.
A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház
A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház
Kedd délután a Hangvilla kávézójában ismertették a 2023/24-es színházi évad bemutatóit.