Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A legkevésbé múzeumi gyűjtemény kurátori szemmel

2022. július 31. 12:37
A diszeli Látványtár gyűjteményéből állított össze kiállítást Hegyeshalmi László és Áfrány Gábor a Csikász Galériában.

Az Első Magyar Látványtár gyűjteményét Vörösváry Ákos műgyűjtő hozta létre 1990-ben. Hatodmagával megvásároltak egy romos állapotban lévő, államosított malmot Diszelen, ahol azóta is tematikus kiállításokat rendeznek.

Kapcsolódó cikk
Műalkotások és lomok közös kontextusban
Andrási Gábor művészettörténész beszélgetett Vörösváry Ákos műgyűjtővel, az Első Magyar Látványtár megalapítójával csütörtök délután a Kunsztban.

Vörösváry gyűjtőszenvedélye nem a klasszikus műgyűjtői attitűdhöz igazodik: elsősorban olyan tárgyakat vásárol, amelyekhez ő maga kapcsolódni tud, s így bekerülnek gyűjteményébe mások által kevésbé értékelt darabok, és fordítva: ha nem talál kötődési pontot egy tárggyal, mindenféle győzködés hiábavaló – erre Andrási Gábor művészettörténész, Vörösváry Ákos barátja mutatott rá. 

Az elmúlt harminckét évben most először fordult elő, hogy a Látványtár gyűjteményéből nem maga Vörösváry rendezett kiállítást, nem ő válogatta a tárgyakat, és így – mint az a szombati megnyitón elhangzott – a Látványtártól szokatlan összeállítás jött létre, melyben a múzeumi szemlélet érvényesül Hegyeshalmi László és Áfrány Gábor értő válogatása révén. 

Andrási Gábor, a háttérben Hegyeshalmi LászlóAndrási Gábor, a háttérben Hegyeshalmi László

Hegyeshalmi rámutatott: a Művészetek Háza megalapítása óta missziójának érzi, hogy kapcsolatot ápoljon magán- és alapítványi gyűjteményekkel, teret adjon és bemutassa azokat: így látogatható az intézmény gondozásában Vass László gyűjteménye is, ahogy az évtizedek során hosszabb-rövidebb ideig több más gyűjtemény is a állomásozott már a veszprémi várban. 

A Csikász Galériában most negyven alkotó nyolcvan művét tekinthetjük meg – ceruzarajztól a plasztikáig mindenféle technikával készült darabokat. Az alkotók névsora Altorjai Sándortól ef Zámbó Istvánig terjed, történetük száz évet ölel fel: a legidősebb, Gulácsy Lajos 1882-ben, a legifjabb, Pátyerkó László 1980-ban született. A kiállítás október 23-ig tart nyitva, a vár felújítása miatt rendkívüli nyitvatartási időben: szombaton 13-21, vasárnap 10-20 óra között.  

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.