Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem lehetne, hogy akkor most egy kicsit tényleg visszaveszünk?

2022. augusztus 16. 22:56
Miközben az eddig ismert, kényelmes világunk összeomlóban van, ahelyett hogy kicsit észbe kapnánk, még mindig a gázpedált tapossuk. Pedig nagyon ideje lenne a fékre lépni.

A német parlament készülő rendelete szerint ősztől legfeljebb 19 Celsius fokra szabad felfűteni a középületeket a kórházak és a szociális intézmények kivételével, a tervek szerint pedig le kell állítani az épületek, műemlékek, szobrok, hidak díszkivilágítását is. Aki nem szeretne százezres gázszámlát, az itthon is kénytelen lesz lejjebb tekerni a termosztátot, ahogy a bevásárlókosarak felett is el kell gondolni, mi mehet bele az elszállt árak következtében. És a sort még lehetne folytatni.

S miközben a híreket olvasom, egyrészt elfog a szomorúság, mert tudom, hogy nagyon sokaknak lesz most igazán rossz – azoknak, akiknek eddig se volt nyakig tejföl az élet. De közben nem tudok nem arra gondolni, hogy bárcsak egy kicsit felocsúdna most az emberiség a saját maga által kiosztott pofon hatására.

Fotó: Alexander Popov / UnsplashFotó: Alexander Popov / Unsplash

Mert eddig bizony nagyon sokan baromi nagy kényelemben éltünk. Szívfájdalom nélkül dobtuk ki a kukába az ételt, ha másnaposan már nem fűlött hozzá a fogunk, vagy túl sokat harácsoltunk össze belőle bevásárláskor, tizenöt-húsz perc sétatávolságú úton kocsiba pattantunk, nehogy hazafelé három szatyrot kelljen cipelnünk a boltból, télen is konstans 23-25 fokon tartottuk a hőmérsékletet a szobában, mert ez mennyivel egyszerűbb, mintha fel kellett volna venni plusz egy pulóvert. Évente cseréltük a telefont, ötévente az autót. A folyamatos növekedést tűztük ki célul – persze fenntartható módon, mintha mindez nem lenne paradoxon –, mert papíron úgy lesz még több munkahely és még több bevétele mindenkinek (vagy egyeseknek). Csakhogy kezdjük egyre inkább kinőni a rendelkezésre álló teret – elvégre mi nem vagyunk olyan hajlékonyak, mint mint a macskák, hogy bármibe belepréseljük magunkat és idomulunk; mi széttörjük a kereteket. Aztán nézünk pöszén.

Mint most. Amikor nincs elég földgáz, benzin és cukor, amikor egekben az árak, mert az aszály épp a termést is legyilkolja. És mit teszünk? Másokat hibáztatunk, meg rohanunk a kútra, hogy a miénk legyen az utolsó csepp üzemanyag, és a saját felelősségünket a sztoriban be nem ismerjük. Mert abban, hogy idáig jutottunk, vastagon benne van a járvány meg a háború, de a saját mohóságunk és kényelemhajhászásunk is. És nemcsak a kiskirályoké meg a nagyoké, hanem a jó pár szinttel lejjebb lévő, de még mindig elég jól élőké is. (Még csak véletlenül sem az urizáló milliárdosokat akarom felmenteni, nagyon ideje lenne nekik is leszállni a sztratoszférából.)

Holott a kényelmünkért időnként komoly árat kell fizetnünk. Harmincöt fokban forrunk a dugóban, ahol egymás mögött állnak a lényegében tök üres, egyemberes autók, stresszelünk a zajszennyezéstől, szép lassan belefulladunk a szemetünkbe meg a porba, és a díszkivilágítástól már a csillagokat se látjuk.

Fotó: Md Hasanuzzaman Himel / UnsplashFotó: Md Hasanuzzaman Himel / Unsplash

Tényleg ennyire nem látjuk a fától az erdőt? Olyan nagyon nagy lemondás lenne egy kicsit is változtatni? Pedig nem kellene egetrengető dolgokra gondolni első körben. De most tényleg lenne értelme annak a 2013-as tanácsnak, ami anno csak mémmé válásra volt jó: „Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe!” Vagy inkább előbb. Meddig tartana összebeszélni pár barátnak vagy kollégának, hogy telekocsis módszerrel jussanak el a munkahelyre? Egyik nap az egyikével, másik nap a másikéval. Mindenki spórolna, és máris kisebb lenne a forgalom az utakon. Még a környezetnek is jót tenne – tripla bingó. De a tömegközlekedés sem olyan ördögtől való, buszozás vagy vonatozás közben legalább lehet énidőt tartani: olvasni, kreatív ötleteket gyártani, vagy csak a stresszt elengedve nézni ki a fejünkből. Ha az állatok fáznak, összebújnak – nekünk csak egy plusz réteget kellene felvenni, de kinek mi a szíve vágya… A közösségi megosztás működhetne a főzésnél, meg az egyéb eszközök használatánál is.

Persze, nem önmagában ezek a lépések fogják megoldani a világ problémáit. Lehet ezzel érvelni, meg azzal is, hogy kisemberek vagyunk mi az ostoba hatalmasakkal szemben, akiket ennyi nem fog meghatni. Végül is lehet így is gondolkodni. Csak attól, hogy a fejünket a homokba dugjuk, a fenekünket még ugyanúgy leégetheti a nap.

Bertalan Melinda
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.