Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Balatoni tömegrendezvény = hulladéktömeg? Kis lépésekkel, művészettel a fenntarthatóbb jövőért

2022. július 30. 12:00 // Forrás: HybridCycle
Kis túlzással a nyár minden hétvégéjére jut egy-egy komolyabb fesztivál Veszprém és Balaton környékén. Sokszínű programmal várják a borrajongókat és gasztrokedvelőket, az aktív pihenésre vágyó nagycsaládosokat és természetesen a kulturális programok kedvelőit is. Azonban a tömegrendezvények, az önfeledt nyári pörgés a környezetünkre is hatással van. Milyen kis lépéseket tehetünk a fenntarthatóbb szórakozásért? A Tiszta Balaton, tiszta művészet program többek között ezt hivatott megmutatni.

Egy sikeresnek mondható fesztivál sok embert vonz évről-évre, ha nem így lenne, nem lenne érdemes megszervezni őket. A fesztiválozók többet közlekednek, többet fogyasztanak, több energiát és vizet használnak és sajnos több szemetet is termelnek, mint egy átlagos hétköznapon. Ezek a nagyszabású rendezvények hatalmas „sokkhatások” a környezet erőforrásainak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy felejtsük el a közösségi élményt és bulizást. Viszont érdemes tudatosabban felkészülni a fesztiválozásra a minimális környezetterhelés érdekében.

A szelektív hulladékgyűjtés az egyik legelső lépés, amit megtehetünk a Balaton és környéke egészségének megőrzése érdekében, hiszen bármennyire is törekszünk az általunk termelt hulladék mennyiségének csökkentésére, vannak olyan helyzetek, amikor fogyasztásunknak elkerülhetetlenül keletkeznek melléktermékei.

Hulladék? Lehetőség!

A Balaton környékének legnagyobb kultúr- és gasztrofesztiváljainak szervezői és a HybridCycle csapata idén is ad még egy esélyt a programok ideje alatt keletkező speciális szelektív hulladéknak.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megvalósuló Tiszta Balaton, tiszta művészet rendezvénysorozat minden eleme a művészet, a fenntarthatóság és a körforgásos gazdálkodás eszmeisége köré épül. A HybridCycle célja amellett, hogy művészeti szempontból értéket, minőséget teremtsen, az elkészülő alkotásokon keresztül felhívni a figyelmet a fenntarthatóság, környezetvédelem és az újrahasznosítás fogalmaira, lokális és globális kérdéseire. A csapat, ezért minden esemény szervezésénél kiemelt figyelmet fordít az egyedi közösségi szelektív hulladékgyűjtési akciókra és a visszagyűjtött hulladékok felhasználására, művészeti programjaik alapanyagaként

A nyári hulladékgyűjtési kampány első helyszíne a Veszprémi Utcazene Fesztivál volt, ahol a hatalmas PET- és alumínium gyűjtőkbe idén is lelkesen gyűjtötték a fesztiválozók a palackjaikat és dobozaikat. Közben Kapolcson is elindult a gyűjtés a 31. alkalommal megrendezett Művészetek Völgye helyszínein is. Az ország legnagyobb összművészeti fesztiváljának főterén horgonyzott le a látványos Kupakabana kupakgyüjtő kishajó is, amibe a PET-palackokat lezáró kupakok kerülhetnek. A zöld kishajó Balatonakarattyán mutatkozott be júniusban Ördög Nóra és Nánási Pál népszerű kisboltjánál, ahol egy hónapig gyűjthették a helyszínre látogatók a műanyagot. A szezon alatt összegyűlt kupakokat a Tiszta Balaton, tiszta művészet kreatív újrahasznosító workshopjain a HybridCycle animátoraival a gyerekek fülbevalókká, kulcstartókká vagy éppen kosarakká alakíthatják.

Gyűjts Te is szelektíven a művészetért!

A fesztivál hulladékokból a válogatás és a tisztítás után kis használati tárgyak, látványos köztéri installációk, műalkotások, design termékek készülnek a Tiszta Balaton tiszta művészet 2022-es művészeti programjain. „Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a hulladékban rejlő “második" lehetőségre és megmutassuk kidobásra ítélt tárgyak, habár elvesztették eredeti funkciójukat még lehetnek értékesek. Úgy gondoljuk, hogy erre az egyik legjobb lehetőség, ha a helyben gyűjtött hulladék-alapanyag átalakulását azonnal nyomon is követhetik az érdeklődők. Erről szólnak például a régióba szervezett kreatív újrahasznosítás fókuszú workshopjaink” – fogalmazott a HybridCycle projektmenedzsere. Azok számára, akik nem tudnak részt venni a programokon, a csapat a social felületein, weboldalain mutatja be, hogy mi lett a hulladékok sorsa, hogyan születtek újjá egy-egy művészeti alkotás vagy éppen egy workshop foglalkozás keretein belül az alapanyagok.

Hol találkozhattok még a Tiszta Balaton, tiszta művészet hulladékos akcióival nyáron?

Az üvegek alucsavaros zárja vagy parafadugója csupán addig kap szerepet, ameddig az üveg tartalma egy vendég poharába nem kerül, így még ezalatt a rövid idő alatt is rengeteg hulladék keletkezik a fogyasztás melléktermékeként. A 3 napos Paloznaki Jazzpiknik fesztiválra dugógyűjtéssel és Kupakana kishajó kitelepüléssel készülnek a szervezők.

És, hogy pontosan hogyan készíthetők tárgyak a kidobásra szánt PET kupakokból? Az erre specializálódott Kupakabana workshopon animátorok mutatják meg a folyamatot az érdeklődőknek, utána pedig a látogatók elkészíthetik saját, színes alkotásaikat kisméretű daráló, extrudáló, préselő berendezésekkel a helyszínen. Úgy tűnik, most az eddig maximum a társasjáték, gombfoci bábuk pótlására használt vagy éppen csak egy nyereményjáték idejére félretett kupakokat mégis érdemes lehet megőrizni. A csapat arra kéri a programra érkezőket, hogy gyűjtsék össze és hozzák magukkal az otthoni kupakokat is augusztus 5-én. Az ingyenes workshop a Jazzpiknik gyerekudvaránál augusztus 5-én, 17:00-20:00 között lesz látogatható.

Készülj fel tudatosan a fesztiválozásra!

Végezetül összeállítottunk egy listát azokról a könnyen hordozható eszközökről amikkel a fogyasztás során is csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat fesztiválozás közben. Szerencsére, számos rendezvény tesz már lépéseket a zöldebb rendezvényszervezésért, ám fontos, hogy a fesztiválozók is lehetőséget kapjanak személyes cselekedetekkel hozzátenni a fenntarthatóbb nyári időtöltésekhez.

Mi kerülhet egy zöld fesztiválozó táskájába?

  • Fém kulacs (ha a szabályzat engedi)
  • Re-pohár
  • Fém szívószál
  • Bevásárlós vászontáska, vászonzsák
  • Saját evőeszközök
  • Re-szalvéta, textil szalvéta
  • Csikkgyűjtő fémdoboz
vehir.hu
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.