Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

A bomba hatástalanításának krónikája

2022. augusztus 9. 4:00
Cikkünkben folyamatosan követjük az eseményeket és mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a belváros kiürítéséről és az egyetemnél talált bomba hatástalanításáról.

Sikeresen hatástalanították a tűzszerészek a bombát, a robbanótestet már el is szállították Veszprémből

Kapcsolódó cikk
HATÁSTALANÍTOTTÁK A VESZPRÉMBEN TALÁLT BOMBÁT – MEGSZŰNTEK A KORLÁTOZÁSOK
A lakosság visszatérhet otthonába, az üzemeltetők és a szolgáltatók folytathatják tevékenységüket.

Kutyával is érkeztek a befogadópontokhoz

A kiürítés idején három helyen hoztak létre befogadópontokat, ahová bárki mehet, akinek ideiglenesen el kellett hagynia az otthonát. Azek az egyetem felső kampuszán, a Lovassy gimnáziumban és a Kossuth iskolában vannak. Itt vízzel, zsíros kenyérrel is készültek az önkormányzat részéről. A helyszínen egészségügyi szolgálat is működik, valamint a munkában segítenek a katasztrófavédelem és a családsegítő munkatársai is. Volt olyan, aki házi kedvencével, egy kutyával érkezett.

Két tűzszerész kezdi el a bomba hatástalanítását

Portálunknak lehetősége volt a helyszínen felvételeket készíteni a II. világháborús légi bombáról még a hatástalanítás előtt. Itt Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a tűzszerészek a helyszínen fogják hatástalanítani a bombát, ez azt jelenti, hogy kiszerelik a két gyújtószeget, majd a hatástalanított bombát a honvédség gyűjtőhelyére szállítják.

A bomba körülbelül 80 éve fekszik a föld alatt, arra a kérdésre, hogy miért nem robbant fel becsapódáskor a tűzszerész több lehetőséget is felvázolt, ezek szerint elképzelhető, hogy a gyújtószeg hibásodott meg, de az sem kizárható, hogy olyan talajon ért földet, ami nem tette lehetővé a robbanást.

A bomba hatástalanítását két tűzszerész fogja elkezdeni 10 órától.

A lakosság fegyelmezetten viselkedett a kiürítéskor

Máté Alexandra, rendőr-hadnagy, a veszprémi rendőrkapitányság megbízott szóvivője elmondta, ma reggel 7 órától kezdték meg az egyetem 500 méteres körzetének, valamint a húszemeletes toronyháznak a kiürítését, ez 711 bejelentett lakost érint, de az intézményekkel együtt 1000 fölött van az érintett személyek létszáma. A műveletben résztvevő több, mint 100 rendőr hangosbemondón is tájékoztatta a lakosságot az intézkedésekről, valamint a házakat is végigjárták. A tapasztalatok szerint az emberek fegyelmezetten viselkedtek, mindenki közreműködő a hatóságokkal. A lezárás a tervek szerint 15 óra magasságában érhet véget, de ez attól is függ, mikor tudják hatástalanítani a tűzszerészek a bombát.

Máté AlexandraMáté Alexandra

Az OTP-től a színházkert felé haladva az út jobb oldalán a gyalogosforgalom engedélyezett

A Kossuth utcán alig néhány ember sétál

A reggeli csúcsforgalom helyett most üresek a belvárosi körforgalmak

7 órakor lezárták a belvárosi utakat, a forgalom csak onnan kifelé haladhat

Előzmény

Az Egyetem utcában zajló építkezésen egy második világháborús légibomba került elő. A helyzet azért is rendkívüli, mert nem lehet szállítani, ezért a tűzszerészeknek a helyszínen kell hatástalanítani a szovjet gyártmányú szerkezetet.

A Magyar Honvédség, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, és Veszprém város önkormányzata, továbbá minden érintett szervezet összefogásával elkészült a hatástalanításra, elszállításra és a környék kiürítésére vonatkozó részletes terv.

A rendőrség augusztus 9-én a teljes területet kiüríti és lezárja a robbanótest feltalálási helyétől 500 méteres sugarú körben – beleértve a lakóházakat, ingatlanokat, intézményeket, kereskedelmi és más szolgáltató egységeket, valamint a gyalogos és gépjármű forgalmat is.

A térképen jelölt zónában reggel 7 órától a gyalogos és a gépjármű forgalom befelé tilos, illetve reggel 8 óráig mindenkinek el kell hagynia ingatlanját és az érintett területet. Fontos, hogy az ablakokat, ajtókat zárják be, a több órán át tartó távollétre felkészülve a szükséges gyógyszert, ivóvizet, telefontöltőt vigyék magukkal! A robbanótest hatástalanítása és elszállítása várhatóan 15 óráig tart, de a lezárás feloldásáról a rendőrség ad majd friss tájékoztatást.

Befogadási pontokat hoznak létre több helyen

A rendkívüli helyzetben az önkormányzat befogadási pontokat biztosít a kiürítés idejére reggel hat órától. Ezek a következők:

- Pannon Egyetem, Polinszky-terem (Wartha Vince utca 1.)
- Lovassy László Gimnázium (Cserhát lakótelep 11.)
- Kossuth Lajos Általános Iskola (Budapest út 11.)

Ezeken a helyszíneken igény szerint vizet és étkezést biztosítanak.

Intézkedések a megyei kórházban

A Magyar Honvédség Tűzszerészeti Szolgálatának vizsgálata alapján az intézménynek csak bizonyos területeit, egységeit kell kiüríteni. A kórházban tartózkodó betegek épületeken belüli áthelyezésével mind a páciensek, mind pedig dolgozók – a hatástalanítás teljes időtartama alatt – biztonságban lesznek, azonban a kórház megközelítése a hatástalanítás időtartama alatt akadályozott lesz.

  1. 2022. augusztus 8-án (hétfő) és 9-én (kedd) látogatási tilalom van a Csolnoky Ferenc Kórház teljes területén.
  2. 2022. augusztus 8-án 8 órától augusztus 9-én 24 óráig felvételi zárlat az intézmény valamennyi osztályán. A sürgős, azonnali kórházi felvételt igénylő betegeket az Országos Menőszolgálat a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt társintézményekbe szállítja.
  3. A fekvőbeteg-ellátásra, tervezett beavatkozásra (műtétre) előjegyzett pácienseket telefonon értesítik a kórház munkatársai arról, hogy a korábban egyeztetett időpont helyett mikor kell jelentkezniük az intézményben.
  4. 2022. augusztus 9-én a kórház valamennyi szakrendelése és ambulanciája zárva van. Ez azt jelenti, hogy sem a kórház főépületében, sem a Komakút téri rendelőben nem fogadják a járóbetegeket! Az időpont-előjegyzéssel rendelkezőket a kórház munkatársai telefonon értesítik és új időpontot egyeztetnek az érintettekkel.
  5. A kórház területének lezárása miatt az alapellátást biztosító háziorvosi ügyelet (mely szervezetileg nem a kórházhoz tartozik) 2022. augusztus 9-én reggel 7 óra után nem fogadja a betegeket.
  6. A Csolnoky Ferenc Kórház oltópontja 2022. augusztus 9-én zárva lesz, legközelebb augusztus 12-én várják az intézmény munkatársai az oltásra érkezőket.
  7. A sürgősségi ellátás igénybevételével kapcsolatos tudnivalókról hétfőn tájékoztatjuk a lakosságot honlapunkon (www.csfk.hu) és a Facebook oldalunkon (www.facebook.com/csolnokyferenckorhaz).

A V-Busz érintett járatai is módosított útvonalon közlekednek, amelyekről az alábbi linken tájékozódhat

Kapcsolódó cikk
Így közlekednek a V-Busz járatai a keddi belvárosi zárás alatt
2022. augusztus 9-én, kedden Veszprém belvárosának lezárása miatt a V-Busz autóbuszjáratai reggel 7:00 óra és várhatóan délután 15:00 óra között az terelő útvonalakon közlekednek. A közösségi közlekedésért felelős szolgáltató közzétette, hogy hogyan változnak az útvonalak.
vehir.hu
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.