Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A közösségeket ünnepelték a hétvégén

2022. augusztus 14. 4:00
Több településen is tartottak falunapot szombaton a térségben, köztük Nemesvámoson és Bakonynánán.

Amikor arról beszélünk, miért jár élen egy adott település, miért jó ott lakni, gyakran az olyan kézzelfogható dolgokra gondolunk elsőként, mint a szép környezet, a rendben tartott utak, a közbiztonság, az alapvető szolgáltatások biztosítása. Pedig minden hely igazi lelke valójában az ott élő közösségben rejlik: lehet akármilyen tetszetős egy település, rendelkezhet kiváló szociális intézményekkel, ha az ott élők nem tudnak egymással kapcsolódni, közösségként is működni.

Nemesvámosra ez szerencsére nem igaz. A település az elmúlt években sokat lépett előre, nemzetközi cégek ruháztak be itt, fejlődtek a szociális intézmények, nőtt a szórakozási lehetőségek, a kikapcsolódásra alkalmas terek száma is. Az újdonságok mellett pedig a régi hagyományok is élnek a faluban, akár egy olyan egyszerű, de fontos megmozdulásban is, mint a vámosi falunap, amikor a település apraja-nagyja összegyűlik, hogy együtt szórakozzanak.

A szervezők idén is gondoltak minden korosztályra: a gyerekeket mintegy tizenötféle program várta – többek közt körhinta, légvár, vízi dodzsem, bubi foci, állatsimogató –, délután a színpadon helyi tánccsoportok és zenekarok léptek fel, míg este országosan ismert előadók szolgáltatták a talpalávalót.

Sövényházi Balázs polgármester szerint a vámosiak már számítanak rá, hogy minden augusztusban megtartják a falunapot – az annyira bebetonozott program, hogy nem is tartják számon, hányadik alkalommal rendezik meg. Elsősorban a helyi családok miatt csinálják, hogy nekik nyújtsanak szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget, kicsit megünnepelni magukat, de mostanra érkeznek a térség és a megye településeiről is, a Patak parkban pedig valóban együtt van mindenki.

A rendezvényre idén is kilátogatott Ovádi Péter, aki ugyancsak az összetartozás fontosságát emelte ki. Mint mondta, országgyűlési képviselőként gyakran az infrastrukturális fejlesztések vannak fókuszban, de nem szabad elfelejteni, hogy az intézményeket, a rendezvénytereket az embereknek építik, s egy-egy infrastrukturális fejlesztésnél talán fontosabbak ezek a közösségi terek, megmozdulások, ahol a falu meg tudja mutatni magát, s együtt lehet ünnepelni egymás sikereit.

Ezzel Bakonynána is tisztában van, ahol már tizenkettedik alkalommal rendezték meg a hagyományos gombócfesztivált. Hogy mennyire szükség van erre, s milyen sikeres a rendezvény, azt jól mutatja, hogy egy ezer fős település mára képes több ezer fős rendezvényt tető alá hozni.

Ahol ráadásul a gombócon kívül is akad bőven „látványosság”, bár az sem rossz mulatság, ha az ember csak azért látogat ki, hogy végigkóstolja a különleges sós és édes gombócokat. Idén is megszervezték például a főzőversenyt, fellépett az Isztiméri Erdelweis Dalkör, a Mézengúzok gyermekzenekar, a Ritmus Tánc és Mozgásművészeti Egyesület, valamint országos zenekarok, a vendégek kipróbálhatták a sétarepülést, a gyerekeket pedig kézműves játékok és lovaglási lehetőség is várta.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.