2023. március 30.
//
Zalán névnap

A bomba hatástalanításának krónikája

2022. augusztus 9. 4:00
Cikkünkben folyamatosan követjük az eseményeket és mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a belváros kiürítéséről és az egyetemnél talált bomba hatástalanításáról.

Sikeresen hatástalanították a tűzszerészek a bombát, a robbanótestet már el is szállították Veszprémből

Kapcsolódó cikk
HATÁSTALANÍTOTTÁK A VESZPRÉMBEN TALÁLT BOMBÁT – MEGSZŰNTEK A KORLÁTOZÁSOK
A lakosság visszatérhet otthonába, az üzemeltetők és a szolgáltatók folytathatják tevékenységüket.

Kutyával is érkeztek a befogadópontokhoz

A kiürítés idején három helyen hoztak létre befogadópontokat, ahová bárki mehet, akinek ideiglenesen el kellett hagynia az otthonát. Azek az egyetem felső kampuszán, a Lovassy gimnáziumban és a Kossuth iskolában vannak. Itt vízzel, zsíros kenyérrel is készültek az önkormányzat részéről. A helyszínen egészségügyi szolgálat is működik, valamint a munkában segítenek a katasztrófavédelem és a családsegítő munkatársai is. Volt olyan, aki házi kedvencével, egy kutyával érkezett.

Két tűzszerész kezdi el a bomba hatástalanítását

Portálunknak lehetősége volt a helyszínen felvételeket készíteni a II. világháborús légi bombáról még a hatástalanítás előtt. Itt Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a tűzszerészek a helyszínen fogják hatástalanítani a bombát, ez azt jelenti, hogy kiszerelik a két gyújtószeget, majd a hatástalanított bombát a honvédség gyűjtőhelyére szállítják.

A bomba körülbelül 80 éve fekszik a föld alatt, arra a kérdésre, hogy miért nem robbant fel becsapódáskor a tűzszerész több lehetőséget is felvázolt, ezek szerint elképzelhető, hogy a gyújtószeg hibásodott meg, de az sem kizárható, hogy olyan talajon ért földet, ami nem tette lehetővé a robbanást.

A bomba hatástalanítását két tűzszerész fogja elkezdeni 10 órától.

A lakosság fegyelmezetten viselkedett a kiürítéskor

Máté Alexandra, rendőr-hadnagy, a veszprémi rendőrkapitányság megbízott szóvivője elmondta, ma reggel 7 órától kezdték meg az egyetem 500 méteres körzetének, valamint a húszemeletes toronyháznak a kiürítését, ez 711 bejelentett lakost érint, de az intézményekkel együtt 1000 fölött van az érintett személyek létszáma. A műveletben résztvevő több, mint 100 rendőr hangosbemondón is tájékoztatta a lakosságot az intézkedésekről, valamint a házakat is végigjárták. A tapasztalatok szerint az emberek fegyelmezetten viselkedtek, mindenki közreműködő a hatóságokkal. A lezárás a tervek szerint 15 óra magasságában érhet véget, de ez attól is függ, mikor tudják hatástalanítani a tűzszerészek a bombát.

Máté AlexandraMáté Alexandra

Az OTP-től a színházkert felé haladva az út jobb oldalán a gyalogosforgalom engedélyezett

A Kossuth utcán alig néhány ember sétál

A reggeli csúcsforgalom helyett most üresek a belvárosi körforgalmak

7 órakor lezárták a belvárosi utakat, a forgalom csak onnan kifelé haladhat

Előzmény

Az Egyetem utcában zajló építkezésen egy második világháborús légibomba került elő. A helyzet azért is rendkívüli, mert nem lehet szállítani, ezért a tűzszerészeknek a helyszínen kell hatástalanítani a szovjet gyártmányú szerkezetet.

A Magyar Honvédség, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, és Veszprém város önkormányzata, továbbá minden érintett szervezet összefogásával elkészült a hatástalanításra, elszállításra és a környék kiürítésére vonatkozó részletes terv.

A rendőrség augusztus 9-én a teljes területet kiüríti és lezárja a robbanótest feltalálási helyétől 500 méteres sugarú körben – beleértve a lakóházakat, ingatlanokat, intézményeket, kereskedelmi és más szolgáltató egységeket, valamint a gyalogos és gépjármű forgalmat is.

A térképen jelölt zónában reggel 7 órától a gyalogos és a gépjármű forgalom befelé tilos, illetve reggel 8 óráig mindenkinek el kell hagynia ingatlanját és az érintett területet. Fontos, hogy az ablakokat, ajtókat zárják be, a több órán át tartó távollétre felkészülve a szükséges gyógyszert, ivóvizet, telefontöltőt vigyék magukkal! A robbanótest hatástalanítása és elszállítása várhatóan 15 óráig tart, de a lezárás feloldásáról a rendőrség ad majd friss tájékoztatást.

Befogadási pontokat hoznak létre több helyen

A rendkívüli helyzetben az önkormányzat befogadási pontokat biztosít a kiürítés idejére reggel hat órától. Ezek a következők:

- Pannon Egyetem, Polinszky-terem (Wartha Vince utca 1.)
- Lovassy László Gimnázium (Cserhát lakótelep 11.)
- Kossuth Lajos Általános Iskola (Budapest út 11.)

Ezeken a helyszíneken igény szerint vizet és étkezést biztosítanak.

Intézkedések a megyei kórházban

A Magyar Honvédség Tűzszerészeti Szolgálatának vizsgálata alapján az intézménynek csak bizonyos területeit, egységeit kell kiüríteni. A kórházban tartózkodó betegek épületeken belüli áthelyezésével mind a páciensek, mind pedig dolgozók – a hatástalanítás teljes időtartama alatt – biztonságban lesznek, azonban a kórház megközelítése a hatástalanítás időtartama alatt akadályozott lesz.

  1. 2022. augusztus 8-án (hétfő) és 9-én (kedd) látogatási tilalom van a Csolnoky Ferenc Kórház teljes területén.
  2. 2022. augusztus 8-án 8 órától augusztus 9-én 24 óráig felvételi zárlat az intézmény valamennyi osztályán. A sürgős, azonnali kórházi felvételt igénylő betegeket az Országos Menőszolgálat a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt társintézményekbe szállítja.
  3. A fekvőbeteg-ellátásra, tervezett beavatkozásra (műtétre) előjegyzett pácienseket telefonon értesítik a kórház munkatársai arról, hogy a korábban egyeztetett időpont helyett mikor kell jelentkezniük az intézményben.
  4. 2022. augusztus 9-én a kórház valamennyi szakrendelése és ambulanciája zárva van. Ez azt jelenti, hogy sem a kórház főépületében, sem a Komakút téri rendelőben nem fogadják a járóbetegeket! Az időpont-előjegyzéssel rendelkezőket a kórház munkatársai telefonon értesítik és új időpontot egyeztetnek az érintettekkel.
  5. A kórház területének lezárása miatt az alapellátást biztosító háziorvosi ügyelet (mely szervezetileg nem a kórházhoz tartozik) 2022. augusztus 9-én reggel 7 óra után nem fogadja a betegeket.
  6. A Csolnoky Ferenc Kórház oltópontja 2022. augusztus 9-én zárva lesz, legközelebb augusztus 12-én várják az intézmény munkatársai az oltásra érkezőket.
  7. A sürgősségi ellátás igénybevételével kapcsolatos tudnivalókról hétfőn tájékoztatjuk a lakosságot honlapunkon (www.csfk.hu) és a Facebook oldalunkon (www.facebook.com/csolnokyferenckorhaz).

A V-Busz érintett járatai is módosított útvonalon közlekednek, amelyekről az alábbi linken tájékozódhat

Kapcsolódó cikk
Így közlekednek a V-Busz járatai a keddi belvárosi zárás alatt
2022. augusztus 9-én, kedden Veszprém belvárosának lezárása miatt a V-Busz autóbuszjáratai reggel 7:00 óra és várhatóan délután 15:00 óra között az terelő útvonalakon közlekednek. A közösségi közlekedésért felelős szolgáltató közzétette, hogy hogyan változnak az útvonalak.
vehir.hu

További cikkek

Átadták a felújított Veszprém-Gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthont
Átadták a felújított Veszprém-Gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthont
Átadták a felújított Veszprém-Gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthont csütörtökön.
Így készüljünk a húsvétra tudatosan!
Így készüljünk a húsvétra tudatosan!
Tojás, sonka, kukoricasaláta és a sütemények végeláthatatlan sora: minden évben több napon át tartó készülődés előzi meg a húsvétot, majd az ünnepek után az ételek egy része a szemetesben landol? A közhiedelemmel szemben a tudatos készülődés nem egyenlő a finom falatokról való lemondással vagy a hagyományok eltörlésével. Sőt, egy kis odafigyeléssel több időnk juthat a szeretteinkre, új közös elfoglaltságokat találhatunk, ráadásul pénzt is spórolhatunk. A Rama most ehhez gyűjtött össze néhány praktikus ötletet és ínycsiklandó húsvéti receptet.
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
Huszonötezet dollárt nyert a Howmet Aerospace Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összegből a mechatronika és gépész szakos diákok képzésében használható szerszámokat vásároltak.
Állt 42 évet
Állt 42 évet
Kedden este búcsúztatót tartottak a V-Busz kollégái, a Haszkovó-fordulóban található 42 éves bódétól dudaszóval köszöntek el.
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz jelentős változást Veszprém vármegye közösségi közlekedésében, hanem az a 14 Mercedes-Benz Intouro M és 7 darab Volvo 8900 típusú új autóbusz is, amelyek március végétől, illetve májustól állnak forgalomba a térségben. 2018 óta tartó jármű-fiatalítási programjában a Volánbusz a vármegye állományának már több mint egynegyedét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket.